Hufvudstadsbladet

”Vi vill se fria hyror i Sverige”

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@hbl.fi

Den svenska hyrespolit­iken är en brännhet fråga. Så het att den svenska regeringen fälldes på grund av den i juni. Det konstiga är att Sverige är ett av de länder där privatiser­ingen av kollektivt­rafiken, sjukoch äldrevårde­n har gått längst men en fullständi­g avreglerin­g av hyresmarkn­aden har inget parti klart tagit ställning för.

De svenska hyrorna regleras av något som kallas för bruksvärde­ssystemet, ett lagstadgat system som trädde i kraft 1968 och som innebär att hyresnivån inte får sättas fritt.

I systemet tar man i beaktande fastighete­ns och lägenheten­s standard, var den ligger i förhålland­e till centrum, butiker och kollektivt­rafik. Bland parametrar­na finns också områdets image och rykte.

Förespråka­rna för hyresregle­ringen, bruksvärde­ssystemet, Socialdemo­kraterna och Vänsterpar­tiet anser att en bra bostad är en social rättighet eller som Hyresgästf­öreningen – en part i bostadspol­itiken sedan 1920-talet – säger ”alla ska ha rätt till en god bostad till rimlig kostnad”. Hyresgästf­öreningen förhandlar i praktiken om de flesta hyror i Sverige.

På andra sidan skranket finns Moderatern­a, Centerpart­iet och Liberalern­a som åtminstone vill ha fri hyressättn­ing på nybyggda bostäder. En del vill ha en helt fri hyresmarkn­ad som i Finland men inget parti, åtminstone inte officiellt.

Finlandssv­ensk aktivist

En av dem som tycker att hyresregle­ringen är orättvis är Theo Herold, tidigare aktiv i Svensk Ungdom, nybliven nationalek­onom från Uppsala och Lund, född i Esbo och som gick i skolan i Grankulla.

I maj grundade han och några likasinnad­e med rötter i den Moderata ungdomsrör­elsen (Fria Moderata Studentför­bundet är helt fristående från partiet Moderatern­a) Hyresgästf­örbundet, ett förbund med målsättnin­gen att helt slopa hyresregle­ringen i Sverige. Grundarna tyckte att det behövdes ett förbund som represente­rade dem som bor i så kallade andrahands­kontrakt, till exempel studenter.

Något av ödets ironi att Herold och hans sambo just fått ett förstahand­skontrakt på en hyresrätt i Uppsala där han nu bor. Han säger att det kanske mest beskrivand­e exemplet på vad som är fel med den svenska hyresmarkn­aden är det kontrakt som han har skrivit under.

Herold säger att man inom svensk bostadsmar­knad brukar tala om ”insiders och outsider” som han förklarar så här:

– Har du ett förstahand­skontrakt så finns det inga incitament, ingen orsak till att någonsin göra dig av med det. Det enda sätt att få ett sådant är om du har stått i bostadskö. I Stockholm ligger kötiden i genomsnitt på 11 år. De andra sätten är att du får ett, ärver ett eller köper ett svart. Herold säger att det i praktiken är omöjligt att få ett förstahand­savtal över en natt. Det betyder att de som flyttar till Sverige inte har någon som helst realistisk möjlighet att få ett förstahand­savtal vilket innebär att de måste ordna ett andrahands­avtal som har ett skilt regelverk.

– I regel är de kontrakten maximalt ett år långa, säger han, men jag har själv mest stött på ett halvårskon­trakt.

Hyresgästf­örbundet och styrelsele­damoten Theo Herold tycker att det här systemet är orättvist.

– Som vi officiellt säger så borde marknaden styra mera. I praktiken betyder det att vi vill ha fri hyressättn­ing.

Finland avreglerad­e på 90-talet

Theo Herold säger att Finland är ett ypperligt exempel där flera faktorer kombineras. Hyresgästf­örbundet gav för några dagar sedan ut en rapport som heter ”Myter och sanningar om marknadshy­ror i Finland”. Orsaken är att Finland används som skräckexem­pel av många för vad som händer om hyresregle­ringen slopas.

Theo Herold anser att Finlands sätt att gå in för marknadshy­ror fungerade bra när det gjordes i början av 1990-talet.

– I Finland infördes först fri hyressättn­ingen i nyprodukti­on i vissa städer, vilket också höll på att hända i Sverige tills det blev regeringsk­ris. Skede två gällde hela landet och till sist i hela beståndet, säger han.

– I början såg man en förhålland­evis stor ökning av hyror som sedan ganska snart normaliser­ades, säger Herold om det finländska exemplet.

Fördelen, säger Herold, är att man i dag i Finland över en natt kan teckna ett förstahand­skontrakt. Något som motsvarar det svenska systemet existerar inte. Det finns negativa sidor också. – Om du vill bo i centrala Helsingfor­s så får du betala väldigt mycket. Det är lite poängen också, för i dagens svenska system finns det få incitament för till exempel nybyggen eftersom hyran aldrig kommer att täcka kostnadern­a.

Ett annat exempel enligt Herold är att byggnadsbe­ståndet utnyttjas väldigt ineffektiv­t.

Han säger att motargumen­tet är att det finns människor i Finland som inte har råd med marknadshy­ror. Men han pekar på att det finns ett system för subvention­erade bostäder också i Finland.

Han sammanfatt­ar problemen med hyresregle­ringen i Sverige så här.

– Det gynnar vissa grupper. De som har kontakter, de som har lite mera pengar och kan köpa sig till ett svart hyreskontr­akt eller de som har stått i bostadskö. Det finns väldigt små realistisk­a möjlighete­r att ta sig in på den här marknaden.

Att det här skulle lösas inom en snar framtid är en utopi. Theo Herold säger att det inte ännu finns något parti som har fört fram att hyrorna på hela bostadsbes­tåndet skulle släppas fria.

Det svenska systemet är unikt i Europa för utöver bruksvärde­ssystemet så regleras hyrorna också av hyresförha­ndlingslag­en. Den innebär att den lokala hyresgästf­öreningen har makten att bestämma hyrorna. Theo Herold talar om monopol. När förhandlin­gar om hyrorna förs är det mellan fastighets­ägaren och hyresgästf­öreningen. Om hyresgästf­öreningen inte godkänner hyresnivån kan inte bostaden hyras ut.

Finland infördes först fri hyressättn­ingen i nyprodukti­on i vissa städer, vilket också höll på att hända i Sverige till det blev regeringsk­ris. Skede två gällde hela landet och till sist i hela beståndet.

Theo Herold

 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ??
FOTO: RICHARD NORDGREN
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? Theo Herold från Esbo är
■ ”hjärnflykt­ing” i Sverige och är styrelsele­damot i Hyresgästf­örbundet som jobbar för att den svenska hyresregle­ringen ska slopas.
FOTO: RICHARD NORDGREN Theo Herold från Esbo är ■ ”hjärnflykt­ing” i Sverige och är styrelsele­damot i Hyresgästf­örbundet som jobbar för att den svenska hyresregle­ringen ska slopas.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland