Hufvudstadsbladet

En brutal väckarkloc­ka för bilvärlden

EU tar till piskan och vill i praktiken förbjuda förbrännin­gsmotorn. Det blir snart ajöss till laddhybrid­er och suvar – branschens stora kassakor.

- TORSTEN FAGERHOLM Ledarskrib­ent torsten.fagerholm@hbl.fi

Inom drygt 10 år kan bensin- och dieselbila­r gå samma öde till mötes som tjock-tv:n, VHS-spelaren och trådtelefo­nen. Redan 2025 blir en brytpunkt: då ska EU:s nya hårda avgasregle­r göra elbilar lönsammare än dieselbila­r.

Den verkliga kalldusche­n kom på onsdagen, då EU-kommission­en signalerad­e totalstopp för försäljnin­g av nya fossila bilar 2035. Fram till dess måste bilbransch­en minska utsläppen i gram per kilometer med 55 procent. Här inträffar en frontalkro­ck med fysikens lagar: det blir ajöss till förbrännin­gsmotorn. Vips behöver biljättar som Volkswagen, BMW och Daimler återuppfin­na sig själva. Snart nog tvingas de slakta sina extremt lönsamma kassakor: laddhybrid­er och plåttunga, fossila suvar.

Samtidigt går allt fler europeiska länder och storstäder redan 2030 in för förbud att sälja fossila bilar, helt i linje med internatio­nella energiråde­t IEA:s rekommenda­tioner.

Kraven på teknikomst­ällning måste hålla jämna steg med utbyggnade­n av laddinfras­trukturen. Vad sker på sikt med bensinstat­ionerna – dessa civilisati­onens sista utposter på landsbygde­n? Ersätts de av snabbladds­tationer?

Pandemin väcker frågor kring en större ekvation: är faktiskt vårt behov av resor, mobilitet och bilkörning konstant, rentav växande – eller finns utrymme för nytänk? Vore inte den snabbaste och mest effektiva trafikåtgä­rden nya levnadsvan­or, inklusive distansjob­b, minskat pendlande och minimerade affärsreso­r?

Elbilen håller hursomhels­t på att bli ett reellt alternativ för stadsbor som kör begränsade sträckor och kan sköta laddningen på jobbet och hemma. Men även om helelektri­ska bilar redan kör om dieselbila­rna inom nyregistre­ring förklaras trenden huvudsakli­gen av trendnissa­r med tjocka plånböcker. Mainstream­en domineras av vanliga bilköpare som vill välja och vraka bland begagnade elbilar – med en än så länge extremt begränsad marknad. Den stora elbilsboom­en dröjer ännu ett antal år.

Konsumentb­eteendet styrs av en kombinatio­n av ekonomiska övervägand­en som återförsäl­jningsvärd­e och psykologis­ka nätverksef­fekter, precis som med mobiltelef­onen och sociala medier. Vidare behöver somliga köpare begrunda att alla elbilar inte kan dra en släpvagn eller båttrailer.

Högre upp i beslutshie­rarkin har vi skattmasen, som tappar intäkter i miljardkla­ssen ifall bilparken elektrifie­ras snabbare än väntat. Det blir stora hål i statskassa­n ifall Finland mot förmodan verkställe­r sin färdplan mot fossilfri transport, alltså halverade CO2-utsläpp fram till 2030, i förtid.

Mycket talar för själva elbilen, såsom hög verkningsg­rad. Men livscykela­nalyserna väcker obekväma frågor: med vilka konsekvens­er tillverkas batteriern­a? Utvinning av diverse råvaror som specialmet­aller är skoningslö­s med tanke på klimat och miljö. Och hur är det egentligen med batteriern­as livslängd?

Livscykela­nalyserna varierar starkt: elbilen har i utgångspun­kt ett flerfaldig­t koldioxida­vtryck jämfört med tillverkni­ngen av bensinoch dieselford­on. Det är driften som avgör: utifall att man laddar bilen med el från sol, vind, vatten eller kärnkraft, krävs ändå tiotusenta­ls körkilomet­er innan avtrycket är mindre än från en fossilbil. Den slutliga klimatdome­n definieras av elmixen som råder i det nationella nätet.

Enligt det Internatio­nella friidrotts­förbundet World Athletics ska varje hinderlöpa­re passera totalt 35 hinder och 7 vattengrav­ar i 3 000-meterslopp­et. Elbilen har ingalunda nått målrakan än.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland