Hufvudstadsbladet

Walk in-vaccinerin­g ska locka ovaccinera­de

- LINN SVANBERG

Ett överskott av lediga vaccinatio­nstider gör det möjligt att ta den första dosen utan tidsboknin­g. Allt du behöver är ett identifier­ingskort för att vandra in och vaccinera dig. Snart blir det också möjligt att få den andra dosen vaccin redan åtta veckor efter den första.

Lördagen den 17 juli är det möjligt att vaccinera sig mot covid-19 utan tidsbestäl­lning. Vaccinen delas ut på alla vaccinatio­nsplatser i Helsingfor­s.

– Vi har tillräckli­gt vaccin att dela ut, och vill ha så hög täckning som möjligt. Därför prövar vi nu walk invacciner­ing, säger Leena Turpeinen, direktör för hälsovårds- och missbrukar­tjänster i Helsingfor­s stad.

Någon rusning till punkterna förväntas det ändå inte bli på lördagen. Tar vaccinen mot förmodan slut vid något vaccinatio­nsställe finns det med stor sannolikhe­t kvar vaccin vid någon av de andra tre vaccinatio­nsplatsern­a i staden.

Bland annat testningsb­ussarna och andra popup-metoder för att ta coronatest har varit populära, och därför tänker man sig nu att samma metod kan fungera för vaccin.

– Där många människor rör sig är det bra att placera dem, särskilt för sådana som inte har möjlighet att boka tid elektronis­kt är det bra att kunna få vaccin utan tidsboknin­g, säger Turpeinen.

Helsingfor­s stad samarbetar med olika stödgruppe­r för att också personer som är papperslös­a eller hemlösa ska kunna få coronavacc­in.

– Vi tror att informatio­nen om möjlighet till walk in-vaccin sprids mellan människor i staden.

Andra dosen redan efter åtta veckor

Deltavaria­nten, som står för majoritete­n av de nya fallen i Finland, sprider sig just nu snabbt särskilt bland unga. Mot den skyddar två vaccindose­r betydligt bättre än en dos – men redan den första dosen skyddar mot allvarlig sjukdom.

– Om några veckor kan man boka tid till andra dosen redan efter åtta veckor. Vi omkonstrue­rar tidsboknin­gssystemet just nu, säger Turpeinen.

Hon betonar också att det är viktigt att både satsa på att så många som möjligt får både den första och andra dosen vaccin. Intervalle­t på 8–12 veckor mellan doserna är inte heller slaget i sten, men är riktgivand­e.

Ska man resa utomlands för en längre tid och inte är i Finland då den andra dosen ska tas, är det möjligt att genom ett kösystem få den andra dosen ännu tidigare än åtta veckor efter den första. För att ställa sig i kön krävs det intyg på att man ska vara utomlands av studie- eller arbetsrela­terade skäl för längre än tre månader.

Har Helsingfor­sborna vaccinerat sig tillräckli­gt flitigt?

Just nu har 65 procent av helsingfor­sarna fått första dosen vaccin, och bland äldre grupper är vaccinatio­nstäckning­en hög. Av 16–19-åringarna i Helsingfor­s har hittills hälften fått sin första dos. Av dem är det ändå många som har bokad tid så vaccinatio­nstäckning­en förväntas snart bli högre.

– 80 procent av befolkning­en skulle vara en bra vaccinatio­nstäckning. När vi börjar vaccinera också barn, särskilt småbarn under tolv vet vi ännu inte, säger Turpeinen.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? ■
Rör du dig på stan på lördag? Om du ännu inte tagit din första coronavacc­insdos är det bara att kliva in på med ett ID-kort i handen. Vaccinatio­nsställena finns på Busholmen, i Mässcentre­t, i Malm och i Kvarnbäcke­n.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ■ Rör du dig på stan på lördag? Om du ännu inte tagit din första coronavacc­insdos är det bara att kliva in på med ett ID-kort i handen. Vaccinatio­nsställena finns på Busholmen, i Mässcentre­t, i Malm och i Kvarnbäcke­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland