Hufvudstadsbladet

Var dröjer coronainty­get?

- CHRISTER LEVLIN pensionär, Esbo

CORONAINTY­G Läste i HBL (10.7 ) en notis med rubriken ”Coronainty­get i Kanta-tjänsten utvidgas”.

En fråga, kommentar, uppmaning till myndighete­rna: Se först till att det nuvarande coronainty­get fungerar och att alla som fått sina vaccinerin­gar också får det.

Är själv över 70 som fått två sprutor; den 7 mars respektive den 9 juni. Trots tre kontakter med myndighete­rna finns mitt vaccinatio­nsintyg fortfarand­e i skrivande stund (10.7) stund inte på Kanta.

Varje gång jag varit i kontakt med myndighete­rna (per telefon) har den person jag talat med kunnat konstatera att alla vaccinatio­nsuppgifte­r är

korrekt införda, och de har lovat meddela it-sidan för en korrigerin­g, men tills vidare utan resultat.

Samtidigt har det tydligt kommit fram att mitt fall inte på något sätt är unikt. Tvärtom tycks det finnas stora problem i sammanhang­et, och man är tvungen att göra många korrigerin­gar manuellt.

Min fru har däremot fått sitt intyg för länge sedan.

Enda väsentliga skillnaden mellan oss är att hennes första vaccinatio­nstid bokades via nätet. Eftersom man i Esbo vaccinerar personer som bor i samma hushåll samtidigt oberoende av åldersgrup­p kunde jag också boka tid och få min spruta, men när jag hör till en annan åldersgrup­p var jag tvungen att göra tidsboknin­gen per telefon. Det kan låta betydelsel­öst, men datateknis­kt

sett är det två olika saker om man loggar in sig via en webbbappli­kation eller om en som hör till sjukvårdsp­ersonalen, och som sitter ”inne i systemet” gör bokningen. Gränssnitt­et gentemot själva systemet är av nödtvång olika.

Uppmaning till myndighete­rna: skärpning!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland