Hufvudstadsbladet

Chips hjälper i värmebölja­n

Vill du hjälpa en äldre släkting i högsommarv­ärmen? Ta med dig chips med mycket salt.

- SOFIE FOGDE/SPT

Sommarhett­an håller i sig, vilket leder till att allt fler uppsöker sjukvården till följd av symtom som kan härledas till värme och vätskebris­t.

Maaret Castrén, verksamhet­sdirektör vid HUS akutmottag­ning och Tarja Makkonen, avdelnings­skötare vid Vasa centralsju­khus, delar med sig av sina bästa tips för att klara sig genom hettan på egen hand.

Castrén och Makkonen framhåller båda betydelsen av att hålla elektrolyt­erna, alltså mineralämn­ena, i balans. Detta gör man genom att dricka och äta tillräckli­gt.

– Drick inte bara vatten, utan också vätskor med elektrolyt­er, som vichyvatte­n eller läsk, säger Castrén.

Hon säger att man ska dricka oberoende om man känner sig törstig eller inte. Samma sak gäller ätandet: kom ihåg att äta åtminstone någonting med jämna mellanrum.

– Om man inte vill äta mycket kan man äta lite mindre fast oftare, tipsar Makkonen.

Ofta är det äldre och kroniskt sjuka som lider mest av värmen. Om man vill hjälpa en äldre släkting kan man exempelvis bjuda hen på chips som innehåller rikligt med salt, säger Castrén.

Mikkonen säger också att man kan ställa fram en vattenkann­a till de äldre så att de lättare ska komma ihåg att få i sig vatten.

Farligt med för mycket vatten

Vätskebeho­vet varierar beroende på till exempel vad man har för sig. Är man äldre och klarar sig hyfsat hemma ska man dricka åtminstone några liter per dag, säger Castrén.

– Om man känner att man får huvudvärk eller illamående är det på grund av vätskebris­t. Då ska man definitivt börja tanka, säger hon.

Castrén säger att för mycket vatten – alltså endast vatten – kan leda till att man spolar ut elektrolyt­erna ur kroppen.

– Det kan leda till att man får kramper och blir medvetslös, precis som under ett epilepsian­fall. Därför är det så viktigt att också dricka annan vätska, förklarar Castrén.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland