Hufvudstadsbladet

Över 40 döda i översvämni­ngar

Minst ett 40-tal personer har mist livet och många saknas efter att flera hus rasat samman i samband med skyfall i västra Tyskland och i Belgien. – Det här är en situation som vi aldrig har upplevt, säger Corine Mullens, borgmästar­e i belgiska Rochefort.

-

Värst drabbat av regnovädre­t är delstatern­a Rheinland-Pfalz och Nordrhein-Westfalen i västra Tyskland där floder svämmat över och hus rasat samman. Enligt polisuppgi­fter i går kväll uppgår det totala antalet döda i Tyskland till minst 42 och tiotals människor rapportera­s saknade.

Historiska vattenstån­d har uppmäts i flera floder i hela västra Tyskland. Floden Pegel Trier har under ett dygn stigit med cirka sex meter.

I staden Schuld har sex byggnader slitits sönder av vattenmass­orna, medan ungefär 25 till har blivit instabila. I andra närliggand­e orter är översvämni­ngsvattnet så vilt att räddningss­tyrkorna inte vågar använda sina båtar när de letar efter nödställda boende.

– Det är katastrof! Vi har döda, saknade och många som är i fara. Alla räddningss­tyrkor jobbar nonstop och riskerar sina egna liv, säger Malu Dreyer, regional regeringsc­hef i Rheinland-Pfalz, enligt tyska medier.

Flera dammar hotar att brista under dagens lopp och närliggand­e byar evakueras. Vid dammen Steinbacht­alsperre, i närheten av Bonn, har sammanlagt 4 500 invånare evakuerats, rapportera­r WDR.

Kraftiga skyfall

Dödsoffer rapportera­s från bland annat Schuld, Solingen, Unna och Tysklands fjärde största stad, Köln. Bland de döda finns flera brandmän.

Enligt Der Spiegel har flera döda hittats i källare. Flera söker sig nu till högre belägna platser som hustak och träd för skydd.

I Köln-området har det aldrig tidigare kommit lika mycket regn under en 24-timmarsper­iod som under det senaste dygnet, rapportera­r Reuters.

Runtom i landet har den tyska armen ryckt ut för att understöda räddningsa­rbetet. På Twitter visar de hur de med hjälp av pansarvagn­ar bogserar lastbilar och förflyttar trupper.

Ungefär 200 000 hushåll är utan ström, enligt elleverant­ören Westnetz. I staden Stolberg har ett flertal personer försökt utnyttja situatione­n och brutit sig in i diverse butiker, bland annat apotek och mataffärer.

Kondoleans­er och hjälp från flera håll

Talaren för Tysklands förbundsre­gering, Steffen Seibert, tweetade ett meddelande från förbundska­nsler Angela Merkel.

– Katastrofe­n, som så många människor i högvattens­områden måste genomlida, chockerar mig. Mina kondoleans­er går till alla döda och saknades medmännisk­or. Jag vill tacka de outtröttli­ga hjälpare och insatsstyr­kor med hela mitt hjärta.

Merkel befinner sig för tillfället i USA för att besöka president Joe Biden. Enligt förbundsre­ger

ingen följer hon aktivt med i rapporteri­ngen.

– Jag sörjer för de som förlorat sitt liv i den här katastrofe­n, vissa i källaren i deras hus, vissa som brandmän som försökte föra andra i säkerhet, säger förbundska­nslern i ett meddelande.

CDU-ledaren Armin Laschet, som är favorit till att efterträda Merkel i höstens val, har ställt in ett partimöte i Bayern för att övervaka räddningsa­rbetet.

– Vi kommer att bistå städerna och människorn­a som drabbats, sade han till journalist­er i staden Hagen, enligt AFP.

Europeiska kommission­ens ordförande Ursula von der Leyen meddelar att EU är redo för att hjälpa.

Döda i Belgien - reaktorer stängs av

De kraftiga skyfallen har även drabbat grannlände­rna Belgien, Nederlände­rna och Luxemburg. I Belgien rapportera­s minst fyra personer ha omkommit, bland annat en man som fångats av vattenmass­orna i sin källare. Vattnet står högt i ett stort antal byar, småstäder och även storstaden Liège, med höga vattenmäng­der i floden Meuse. Bilder och filmer från området visar människor i vatten som når dem upp till hakan och stor förödelse med mängder av bråte i översvämma­de vattendrag.

Armén har kallats in för att evakuera invånare i bland annat Rochefort. Frankrike meddelar att man hjälper sitt grannland med 40 brandmän och en helikopter.

– Vattnet har fortsatt att stiga under hela natten. Det här är en situation som vi aldrig har upplevt. Flera vägar är helt översvämma­de med starka strömmar. Det går inte ens att ta sig fram med båt, säger Corine Mullens, borgmästar­e i Rochefort till tv-kanalen RTL.

– Jag har aldrig sett något liknande. Vi är tvungna att rädda människor från deras hem, berättar Mullens.

Kaoset påverkar också den belgiska energiförs­örjningen. Kärnkraftv­erket i Doel utanför Antwerpen har stängts av i förebyggan­de syfte, rapportera­r Le Soir. Även reaktorern­a i Tihange, sydväst om Liège, står under särskild övervaknin­g.

WALTER LÜTTGE/HBL HENRIK SAMUELSSON/TT WIKTOR NUMMELIN/TT

 ??  ??
 ?? FOTO: ERNST METTLACH/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Stadsdelen Ehrang i Trier.
FOTO: ERNST METTLACH/LEHTIKUVA-AFP ■ Stadsdelen Ehrang i Trier.
 ?? FOTO: ROBERTO PFEIL/DPA-LEHTIKUVA ?? ■ Hagen, i Nordhein-Westfalen.
FOTO: ROBERTO PFEIL/DPA-LEHTIKUVA ■ Hagen, i Nordhein-Westfalen.
 ?? FOTO: THOMAS FREY/TTAP-DPA ?? ■ Vattenmass­or i Esch, nära Schuld, på onsdagen.
FOTO: THOMAS FREY/TTAP-DPA ■ Vattenmass­or i Esch, nära Schuld, på onsdagen.
 ?? FOTO: CHRISTOPH REICHWEIN/
LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Byn Eifel har drabbats hårt i översvämni­ngarna.
FOTO: CHRISTOPH REICHWEIN/ LEHTIKUVA-AFP ■ Byn Eifel har drabbats hårt i översvämni­ngarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland