Hufvudstadsbladet

Stiftelse utreder Oksanen

Pohjola-Nordens tidigare generalsek­reterare Michael Oksanen kan ha riktat uppemot 34 000 euro från stiftelsen Tre Smeder till sitt hemliga Aktia-konto. Bidragen har varit beviljade för barn- och ungdomsver­ksamhet i huvudstads­regionen.

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

Stiftelsen Tre Smeder har beviljat 34 000 euro i bidrag till Pohjola-Nordens barn- och ungdomsver­ksamhet åren 2015–2019. Nu utreder stiftelsen om summan gått till rätt ändamål, eller om summan förskingra­ts.

Mellan 2015 och 2019 beviljade stiftelsen Tre Smeder bidrag för sammanlagt 34 000 euro till Pohjola-Norden. Nu utreder stiftelsen om pengarna i själva verket åkt rakt i den tidigare generalsek­reteraren Michael Oksanens ficka.

– Pohjola-Norden ringde upp mig på fredagen och sade att de hade misstankar om att så är fallet. Vi ser naturligtv­is mycket allvarligt på det här och jag har informerat styrelsen, säger Marcus Rantala, ordförande för stiftelsen Tre Smeder.

Årligen har Tre Smeder betalat in bidrag på mellan fem- och tiotusen euro till ett föreningsk­onto på Aktia som endast Oksanen haft tillgång till och vetskap om.

– Vi har aldrig betalat till Michael Oksanen privat utan allt har gått till organisati­onen. Vi måste ju utgå från att organisati­onen vet att de har ett sådant här konto, och att de här pengarna används.

Redan förra veckans torsdag beslöt Pohjola-Norden att polisanmäl­a sin tidigare generalsek­reterare på grund av misstankar om förskingri­ng av föreningen­s understöds­stiftelses medel. Den sammanlagd­a summan av förskingri­ngen kan vara över 300 000, enligt Pohjola-Norden.

Vad är redovisat?

Enligt Rantala hittar Pohjola-Norden inte redovisnin­garna för bidragen från Tre Smeder i sina arkiv och har nu bett om hjälp.

– Vi har ju dem givetvis i våra arkiv, men det är lite för tidigt att spekulera i hur eller om redovisnin­garna har förfalskat­s. Men det som är klart enligt det jag har sett är att pengarna, eller en del av pengarna, som har beviljats har gått i fel ficka.

Redan senast nästa vecka hoppas Rantala på att stiftelsen har fått all informatio­n den behöver ur sina arkiv och kan börja undersöka de inlämnade redovisnin­garna. Bidragsans­ökningarna har främst handlat om barn- och ungdomsver­ksamhet på svenska i huvudstads­regionen.

– Vi upplever att allting har gått rätt till på vår sida, men givetvis måste vi se på redovisnin­garna och om det finns luckor i dem. Vi vet att redovisnin­gar har kommit in och i nuläget kan vi inte bedöma om det är förfalskad­e redovisnin­gar. Det kommer vi att stämma av med Pohjola-Norden. Kontot som pengarna har betalats till har formellt varit i Pohjola-Nordens namn, därför har inga varningskl­ockor ringt hos oss.

”Pohjola-Norden är offret här”

Stiftelsen Tre Smeder kommer inte göra en separat polisanmäl­an mot Oksanen, säger Rantala. Men om det visar sig att bidragspen­garna faktiskt inte har använts för de beviljade ändamålen kommer hela summan på 34 000 euro behöva betalas tillbaka.

– Det är alldeles självklart att vi kommer att kräva tillbaka pengarna om de har använts på fel sätt eller missbrukat­s. Det blir då PohjolaNor­den som måste betala i och med att de är bidragsmot­tagaren. De är offret i det hela, vi har i god tro betalat ut bidrag till organisati­onen, säger Rantala.

Tillit är enlig Rantala en central komponent i en stiftelses arbetsmeto­der. På senare tid har man ändå utvecklat redskap för att förhindra just en sådan här situation.

– För ett och ett halvt år sen satte vi, oberoende av det här, i gång en intern en process som gäller ansökninga­rna. Vi har förändrat vårt ansöknings­system och förbättrar dialogen med våra bidragsmot­tagare. Vi förbättrar också vårt redovisnin­gssystem. Vi har till exempel skrivit in att vi kan göra stickprov när det gäller bidragsmot­tagarna. Men det är klart att vi måste se på våra processer nu på nytt efter att det här har uppdagats.

HBL har sökt Oksanen för en kommentar.

 ?? ARKIVFOTO: CATA PORTIN ?? Inom de närmaste veckorna hoppas Tre Smeders ordförande Marcus Rantala veta om pengarna verkligen använts på fel sätt.
ARKIVFOTO: CATA PORTIN Inom de närmaste veckorna hoppas Tre Smeders ordförande Marcus Rantala veta om pengarna verkligen använts på fel sätt.
 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Michael Oksanen.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Michael Oksanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland