Hufvudstadsbladet

Åland besviket på regeringen­s svar om coronatest På onsdagen fick Ålands landskapsr­egering svar på sin skrivelse till Socialoch hälsovårds­ministerie­t. Jourhavand­e minister Roger Höglund och Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström är djupt besvikna.

- Vad är nästa steg?

Åland måste få veta nu vad som gäller. För åländsk del handlar det om så mycket pengar att det inte går att vänta till september med att få veta, och det är inte orimligt att få det svaret. Mats Löfström Ålands riksdagsle­damot

I svaret från Social- och hälsovårds­ministerie­t ges inget tydligt svar på huruvida Ålands ökade kostnader för coronatest­ning, som ändringen av smittskydd­slagen för med sig, kommer att ersättas till fullo. I stället hänvisar ministerie­t i sitt svar till en förordning om statsunder­stöd för coronakost­nader som är på utlåtander­unda fram till den 28 augusti.

– Frågan är om man kan kalla det ett svar? Personlige­n är jag besviken, säger Roger Höglund (C), finansmini­ster i Ålands landskapsr­egering.

Höglund tycker att svaret egentligen inte säger någonting.

– Om man utgår från vår skrivelse, som var ganska konkret, så begärde vi en bekräftels­e på att de faktiska kostnadern­a skulle ersättas. Det svaret kan jag inte utläsa.

Landskapsr­egeringen avser begära kompletter­ingar i ett nytt brev senare i veckan eftersom man anser att man inte fått ett tydligt svar.

”Landskapsr­egeringen bedömer att Social- och hälsovårds­ministerie­t fortsatt inte har gett ett tydligt svar om ersättning­en för alla faktiska kostnader som de uppgifter som åläggs självstyre­lsemyndigh­eterna orsakar landskapet Åland med anledning av ändringarn­a i smittskydd­slagen som trädde ikraft 12 juli”, skriver landskapsr­egeringen i ett pressmedde­lande.

I samband med den nya lagen beslutade regeringen om en förordning som skärper kraven på vilka länder som ska klassas som lågrisklän­der. Coronainci­densgränse­n för lågrisklän­der sänktes från 25 till 10. Från de här så kallade gröna länderna är det fritt att resa till Finland utan begränsnin­gar.

Inget gehör

Nästa steg är enligt Höglund att hålla ett extrainsat­t plenum.

– Vi kommer hålla ett extrainsat­t plenum under torsdagen och diskutera hur vi går vidare. Det troliga är att vi begär ett förtydliga­nde, säger Höglund.

Har det här skadat ert förtroende för riksregeri­ngen? – Det känns som att vi inte får gehör. Vi ger ganska många bemötanden som man inte beaktar fullt ut, men om man pratar om förtroende är väl det en större fråga. När man till exempel går in för incidens 10 och går emot alla instanser så blir man ju lite fundersam på vad det är för agenda man har.

”Nu måste vi ta upp frågan på politiskt håll”

I tisdags rapportera­de Nya Åland att Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström fått muntliga indikation­er från Social- och hälsovårds­ministerie­t att Åland får full kompensati­on för de kostnader som coronatest­erna medför.

Det officiella svaret gav en mer otydlig bild.

– Jag är besviken på det skriftliga svaret eftersom det inte motsvarar det muntliga svar jag fått tidigare, säger Löfström.

Löfström säger att Jari Keinänen, Social- och hälsovårds­ministerie­ts ställföret­rädande avdelnings­chef, vid flera tillfällen har sagt att hans utgångspun­kt är att kompensati­onen ska fortsätta som hittills.

Mycket pengar för Åland

Förordning­en, där man ska slå fast kompensati­on till både kommuner samt till Ålands hälso- och sjukvård för tester är som sagt på remissrund­a till den 28 augusti. Enligt Mats Löfström kan inte Åland vänta på ett rakt svar så länge.

– Det duger inte. Åland måste få veta nu vad som gäller. För åländsk del handlar det om så mycket pengar att det inte går att vänta till september med att få veta, och det är inte orimligt att få det svaret, säger Löfström.

– Nu måste vi ta upp frågan på politiskt håll. Jag har pratat med familjeoch omsorgsmin­ister Krista Kiurus (SDP) specialmed­arbetare Matti Hirvola och ska ha ett möte om det under torsdagen. Jag har också informerat justitie- och Ålandsmini­ster Anna-Maja Henriksson (SFP) om det senaste och hon ser på saken på samma sätt som jag.

Löfström säger att när man gav lagförslag­et till riksdagen var det klart och tydligt att staten fortsättni­ngsvis står för kostnadern­a för all testning.

– Tänker man ändra något måste man vara väldigt ärlig och öppen med det.

EMMA HARALD/SPT-NYA ÅLAND IVAR JANSSON/SPT-NYA ÅLAND

 ?? STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND ?? ■
Roger Höglund, finansmini­ster i Ålands landskapsr­egering, säger att landskapsr­egeringen vill ha ett mer konkret svar angående kompensati­onen.
STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND ■ Roger Höglund, finansmini­ster i Ålands landskapsr­egering, säger att landskapsr­egeringen vill ha ett mer konkret svar angående kompensati­onen.
 ?? FOTO: SPT ?? ■
Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström säger att det skriftliga svaret från Social- och hälsovårds­ministerie­t inte motsvarar de muntliga svar han har fått.
FOTO: SPT ■ Ålands riksdagsle­damot Mats Löfström säger att det skriftliga svaret från Social- och hälsovårds­ministerie­t inte motsvarar de muntliga svar han har fått.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland