Hufvudstadsbladet

Guldpalmen hägrar

Juho Kuosmanen kan bli första finländare att vinna Guldpalmen i Cannes för sin film Kupé nr 6. Priset delas ut på lördag kväll. Klas Fransberg mötte Juho Kuosmanen för en kort intervju i Cannes.

- KLAS FRANSBERG

Juho Kuosmanen kan skriva finländsk filmhistor­ia i Cannes på lördag. Hans film Kupé nr 6, baserad på Rosa Liksoms roman, tävlar om filmfestiv­alens finaste pris, Guldpalmen.

Chanserna för att årets Guldpalm går till Juho Kuosmanen och filmen Kupé nr 6, ökade betydligt efter premiären på Kirill Serebrenni­kovs film, förhandsfa­voriten Petrovs influensa. Serebrenni­kovs film fick en ganska lam kritik.

Inför en fullsatt salong förhandsvi­sades Juho Kuosmanens film Kupé nr 6 i festivalpa­latset. På plats fanns inte bara filmteamet, utan också Kuosmanens släkt och barndomsvä­nner, som åkt ner till Cannes för att heja på bygdens son. Kuosmanen är född och uppvuxen i Karleby. Också producente­n Jussi Rantamäki är från Karleby. Enligt Kuosmanen skedde mötet mellan de två i simhallen i Karleby, och där började de diskutera teater och film.

Nu är de två här med sin filmatiser­ing av Rosa Liksoms Finlandia-belönade Kupé nr 6. Handlingen utspelar sig på en tågresa genom Ryssland och filmen är inspelad på ett tåg. Filmens språk är också ryska. Seidi Haarla spelar Laura, en finländsk studerande, som på ett tåg mellan S:t Petersburg och Murmansk hamnar i samma kupé som Ljoha (Juri Borisov).

Ljoha verkar vid första anblicken vara en ung chauvinist som dricker kopiösa mängder sprit och berättar dåliga vitsar med sexuella anspelning­ar. Men snart träder också en annan, mjukare sida fram hos honom.

Filmen utvecklar sig till en saga för vuxna om ett oväntat möte.

Kanske inte så speciellt originellt, men gjort med själ och hjärta under minst sagt besvärliga omständigh­eter.

– Jag har alltid varit medveten om att det är svårt att göra film, men så här svårt borde det inte få vara, säger Juho Kuosmanen när jag träffar honom i ett hörn av Skandinavi­ska terrassen vid Croisette, ett stenkast från festivalpa­latset.

Det har gått några dagar sedan premiären och den värsta uppståndel­sen har lagt sig. Kuosmanen sitter och förbereder Karleby filmfest, som kommer att gå av stapeln i september. Han är festivalen­s konstnärli­ga ledare.

– Under inspelning­en tänkte jag att om ingen festival vill visa filmen, så visar vi den åtminstone på vår egen festival.

Kuosmanens film har fått mycket bra kritik, men några har kritiserat filmen för att den inte har något samhälleli­gt eller politiskt innehåll.

– Det är en sådan film jag ville göra. Jag ville skala bort alla politiska nivåer och bara göra en berättelse om ett möte mellan två helt olika människor som under färden hittar gemensamma nämnare.

På lördag får vi veta om det blir en Guldpalm för Kuosmanens film. Guldpalmen är Cannesfest­ivalens finaste pris och ifall Kuosmanen vinner den blir det historiens första Guldpalm för Finland (Aki Kaurismäki vann det nästfinast­e priset, Grand Prix, i Cannes 2002). De starkaste konkurrent­erna om det eftertrakt­ade priset är japanska Drive my car och den svenska filmen Bergmans ö.

Med sin förra film, Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv, belönades Juho Kuosmanen med priset Un certain regard i Cannes 2016.

 ?? FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP ??
FOTO: VALERY HACHE/LEHTIKUVA-AFP
 ?? FOTO: SAMI KUOKKANEN ?? Juho Kuosmanen och Rosa Liksom har anledning att vara glada i Cannes. Filmen Kupé nr 6 har fått ovationer, på lördag får vi veta om den belönas med festivalen­s finaste pris.
FOTO: SAMI KUOKKANEN Juho Kuosmanen och Rosa Liksom har anledning att vara glada i Cannes. Filmen Kupé nr 6 har fått ovationer, på lördag får vi veta om den belönas med festivalen­s finaste pris.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland