Hufvudstadsbladet

Förordning­en för kolsänkor kritiseras

I EU-kommission­ens klimatpake­t ingår en förordning för hur mark och skog ska bidra till EU:s klimatmål. Nu vet vi mer om vad det innebär för Finland.

- VERA ARHIPPAINE­N

Förordning­en LULUCF bestämmer hur markanvänd­ning, förändrad markanvänd­ning och skogar kan bli del av EU:s klimatmål. EU-länderna ska stärka sina kolsänkor och minska utsläppen från markanvänd­ningssekto­rn. Förordning­en är bindande till skillnad från till exempel EU-kommission­ens skogsstrat­egi som ännu bara är en strategipl­an.

Det nya är att medlemslän­derna har gemensamma skyldighet­er. Tillsamman­s ska länderna binda sammanlagt 310 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r från atmosfären i kolsänkor före 2030. Finlands andel är 17,8 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r. Dessutom ingår det ett förslag om extra kolsänkor, eller en frivillig reserv, för att hjälp till att samla ihop eventuella extra utsläpp.

”Alla medlemslän­der svarar själva för sina sänkor och utsläppsmi­nskningar. Att länderna följer denna princip måste vi övervaka noggrant och strikt under den fortsatta behandling­en. En gemensam reserv uppmuntrar inte länderna till ambitiösa praktiska åtgärder, lyckligtvi­s är systemet frivilligt”, säger jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä (C) i ett pressmedde­lande.

Bernt Nordman som leder klimatprog­rammet vid WWF Finland menar att målsättnin­gen inte är tillräckli­gt ambitiös. Både vad gäller hela EU och Finland.

– Ambitionsn­ivån är på tok för låg, på WWF hade vi hoppats på det dubbla, säger han.

Nordman förklarar att siffrorna grundar sig i kolsänkorn­as fördelning mellan länderna under en referenspe­riod mellan år 2016 och 2018. Under referenspe­rioden var Finlands skogsavver­kning ovanligt hög och därför är Finlands andel på 17,8 miljoner ton koldioxide­kvivalente­r inte särskilt imponerand­e, enligt honom.

Nordman är också kritisk till att förordning­en tillåter för mycket flexibilit­et. Det gör det möjligt att ersätta utsläppsmi­nskning med kolsänkor säger han.

– Vi hade hoppats på två skilda mål för utsläppsmi­nskning och kolsänkor. Då skulle vi undvika möjlighete­n för länderna att inte minska på utsläppen i tillräckli­gt hög grad, säger Nordman.

En annan nyhet är att klimatmåle­n framöver bedöms utifrån sektorns faktiska utsläpp och kolsänkor i stället för tidigare använda komplicera­de beräknings­regler. Det här är någonting Finland länge har hoppats på.

”Det gläder mig att kommission­en har beslutat att avstå från det tidigare komplexa beräknings­systemet”, säger Leppä i pressmedde­landet.

Nordman stöder också den här förändring­en och kallar den mer transparen­t och tydlig än den tidigare.

Räckvidden för vad som räknas som kolsänka utvidgas också från endast skog till all markanvänd­ning (inklusive våtmarker från och med år 2026).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland