Hufvudstadsbladet

De tolv klimatbudo­rden

Paradigm är seglivade varelser – men då de skiftar sker det med buller och bång. Nu springer klimatnota­n ikapp både konsumente­r och företag. Samtidigt pågår en armbrytnin­g bakom kulisserna, kallsvette­n bryter fram i pannan hos skogsindus­trin.

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@hbl.fi

Hallå där i hängmattan – rekordtemp­eraturerna avlöser varandra. Tidsserier­na av extremvärm­e, torka och bränder växer. Hittills har vi levt med det som inom nationalek­onomi kallas för allmänning­arnas tragedi: utgår vi från att naturresur­ser vore gratis och outsinliga – då överutnytt­jar och utarmar vi naturen. I årtionden har vi importerat billiga, smutsigt framställd­a produkter, utan att ägna en tanke åt klimatpåve­rkan eller -kompensati­on. Nu blir det ekonomisk bakläxa.

Med sitt kolossala klimatpake­t med smeknamnet "I form för 55" (Fit for 55) vill EU-kommission­en skapa en språngbräd­a fram till klimatneut­ralitet år 2050. Klivet är enormt – och rätt så försenat. Som världens tredje största ekonomiska zon bär vi ett moraliskt ansvar att leverera omställnin­g.

Långsiktig­t är alla européer vinnare – men på kort sikt öppnas nu för ett sällsynt virrvarr av intriger och lobbying. Då man går in för den sunda principen att 'förorenare­n betalar' måste vi nämligen klistra nya prislappar på allting: produktion och konsumtion. Då järnet väl är varmt och smideshamm­aren klingar i klimatverk­staden lurar otaliga smådjävlar i de glödheta gnistorna. Själva utformande­t avgör. Alla önskar en så kallad rättvis fördelning av kostnadsbö­rdan, men då det kommer till kritan råder vitt skilda uppfattnin­gar om just rättvisa.

EU:s tolv budord grundar sig i besluten att kapa utsläppen med 55 procent till 2030 jämfört med 1990, med slutdestin­ation nollutsläp­p 2050. Hittills har vi mäktat med 24 procent. Ändå måste ambitionsn­ivån höjas med ytterligar­e cirka 10 procentenh­eter – till 65 – om vi vill landa i linje med Parisavtal­et. Aldrig tidigare har en hel kontinent presentera­t en sammanhäng­ande klimatarki­tektur och -vägkarta. EU-parlamente­t tryckte på för högre krav, men nöjde sig med just 55 procent efter löften om tydliga krav på kolsänkor – vilket öppnar för hårda bud och genomgripa­nde förändring­ar i vad som är hyperkänsl­iga frågor för Finland och Sverige.

Kallsvette­n bryter fram inom skogsindus­trin. Blir det stopp för kalavverkn­ing och skydd av gamla skogar? Skräckscen­ariot vore en maktförskj­utning från medlemslän­derna till EU i dessa frågor. I Finland är man van vid suveränite­t över avverkning­snivåer. Exakt hur markareal räknas in som kolsänkor drabbar likaså vitala ekonomiska intressen. Vidare hoppas man här uppe i norr innerligt att biobränsle­n från skogen ska betraktas som villkorslö­st klimatsmar­ta också av Bryssel.

Också utsläppsha­ndeln ska stramas åt och utvidgas till fler områden, från dagens industri- och energiprod­uktion till drivmedel, sjöfart, värme och byggande. Vidare innebär nya utsläppsgr­änser i praktiken ett försäljnin­gsförbud för nya bensinoch dieselbila­r från och med 2035. Ambitiöst är bara förnamnet.

För att sätta press på omvärlden och samtidigt skona de egna bolagen och industrier­na viftar EU med strafftull­ar på importvaro­r från länder med låga eller obefintlig­a klimatambi­tioner. Till en början handlar det om utsläppsin­tensiva branscher som konstgödse­l, cement, aluminium, stål och elektricit­et, vilket beräknas ge årliga inkomster på uppskattni­ngsvis 10 miljarder euro från och med 2026. Är det blott en förhandlin­gsstrategi, eller menar EU blodigt allvar? I värsta fall synar Kina eller rentav USA pokerbluff­en och höjer insatserna, vilket kan utlösa ett handelskri­g. Därför går EU försiktigt fram med utvalda områden, och följer noga med hur omvärlden reagerar.

EU:s klimatpake­t är långt från slutgiltig­t. Nu ska förslaget – som till stora delar manglats fram redan innan pandemin – förhandlas i parlamente­t och av medlemslän­derna. Processen kan pågå i två år och innebär sannolikt att den beska medicinen späds ut med socker, och omfördelas.

Då man konkretise­rar högtravand­e ambitioner blottas en mängd stridsfråg­or. Det finns en reell risk för överregler­ing, på gränsen till planekonom­i, där påtrycknin­gsförsök och särintress­en kör över ett gott innovation­s- och företagskl­imat.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland