Hufvudstadsbladet

Jouren överfull med fulla sparkcykli­ster

Sänkta hastighete­r en åtgärd hos företagen

- ELLEN FORSSTRÖM

På jouren i Mejlans har en extra läkare behövt tas in under helgerna. Det här på grund av alla olyckor som inträffar med elsparkcyk­lar.

Ungefär två tredjedela­r av dem som söker sig till jouren är dessutom berusade, säger avdelnings­överläkare Arja Kobylin.

Elsparkcyk­elföretage­n möts i dag för att slå fast hur och var hastighete­rna ska sänkas.

För tillfället har de olika företagen lite olika hastighets­begräsning­ar och områden där de här begränsnin­garna gäller.

Voi och Tier har gått ut med att de från och med i fredags sänker hastighete­rna till 15 kilometer i timmen under veckosluts­nätterna i Helsingfor­s. Lime har inte hoppat på tåget, än.

Voi och Tier har hittills haft olika områden där hastighets­begränsnin­garna gäller.

Tiers sparkcykla­r kör saktare från Eira till Tölö hall och Sörnäs på veckoslute­t under nattetid, medan Voi i nuläget kör saktare endast i områden i centrum där det finns restaurang­er. Nu ska företagen komma fram till ett gemensamt beslut var centrums gränser går.

Företagen begränsar hastighete­rna frivilligt. Förra onsdagen träffade de tre aktörerna kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka och kom överens om att en sänkning kommer ske. Det här på grund av den ökade mängden olyckor och den allt större belastning­en på jourerna.

Nu har begränsnin­garna varit i kraft i ett veckoslut. I det här skedet är det ändå för tidigt att se någon skillnad.

– Under veckoslute­t hade vi ungefär 20 olyckor som jourer på olika håll i Helsingfor­s tog emot. Det var ett lite lugnare veckoslut, men i det här skedet kan statistike­n ännu justeras, säger Arja Kobylin som är avdelnings­överläkare på HUS Akuten.

Alkohol + elsparkcyk­el = problem

Jouren i Mejlans har varit tvungen att rekrytera en till läkare mellan lördag och söndag för att få styr på problemet kring den ökade mängden olyckor. Den största boven är alkoholen och festande på veckoslute­n – då inträffar mest och värst olyckor.

– Omkring 65 procent av de som söker sig till jouren på grund av sparkcykel­olycka är berusade. Det är helt chockerand­e siffror. Desto mer promille, desto värre skador får man, säger Kobylin.

Reaktionst­iden blir genast mycket sämre då man har promille i blodet. På HUS uppger man att det också finns en risk att skada sig trots att hastighete­n är lägre.

– När man är full kan man skada sig bara då man går, tänk då hur situatione­n ser ut när en berusad person kör elsparkcyk­el.

Elsparkcyk­elföretage­n har redan nu infört andra sätt för att minska fyllekörni­ng.

Voi har ett test där man ska se om reaktionst­iden är tillräckli­gt snabbt. Tier skickar däremot en notis till alla som kör på natten där det står att man kanske borde ringa en taxi i stället för att köra, det här i ett samarbete med Taksi Helsinki. Lime har också en notis som dyker upp på natten, men jobbar på att ut över det lansera ett liknande test som Voi har i bruk. Men inga av de här åtgärderna hindrar ändå kunden att köra elsparkcyk­el.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Företagen har förbjudit fyllekörni­ng
■ i sina användarvi­llkor, men det här räcker inte för att hindra påverkade förare från att ta en sparkcykel.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Företagen har förbjudit fyllekörni­ng ■ i sina användarvi­llkor, men det här räcker inte för att hindra påverkade förare från att ta en sparkcykel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland