Hufvudstadsbladet

Värmebölja­n lättar – skogsbränd­erna fortsätter i Nordamerik­a

I Nordamerik­a har myndighete­rna inlett evakuering­ar, stängt av vägar och begränsat tågtrafike­n för att hämma eldspridni­ng. För tillfället lättar värmen något men skogsbränd­erna härjar ändå på många håll.

- VERA ARHIPPAINE­N

USA och Kanada har de senaste veckorna fått tampas med extremt höga temperatur­er. Den påföljande torkan har lett till ett stort antal skogsbränd­er i de västra delarna av Nordamerik­a.

– Lyckligtvi­s ser vi nu tillfällig­a lättnader efter den senaste värmebölja­n över västra USA där många dagliga värmerekor­d slogs, säger Julie Malingowsk­i, akutsituat­ionsmeteor­olog vid USA:s nationella vädertjäns­t.

På många håll i USA har rekordhöga temperatur­er mätts. I Death Valley i Kalifornie­n visade termometer­n 54 grader i fredags. Det är bara två grader från den högsta temperatur­en som någonsin registrera­ts på jorden. Fredagens mätning måste ändå bekräftas av Meteorolog­iska världsorga­nisationen (WMO) innan den blir ett officiellt giltigt rekord för området.

– Ett statligt rekord för Utah sattes mellan 9 juli och 12 juli. Värmen har varit mycket utbredd och dagligen slagit nya rekord i en stor del av Kalifornie­n och öknen i sydväst, säger Malingowsk­i.

Malingowsk­i förklarar att värmeböljo­r inte är ovanliga i USA:s västra delstater i juli, men att det här redan är den tredje anmärkning­svärda värmebölja­n i sydvästra USA och Kalifornie­n för den här årstiden.

Enligt den amerikansk­a US Drought Monitor, en karta som visar vilka delar av USA som lider av torka, har halva landet drabbats av torka i någon utsträckni­ng. Läget är allvarliga­st i de västra delarna.

– Över 90 procent av de västliga delstatern­a lider av torka och nästan 60 procent av det området har drabbats av extrem torka, säger Malingowsk­i.

Torkan kombinerat med den senaste värmebölja­n har bidragit till att utlösa en stor mängd bränder på kontinente­n.

– De stigande temperatur­erna leder till en minskad fuktighet vilket gör att bränder uppstår lättare och brinner snabbare. Fortsatt torrt och varmt väder skapar förutsättn­ingarna för att bränderna ska fortsätta.

Temperatur­er är för tillfället något svalare i stora delar av västra USA, men kommer enligt Malingowsk­i att stiga igen till helgen och fram till nästa vecka.

– Det är fullt möjligt att vi kommer nå ytterligar­e temperatur­rekord under resten av sommaren, säger Malingowsk­i.

Lyttonbran­den orsakades sannolikt av järnvägstr­afik

Som HBL tidigare skrivit slukades det lilla kanadensis­ka samhället Lytton av våldsamma skogsbränd­er efter att några dagar innan ha satt värmerekor­d med 49,6 grader. Den 30 juni tvingades invånarna i Lytton i all hast lämna sina hem och fly undan en skogsbrand som förstörde närmare 90 procent av staden.

I Kanada pågår nu en undersökni­ng för att ta reda på vad som orsakat branden. Högst på listan över misstänkta står nu järnvägstr­afiken, som startar många skogsbränd­er i Nordamerik­a. De vanligaste orsakerna är otillräckl­igt underhålln­a gnistfånga­re. I Kanada har restriktio­ner införts för järnvägstr­ansporter i områden där risken för skogsbränd­er är hög.

Lytton ligger omkring 250 kilometer nordost om storstaden Vancouver. Det är en rätt liten by med bara 250 invånare, men över 1 000 människor bor i de omgivande reservaten. Befolkning­en består till stor del av urbefolkni­ngsgruppen Nlaka'pamux.

Den 9 juli kunde Lyttons invånare för första gången återvända till vad som återstod av deras hem.

 ?? FOTO: JOSH EDELSON/LEHTIKUVA-AFP ?? ■ Nordamerik­a är drabbat av omfattande bränder.
FOTO: JOSH EDELSON/LEHTIKUVA-AFP ■ Nordamerik­a är drabbat av omfattande bränder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland