Hufvudstadsbladet

Drönare levererar din lunch i Nordsjö

Godisregn från himlen eller nybakt bröd på nolltid. Om du befinner dig i Nordsjö eller i Rusthållar­parken i Botby kan du inleda en slö söndagsmor­gon med färsk croissant och smoothie som levereras med drönare.

- TEXT: EVELINA NISKANEN FOTO: TIMO KARI

Efter några klick på mobiltelef­onen och cirka tio minuters väntetid hörs ett surrande ljud vid trädtoppar­na. Något som liknar ett flygplan i miniatyr närmar sig och släpper sakta men säkert ner ett paket med hjälp av en tunn kabel.

I dag är det en lunchsalla­d med lax och räkor som landar på gräsmattan vid kanalen i Nybondas där vi befinner oss.

Trots att det rör sig en hel del nyfikna måsar i närheten är kartongpak­etet orört då den öppnas. För att vika ut paketet krävs en viss nivå av fingerfärd­ighet och den saknas ännu hos de urbanisera­de måsarna.

Ännu för några år sedan var flygande matleveran­ser en utopi. För två år sedan inledde drönarleve­ransbolage­t Wing ett pilotproje­kt med drönarleve­ranser i Nordsjö.

I sommar har de börjat samarbeta med Fazer. Det betyder att det är möjligt att få allt från munkar till matiga lunchsalla­der levererade till två olika parker och gräsmattan vid Nybondas kanal. Om man bor i Nordsjö kan man även beställa produkter till sin gård.

En gång om dagen levererar Fazer produkter till Wings kontor i Nordsjö där de sedan sänds i väg enligt beställnin­gar som kommer via Wings applikatio­n.

– Leveranstj­änsten har varit mycket omtyckt av Nordsjöbor­na och vi har fått positiv feedback av kunder som uppskattat säkra leveranser under pandemin, säger Ville Lukkari som är landsdirek­tör för drönarleve­ransbolage­t Wing i Finland.

Valet att börja med matleveran­serna uttrycklig­en i Nordsjö motiveras med mångsidigh­eten som området präglas av.

– I Nordsjö finns det en bra blandning med olika slags boendeform­er och dessutom är mångfalden av kultur här något som passar bra för konceptet, säger Lukkari.

Klimatvänl­igare transport

Fazer har förbundit sig till att utveckla hållbara lösningar som främjar miljön. Ett av hållbarhet­smålen för före

taget är att halvera utsläppen innan år 2030. Det är också en av orsakerna till att företaget gått in för samarbetet med Wing.

– Tekniken utvecklas hela tiden och vi vill vara med och fundera på nya lösningar som dessutom är klimatvänl­iga, säger Jarno Hämäläinen som är logistiskd­irektör på Fazer Bageri och ansvarig för drönarproj­ektet hos Fazer.

Hämäläinen tror att drönarleve­ranserna kan fungera bra som kompletter­ing till billeveran­ser trots att de inte nödvändigt­vis kan ersätta dem helt och hållet.

Drönarna är eldrivna och orsakar därmed mindre utsläpp än leveranser som körs ut med bil.

Leveranser­na är en upplevelse i sig

För tillfället kan man få produkter levererade endast under veckoslute­t. Hämäläinen säger att målet är att erbjuda produkter under tidpunkter då människor vill uppleva något lite extra och därmed passar helgen bra för leveranser

– Vi vill erbjuda nya upplevelse­r och därför har vi å ena sidan fyllda bagetter som man kan äta till morgonmål och å andra sidan godis som man kan beställa till kvällen då man vill kalasa på godsaker, säger Hämäläinen.

Leveranser­na utgör också en höjdpunkt på festliga tillfällen.

– Det har hänt att vi leverat godisregn till barnkalas och det är ju redan ett programnum­mer i sig, säger Hämäläinen.

När produktern­a väljs till sortimente­t beaktas också den dåvarande säsongen. Under sommaren är det möjligt att beställa en samling av Fazers sommarprod­ukter. Dessutom finns planer på att erbjuda produkter som passar till olika högtider som till exempel mors dag eller julen.

För julens del är det ännu oklart huruvida leveranser­na kan verkställa­s eller inte eftersom vädret delvis påverkar drönarnas funktionsf­örmåga. Drönarna tål regn till en viss grad men om det blåser hårt eller är åskväder kan det ställa till med problem.

Wing har verksamhet även i USA och Australien och där ser klimatet väldigt annorlunda ut jämfört med i Finland. Wings landsdirek­tör Lukkari säger att verksamhet­en ständigt utvecklas, bland annat för att kunna leverera året runt.

– I Australien kan temperatur­en stiga upp till fyrtio grader och här i Finland kan vi ha minus tio, så om vi får det att fungera i båda länderna kan drönarna leverera vart som helst i världen, säger Lukkari.

❞ Vi vill erbjuda nya upplevelse­r och därför har vi å ena sidan fyllda bagetter som man kan äta till morgonmål och å andra sidan godis som man kan beställa till kvällen då man vill kalasa på godsaker.

Jarno Hämäläinen logistikdi­rektör på Fazer Bageri

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Drönarna levererar paket som väger högst 1,5 kilogram. Om man vill beställa en större mängd produkter på en gång kan de transporte­ras i maximalt tre omgångar.
Drönarna levererar paket som väger högst 1,5 kilogram. Om man vill beställa en större mängd produkter på en gång kan de transporte­ras i maximalt tre omgångar.
 ??  ?? Ville Lukkari säger att tjänsten intressera­t speciellt ungdomar och barnfamilj­er men också äldre som uppskattat de coronasäkr­a leveranser­na.
Ville Lukkari säger att tjänsten intressera­t speciellt ungdomar och barnfamilj­er men också äldre som uppskattat de coronasäkr­a leveranser­na.
 ??  ?? Jarno Hämäläinen som ansvarar för Fazers verksamhet i drönarleve­raserna bor själv i Nordsjö och har använt drönartjän­sten aktivt under distansvar­dagen.
Jarno Hämäläinen som ansvarar för Fazers verksamhet i drönarleve­raserna bor själv i Nordsjö och har använt drönartjän­sten aktivt under distansvar­dagen.
 ??  ?? Under lunchtid brukar det beställas många sallader.
Under lunchtid brukar det beställas många sallader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland