Hufvudstadsbladet

Rivstart för elbilar i Finland – Tesla omkört av biljätte

Nya modeller från etablerade bilföretag bakom betydligt fler sålda elbilar

- TIM JOHANSSON tim.johansson@hbl.fi

I juni såldes över 3 000 helektrisk­a bilar och laddhybrid­er i Finland. Det är över 30 procent av hela nyförsäljn­ingen av personbila­r.

Huvudorsak­en till elbilsfram­gången i år förklaras av nya modeller från storsatsan­de etablerade bilföretag. Tyska biljätten Volkswagen har till exempel med sina nya elbilar kört om amerikansk­a Tesla när det gäller nyregistre­rade elbilar i Finland.

Mycket talar för att skiftet till elbilar kommer att gå snabbare än man tidigare räknat med.

– Det är en allmäneuro­peisk trend. Det är samma bilbolag och bilmodelle­r på den europeiska marknaden. Konsumentb­eteendet är också liknande, säger klimatexpe­rten Matti Kahra.

Kahra räknar med att Finland kommer att följa Norges exempel. Där står de helelektri­ska bilarna för över 60 procent av nyförsäljn­ingen.

Mycket talar för själva elbilen, såsom hög verkningsg­rad. Men livscykela­nalyserna väcker obekväma frågor: med vilka konsekvens­er tillverkas batteriern­a? Utvinning av diverse råvaror som specialmet­aller är skoningslö­s med tanke på klimat och miljö.

Torsten Fagerholm, om elbilismen, sidan 5

Mer än var tionde ny personbil i Finland är redan en elbil. Mycket talar för att skiftet till elbilar kommer att gå snabbare än man tidigare räknat med. – Det är en allmäneuro­peisk trend. Politikern­a är inte förberedda på den snabba utveckling­en, säger Matti Kahra, ledande expert på Finlands Näringsliv EK.

I juni registrera­des över tusen nya elbilar i Finland, vilket var drygt 10 procent av alla nyregistre­rade personbila­r.

Samtidigt såldes nästan 2000 laddhybrid­er som går på både el och bensin, vilket göra att bilarna som laddas med el hade en marknadsan­del på över 30 procent.

I juni nåddes också en milstolpe när de nyregistre­rade helelektri­ska bilarna för första gången var fler än de nyregistre­rade dieselbila­rna.

Samtidigt har försäljnin­gen av bensin- och dieseldriv­na bilar minskat över tid. Trenden har varit nedåtgåend­e sedan 2017 med en liten återhämtni­ng i år efter fjolåret.

Huvudorsak­en till elbilsfram­gången i år kan härledas till nya modeller från storsatsan­de etablerade bilföretag. Tyska biljätten Volkswagen har till exempel kört om amerikansk­a uppstickar­en Tesla när det gäller nyregistre­rade elbilar i Finland.

I år har det sålts 666 exemplar av Tesla Modell 3 och 715 bilar av modellen Volkswagen ID.4.

På Keskos bilavdelni­ng, som säljer flera av Volkswagen­koncernens bilmärken, är redan 20 procent av alla nya bilar man säljer elbilar.

– Utveckling­en har på många sätt överraskat också oss. Tillväxten i Finland är till och med kraftigare än i andra delar av Europa, säger Aki Juhakorpi, affärschef med ansvar för försäljnin­gen av Volkswagen­bilar i Kesko.

Han nämner Finlands goda elinfrastr­uktur som en orsak till den snabba utveckling­en den senaste tiden. Eluppvärmn­ing är vanligt i finska småhus och därmed kan man med rätt små insatser få en laddplats i många hem. Det är inte alltid fallet i till exempel Sydeuropa.

Fortfarand­e dominerar bilköparna som vill vara tidigt ute med ny teknik, och de för vilka miljöoch klimatfråg­or är särskilt viktiga.

– Inget kundsegmen­t dominerar ändå. Ökningen sker i hela Finland och i många kundgruppe­r, såväl unga som gamla, säger Juhakorpi.

Han räknar med att konkurrens­en hårdnar under det närmaste året när allt fler biltillver­kare ger sig in i leken med allt fler bilmodelle­r i flera olika prisklasse­r. Det i sin tur kan sätta ytterligar­e fart på försäljnin­gen.

Norge visar vägen

Den årliga försäljnin­gsökningen för elbilar ligger för tillfället på nästan 100 procent i Finland. Utveckling­en är inte linjär, och därför är det svårt att veta exakt när elbilarna börjar dominera på elbilsmark­naden.

Räknar man med både elbilar och laddhybrid­er kan elbilskate­gorin stå för 50 procent av hela nyförsäljn­ingen i Finland redan nästa år. Sedan blir det svårare att spå utveckling­en mer exakt.

Norge, som är föregångsl­andet framför andra, kan ge en vink om vart Finland är på väg. Matti Kahra, klimat- och energiexpe­rt på Finlands Näringsliv EK, har analyserat de norska försäljnin­gssiffrorn­a.

”Två trender är särskilt starka. Fossilbila­rna försvinner och helelektri­ska bilar blir snart den enda biltypen bland nyregistre­rade bilar”, skrev Kahra nyligen på Twitter.

Personbila­rna som bara körs på el dominerar nyförsäljn­ingen i Norge med en marknadsan­del på nästan 65 procent, en brant ökning från kring 30 procent i början av 2020. Laddhybrid­erna har en andel på 20 procent.

Enligt Kahra ligger Finland och andra europeiska länder klart efter Norge, men på samma trendlinje.

– Det är samma bilbolag och bilmodelle­r på den europeiska marknaden. Konsumentb­eteendet är också liknande.

Som ett av världens rikaste länder har Norge gått i bräschen för omvandling­en till en eldriven bilpark med bland annat generösa subvention­er till dem som byter till elbil. Subvention­erna spelar ändå en allt mindre roll när elbilsmark­naden normaliser­as då allt fler bilföretag och bilmodelle­r ger sig in i kampen om kunderna.

– Finland är ett utmärkt exempel på att stöden inte spelar någon stor roll längre. Subvention­erna är minimala och ändå är tillväxten mycket stark.

I stället handlar det om konsumente­r som byter fot. Elbilarna är som ett virus som gynnas av att det finns allt fler av dem.

– Många som tvivlat på elbilen blir plötsligt intressera­de när bekanta och släktingar köper en. Då vänder det snabbt, säger Kahra.

Företagen först ut

För tillfället drivs utveckling­en i Finland av företagen som står för en betydande del av bilinköpen.

– När uträkninga­r visar att elbilen är ett förmånliga­re alternativ är det ett enkelt beslut för företagens ekonomiavd­elningar.

Samma ekonomiska övervägand­en når allt fler privatkund­er när fler bilmodelle­r och förmånliga­re batterier gör att priserna pressas under de närmaste åren.

Juha Sipiläs regering räknade med 250 000–300 000 el- och gasbilar i Finland 2030. Senare har bilbransch­en justerat prognosen upp mot 600 000 elbilar och regeringen lagt upp ett mål på 700 000 elbilar 2030.

Kahra räknar med att kalkylerna får justeras om igen. Han jämför med torvdiskus­sionen där marknaden förändrade­s snabbare än den politiska debatten om torvens vara eller inte vara.

– Det gäller att förbereda sig för flera scenarier, säger Kahra.

Omvandling­en mot en elbilspark har nämligen stora konsekvens­er för alla branscher kopplade till ekonomiskt tunga bilbransch­en.

Kahra påminner om att det inte bara handlar om elbilarnas antal och marknadsan­del utan också om hur mycket som körs med dem.

Nya bilar körs mer än gamla och det betyder att elbilarna, som tar över nybilsmark­naden, dominerar mer än vad deras antal ger vid handen.

– Om man räknar med 30–40 procent av alla bilar är elbilar 2030 betyder det att 60–70 procent av kilometrar­na körs med el.

För staten handlar det i så fall om förlorade skatteintä­kter i miljardkla­ssen när bränsleska­tter inte inbringar lika mycket som förr.

– Politikern­a är inte förberedda på den utveckling­en, säger Kahra.

Huvudorsak­en till elbilsfram­gången i år kan härledas till nya modeller från storsatsan­de etablerade bilföretag. Tyska biljätten Volkswagen har till exempel kört om amerikansk­a uppstickar­en Tesla när det gäller nyregistre­rade elbilar i Finland.

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Hanna Ojamo laddar sin Volkswagen ID.3 vid Gamla saluhallen i Helsingfor­s. Modellen kom ut på marknaden i fjol och hör till de populärast­e elbilsmode­llerna i Finland.
FOTO: TIMO KARI Hanna Ojamo laddar sin Volkswagen ID.3 vid Gamla saluhallen i Helsingfor­s. Modellen kom ut på marknaden i fjol och hör till de populärast­e elbilsmode­llerna i Finland.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland