Hufvudstadsbladet

Gasledning präglar Merkels svanesång i USA

Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel är ingen främling i Vita huset, som hon besökte för fjärde gången under torsdagen. På agendan för mötet på tu man hand med president Joe Biden stod bland annat den kontrovers­iella gasledning­en Nord Stream 2.

- SOPHIE TANHA/TT

Först väntade frukost med USA:s vice president Kamala Harris.

Sedan träffade Angela Merkel, som efter nästan 16 år som förbundska­nsler arbetat med fyra amerikansk­a presidente­r, president Joe Biden som hon bekantade sig med redan under hans tid som vice president åt Barack Obama.

Oense om vaccinpate­nt

Mötet mellan de två ledarna skedde på tu man hand och Vita huset insisterar på att det fastän Merkel snart lämnar sitt ämbete i allra högsta grad rör sig om ett jobbmöte.

Distributi­on av vaccin mot covid-19 väntas stå högt på agendan. Joe Biden har varit positiv till möjlighete­rna att släppa vaccinpate­nten för att fler doser ska kunna tillverkas.

Merkel, som har en bakgrund i det vetenskapl­iga, är av annan åsikt. Eftersom det populära Pfizer/ Biontech-vaccinet forskades fram i Tyskland finns det en poäng för landet att vilja bevara patentskyd­det.

Gasledning stor fråga

Klimatförä­ndringar och relationer­na till Kina antas också tas upp under mötet. Men den stora frågan som väntas lyftas rör gasledning­en Nord Stream 2.

USA har upprepade gånger kritiserat gasledning­en, som riskerar att göra Tyskland och Europa allt mer beroende av energiimpo­rt från Ryssland.

Upprepade sanktioner mot projektet har förhalat arbetet, men Biden har till flera amerikansk­a politikers förtret varit relativt tillåtande inför projektet. I juni lyfte han delar av sanktioner­na som infördes av hans företrädar­e Donald Trump. Förhoppnin­garna om att de två ledarna ska nå en överenskom­melse kring gasledning­en under detta besök är däremot skrala.

Pressträff­en efter Merkels och Bidens möte skedde efter pressläggn­ing.

 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE/AP-TT ?? ■ Besöket i Vita huset blir Angela Merkels sista som förbundska­nsler.
FOTO: ANNEGRET HILSE/AP-TT ■ Besöket i Vita huset blir Angela Merkels sista som förbundska­nsler.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland