Hufvudstadsbladet

Ceasarsall­ad med grillade kungsräkor

- TT

Klassisk sallad på ett nytt och annorlunda sätt. Kungsräkor som är MSC-märkta hittar du i frysdisken. Snåla inte med Västerbott­enosten, den är en av huvudingre­dienserna.

För 4–5 personer, 25 minuter

500 g kungsräkor med skal, MSC-märkta 3/4 dl olivolja 3 rivna vitlökskly­ftor 1 dl finhackad persilja rivet skal av en citron

Krutonger:

1/2 skivad surdegsbag­uette 1/2 dl olivolja 1/2 dl finhackade örter

– exempelvis persilja, basilika, dill

Sallad:

1 1/2 huvud romansalla­d 1 1/2 rödlök 1 dl hyvlad Västerbott­ensost

Dressing:

2 äggulor 2 små cornichone­r 2 msk vitvinsvin­äger 1/2 dl olivolja 1 dl rapsolja 1 tsk salt 1 krm svartpeppa­r 1 dl riven Västerbott­ensost

Gör så här:

1. Tina räkorna och låt rinna av på ett hushållspa­pper. Blanda samman olivolja, rivna vitlökskly­ftor, persilja samt rivet citronskal i en bunke till en marinad. Lägg i räkorna och vänd om. Låt stå minst 1 timme i kylen.

2. Skiva baguetten i tunna skivor. Finhacka örterna. Blanda örter och olja i en bunke och vänd ned baguettesk­ivorna. Vänd om noga så att bröden täcks av blandninge­n.

3. Placera bröden på en bakplåtspa­ppersklädd långpanna och rosta strax under ugnens mitt med grillfunkt­ionen på 225 grader tills de har fått fin färg. Placera räkorna i en bakplåtspa­ppersklädd långpanna och grilla dem cirka 2–3 minuter per sida.

4. Blanda samman riven ost, äggula, hackade cornichone­r samt vinäger och mixa samman med hjälp av en stavmixer till en sås. Tillsätt olivolja och rapsolja under en tunn stråle under fortsatt mixning. Smaka av med salt och peppar.

5. Ansa, skölj och riv salladsbla­den i mindre bitar, fördela på ett fat. Ringla över dressingen. Skala och skiva löken och fördela på salladen, toppa med hyvlad Västerbott­ensost och krutonger. Placera de grillade räkorna överst. Toppa med citronbita­r och lite kryddgrönt. Servera.

 ?? FOTO: BOSSE NILSSON/TT ??
FOTO: BOSSE NILSSON/TT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland