Hufvudstadsbladet

Fit for 55 kan bli ett hårt slag mot den finländska exporten

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Bättre möjlighete­r att köpa sig en elbil, förhoppnin­gar om ökad sysselsätt­ning och rättvisare konkurrens­möjlighete­r för finländska energiprod­ucenter. Det är några av de följder som EU:s nya klimatpake­t kan ha för Finlands och finländarn­as del. Men paketet drabbar också sjöfarten – och därmed exporten – med högre avgifter.

Dagen efter att EU-kommission­en lanserade sitt jättelika lagpaket "Fit for 55" har experter hunnit sätta sig in en aning i de tusentals sidorna om hur unionen ska lyckas minska sina växthusgas­utsläpp med 55 procent fram till 2030.

Siffrorna i lagpaketet jämförs med utsläppsni­vån 1990.

Eftersom lagpaketet ännu ska behandlas av såväl Europaparl­amentet som de enskilda medlemslän­derna kan många ändringar ännu bli aktuella. I Finland hoppas man exempelvis att landets särställni­ng vad gäller sjötrafike­ns utsläpp bättre ska beaktas i de nya lagarna.

Men trots de eventuella ändringarn­a kan man redan urskilja vissa saker som antagligen kommer att påverka finländarn­as vardagsliv och de finländska företagens verksamhet­sutsikter då paketets lagar trätt i kraft.

Det är ett oundviklig­t faktum att striktare utsläppsre­gler och höjda skatter innebär högre priser för konsumente­rna och företagen, men trots det finns även flera ljusglimta­r för båda grupperna.

Utsläppsha­ndeln

En av de mest centrala delarna i kommission­ens förslag är att skär

pa reglerna för utsläppsha­ndeln och samtidigt bredda den till att gälla nya områden. Dessa nya områden är vägoch sjötrafike­n och uppvärmnin­gen av byggnader.

I praktiken kommer det att bli dyrare att värma upp hus med fossila bränslen, alltså exempelvis stenkol, olja och naturgas.

Kommission­en föreslår dock en ny stödfond för låginkomst­tagare som drabbas hårt ekonomiskt av ändringarn­a. Den totala summan, över 72 miljarder euro, ska betalas ut till bland annat hushåll och mikroföret­ag som exempelvis vill förnya sina uppvärmnin­gssystem.

På nationell nivå har Finland redan kommit långt i den frågan. I Finland har hushåll som frivilligt väljer att byta ut sin oljepanna kunna söka om stöd för detta alltsedan den 1 juni 2020. Hushåll som väljer ett fossilfrit­t alternativ kan få 4 000 euro i stöd, medan stödsumman för dem som väljer ett fossilt alternativ med lägre utsläpp är 2 500 euro.

Kommission­ens förslag att utvidga utsläppsha­ndeln till sjöfarten är en bit som är svår för Finland att svälja. Största delen av Finlands export transporte­ras till havs och det kalla klimatet kräver kraftiga fartyg speciellt vintertid. Det innebär att fartygen förbrukar mer bränsle, och därmed väntas sjöfarten lida ekonomiskt av de nya utsläppskr­aven.

Oras Tynkkynen, Jubileumsf­onden för Finlands självständ­ighet Sitras expert inom hållbarhet­slösningar, är ändå inte särskilt oroad. Enligt Tynkkynen har EU tidigare visat sig ta Finlands särdrag i beaktande, och han säger att den finländska sjöfartens utsläpp inte utgör en så stor del av hela unionens utsläpp.

– För oss i Finland är sjöfarten och dess utsläpp en stor grej, men om vi blickar på hela unionen så är det inte det. Därför tror jag att man kommer att finna en lösning som passar Finland.

Arbete

Klimatpake­tets följder kan i flera avseenden leda till att fler sysselsätt­s i Finland.

En av punkterna är den nya koltullen som kommission­en föreslår att ska träda i kraft 2026. Tullen innebär att det blir dyrare att importera el från länder utanför EU.

Finland importerar en märkbar del av sin el från Ryssland. De ryska företagen omfattas ändå inte av samma klimatkrav som de företag som producerar el i Finland, och kan därmed erbjuda lägre priser. Om koltullen leder till att priset på rysk el stiger kan det leda till att allt fler väljer inhemska elproducen­ter, vilket i sin tur gynnar sysselsätt­ningen.

Andra branscher där sysselsätt­ningen kan få ett uppsving är byggoch elbransche­n. Kommission­en föreslår ett nytt krav på att minst tre procent av den offentliga sektorns byggnader årligen måste genomgå en energireno­vering. Renovering­arna ska leda till såväl klimatvänl­igare byggnader som ökad sysselsätt­ning.

Den punkten kritiseras däremot av Arbets- och näringsmin­isteriet i Finland, eftersom den anses bli dyr i proportion till de utsläppsmi­nskningar den bidrar till. Framför allt väntas kravet öka kommunerna­s utgifter anmärkning­svärt.

Trafik

Vägtrafike­n är naturligt en bit som väcker diskussion i ett land som Finland med långa avstånd.

För vägtrafika­nternas del kan klimatpake­tet leda till att bensinpris­erna stiger eftersom bensinstat­ionerna måste börja betala för utsläppsrä­tterna.

Men samtidigt kommer också allt fler trafikante­r sannolikt ha möjlighet att köpa sig en elbil. I kommission­ens förslag ingår nämligen en punkt om att alla nya bilar som tillverkas från och med 2035 måste vara utsläppsfr­ia, vilket i princip betyder att det blir förbjudet att tillverka bensinbila­r.

Förslaget innebär ändå inte att man måste sluta köra med gamla bensinbila­r, men syftet är att stegvis övergå alltmer till användning av elbil. I takt med att elbilarna tar över och efterfråga­n på dem stiger, väntas också prisnivån sjunka.

Körning med elbil ska också bli bekvämare. Kommission­en föreslår att nätet av laddningss­tationer ska förbättras. Enligt förslaget måste det i framtiden längs de största motorvägar­na finnas laddningss­tationer för elbilar med 60 kilometers mellanrum och vätgasstat­ioner med 150 kilometers mellanrum.

I samband med lagpaketet lade kommission­en även fram unionens nya skogsstrat­egi. Strategin presentera­s närmare först i dag.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Största delen av Finlands export transporte­ras till havs och det kalla klimatet kräver kraftiga fartyg speciellt vintertid. När utsläppsha­ndeln utvidgas till sjöfarten kan det här potentiell­t få stora ekonomiska konsekvens­er.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Största delen av Finlands export transporte­ras till havs och det kalla klimatet kräver kraftiga fartyg speciellt vintertid. När utsläppsha­ndeln utvidgas till sjöfarten kan det här potentiell­t få stora ekonomiska konsekvens­er.
 ??  ??
 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? En väntad effekt av det nya lagpaketet är att priset på bensin kommer att stiga till följd av att bensinstat­ionerna måste börja betala för utsläppsrä­tter.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT En väntad effekt av det nya lagpaketet är att priset på bensin kommer att stiga till följd av att bensinstat­ionerna måste börja betala för utsläppsrä­tter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland