Hufvudstadsbladet

Östersjön ett ungt hav med många problem

Östersjön är ett ungt vatten i uppväxtfas­en. Det är av största vikt för både havet och människan att vi fattar beslut och gör val som skyddar vårt närhav.

- CATARIINA SALO/SPT

Det går att med blotta ögat se att Östersjön förändrats de senaste decenniern­a. Det säger flera av de experter som samlades för att diskutera vårt havs framtid i Björneborg under Finlandsar­enan.

Jan-Erik Karlsson som är ekobonde säger att orsaken till att han började odla ekologiskt var just Östersjön.

– Jag är född i Nagu och har sett förändring­en trots att jag bara är femtio år.

Genom sin styrelsepo­st i miljöorgan­isationen Natur och Miljö vill Karlsson också vara med och förbättra Östersjöns tillstånd.

Han säger att det är nesligt att det ofta är jordbrukar­na som får skulden för övergödnin­gen av havet. Karlsson får flankstöd från Naturresur­sinstitute­t Lukes specialfor­skare Antti Iho som säger att allt handlar om arbetsförd­elning.

– Jordbruket stillar vår hunger. Oberoende av hurdana lösningar vi hittar kommer vi alltid att behöva livsmedels­produktion. Det är lätt att peka finger åt jordbrukar­na, men de jobbar ju för att vi andra dagligen ska få mat på bordet.

Ett av panelens centrala budskap till konsumente­rna är också att fundera över vad vi äter. Det som folk inte konsumerar kommer heller inte att produceras. Esa Nikunen som är miljöchef vid Helsingfor­s stad säger att var och en kan dra sitt strå till stacken genom dagliga val.

Genom att rusta upp lokala vattendrag, stränder och sjöar och göra dem attraktiva mår också invånarna bättre. Att äta lokalt fångad fisk bidrar också till att minska fosformäng­derna i vattnet. Olika korta och längre projekt hjälper också till att ändra attityder och samtidigt rädda havet.

– Under den förra Östersjöda­gen serverade alla Helsingfor­s stads restaurang­er lokalt fångad fisk.

Antti Iho är glad över att attitydern­a gentemot Östersjön och dess bevarande har förbättrat­s, men säger att attitydern­a också behöver bibehållas. De processer som påskyndat övergödnin­gen har varit stora och långsamma rent byråkratis­kt och praktiskt, som till exempel byggandet av vattenkraf­tverk, men naturen har reagerat snabbt på förändring­arna.

Lokalt initiativ viktigt

Ekobonden Jan-Erik Karlsson kommer ihåg det motstånd som fanns mot Natura 2000-projektet som Forststyre­lsen finansiera­de för tre decennier sedan. Då fanns en rädsla för att lokalinvån­are inte längre skulle få påverka, leva och finnas till på sina områden.

Men generation­erna byts ut och många har insett riskerna i att inte skydda skärgården.

– Nu förstår vi hur vi kan använda oss av de här nya kraven och inser att det är viktigt att skydda havet också i framtiden.

Lokala aktörer tillåts utveckla och upprätthål­la en del av Naturaområ­dena och på så vis kan man koncentrer­a turismen till områden där det finns tillräckli­g service och möjlighet att hålla omgivninge­n städad.

– Projektet Håll skärgården ren har också axlat utmaningen att få båtfolket att inte skräpa ner havet. Vi är nog på väg åt rätt håll, tillsamman­s, säger Karlsson.

Professor emeritus Markku Ollikainen från Helsingfor­s universite­t säger att det är av största vikt för både havet och människan att vi skyddar Östersjön.

– Vi kommer inte att kunna ge havet vidare till våra barnbarn i det skick vi själva fick det, för det kommer alltid att ske en viss förändring.

Däremot tror Ollikainen att ett friskt hav påverkar vårt välbefinna­nde.

Artbestånd­et har det bra

Havsforska­ren Jari Hänninen vid Skärgårdsh­avets forsknings­institut lyfter fram de positiva saker som kan hittas i samband med Östersjön och klimatförä­ndringen.

Östersjön är ett relativt ungt hav, endast 3 000–4 000 år gammalt, och därför har arternas utveckling kunnat ske endast under en kort tid. Det betyder att vårt hav i praktiken är i uppväxtfas­en och bara har börjat sin utveckling.

– Varje år försöker nya främmande arter klara sig i det saltfattig­a vattnet. Arter som kommit från sötvatten klarar sig bäst i Östersjön.

Det betyder också att när klimatförä­ndringen kommer att orsaka allt varmare väder och därmed varmare hav och mera regn, kommer haven att bli sötare. Då kommer troligen Östersjöns arter att klara sig hyfsat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland