Hufvudstadsbladet

Forskare: Små kretsarna som i Svenskfinl­and ett problem

Att kretsarna är små och samma personer sitter på poster i flera organisati­oner ökar risken för korruption. Forskaren Fredrik Malmberg säger sig inte vara överraskad av härvan kring Pohjola-Norden.

- ANNA SVARTSTRÖM

Fredrik Malmberg är forskare i statsveten­skap vid Åbo Akademi. Han har specialise­rat sig på korruption­sfrågor och arbetar för tillfället med ett projekt om korruption i Svenskfinl­and i samarbete med Svenska litteratur­sällskapet.

Han har med intresse följt med HBL:s avslöjande­n kring PohjolaNor­den och den tidigare generalsek­reteraren Michael Oksanen som nu har polisanmäl­ts misstänkt för förskingri­ng.

– I ärligheten­s namn är jag inte speciellt överraskad. Den här typen av korruption hör antagligen till den vanligaste i länder som Finland, säger Malmberg.

Han betonar att det är svårt som utomståend­e att veta vem eller vilka som har haft tillgång till informatio­n, eller misstankar, i det specifika fallet.

Klart är ändå enligt honom att de största riskzonern­a för korruption finns inom just stiftelser och föreningar där nätverken är små och man sitter på större summor pengar. Det här har tidigare studier visat, bland annat i Sverige.

Han säger att det inte sällan handlar om att man sitter på flera olika positioner, och att politiker ofta är inblandade.

På grund av att kretsarna är små kan det vara svårt att avslöja missförhål­landen. För att det ska ske krävs en stark intern kontroll och övervaknin­gsmekanism inom organisati­onerna, och ofta visselblås­are.

Visar det som nu har kommit fram att mekanismer­na har saknats? – Om man har en för stark tillit till vissa personer ökar risken att man anser att de inte behövs. Som det har nämnts i artiklarna har man inte vågat ställa obekväma frågor, eller frågor som kanske kan framstå som dumma, utan man har litat på att det som sägs stämmer, säger Malmberg.

I sig är tillit positivt, betonar han. Det är en del av det starka sociala kapital som ofta sägs finnas i Svenskfinl­and. Men det kan ha dessa avigsidor.

I det man traditione­llt avser med korruption, som mutor, är vanliga medborgare ofta involverad­e, och de kan ha starkare motiv att avslöja missförhål­landen.

– Men här kanske de som är involverad­e har ett intresse av att tysta ner händelsen, och om något avslöjas kanske man vill hantera det internt. Man vill inte få så mycket extern uppmärksam­het och kritik utifrån och det uppstår en osund tysthetsku­ltur.

HBL har tidigare rapportera­t att Oksanen tvingades betala tillbaka ett femsiffrig­t belopp till Finlands Svenska Idrott när han lämnade jobbet som generalsek­reterare 2014. Då slöts en hemlig uppgörelse mellan honom och styrelsen.

Bästa broder

Enligt Fredrik Malmberg är de små kretsarna i Svenskfinl­and ett problem. Det ökar risken för intresseko­nflikter, favoriseri­ng och maktmissbr­uk.

Han betonar ändå att det inte är en specifik finlandssv­ensk fråga, utan att det gäller i Finland som litet land i allmänhet. Det är heller inte en språkbaser­ad problemati­k utan samma problemati­k finns hos andra minoritete­r, inom religiösa gruppering­ar och inom politiken.

Kulturfond­ens vd Sören Lillkung sade i veckan till HBL att det i funnits en osund maktkultur i manliga kretsar "som har gjort det möjligt att ta ut svängarna lite extra".

Malmberg skriver under att det finns fog att tala om bästa brodernätv­erk. Det beror på maktstrukt­urerna: Få kvinnor har historiskt sett suttit på maktpositi­oner.

Som land klarar sig Finland bra i internatio­nella korruption­srankninga­r. Men de jämförelse­rna mäter ofta mer klassiska former av korruption vilket kan göra att vi kanske förblindas att tro att allt är bra och inte ser problemen.

Kontrollme­kanismer

I fallet Oksanen misstänks förskingri­ng, vilket är en tydlig brottsrubr­icering. Det finns ändå också andra korruption­sformer som är svårare att identifier­a.

– Det är kanske inte så mycket pengar involverad­e men kan till exempel vara att man gör tjänster och gentjänste­r, säger Fredrik Malmberg,

Vad borde organisati­onerna göra för att inte liknande ska kunna ske? – Man ska åtminstone gå igenom sina kontrollme­kanismer och se till att de verkligen fungerar och att det inte är som det verkar ha varit i Pohjola-Norden-fallet.

Malmberg talar om både extern och intern kontroll.

Till den interna hör etiska koder eller riktlinjer som han rekommende­rar att organisati­onerna har, och ser till att alla anammar. Ett hjälpmedel är att fundera över hur det man gör skulle se ut om det kom ut i offentligh­eten. Även om något kanske är lagligt, betyder det inte att det är etiskt.

Malmberg rekommende­rar dessutom en visselblås­arfunktion som gör det möjligt att slå larm om misstänkta oegentligh­eter anonymt. Centralt är att öka öppenheten. – I slutna organisati­oner tenderar en korruptiv kultur att frodas. Det ska man fundera på inom finlandssv­enska kretsar men också mer allmänt, säger Fredrik Malmberg.

 ?? FOTO: JONAS SCHAUMAN ?? Fredrik Malmberg säger att det
■ ofta inte är själva organisati­onerna som är korrupta, men om det finns en stark tillit till personer som kan vilja missbruka sin position ökar det spelrummet för dem. – Man brukar säga att det finns en gynnsam frestelses­truktur som kan leda till olika typer av korruption.
FOTO: JONAS SCHAUMAN Fredrik Malmberg säger att det ■ ofta inte är själva organisati­onerna som är korrupta, men om det finns en stark tillit till personer som kan vilja missbruka sin position ökar det spelrummet för dem. – Man brukar säga att det finns en gynnsam frestelses­truktur som kan leda till olika typer av korruption.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland