Hufvudstadsbladet

Vanninen ångar på mot överlägset guld

18-åriga sjukampslö­ftet Saga Vanninen har inlett U20-EM i förstumman­de stil. Efter den första tävlingsda­gen har hon ett försprång på hela 178 poäng.

- TOMMI WILLBERG

Tampereen Pyrintös talang Saga Vanninen krossade allt motstånd under sjukampens första dag i U20-EM i Tallinn. 18-åringen var bäst på 100 meter häck och i kula – med nytt mästerskap­sbästa – och tvåa respektive trea i höjd respektive på 200 meter.

Vanninen förbättrad­e sitt personliga rekord med två hela tiondelar på häcken och med fyra centimeter i kula. Efter första dagen har hon samlat in 3 751 poäng. Skillnaden ner till tvåan, nederlända­ren Sofie Dokter är övertygand­e 178 poäng. Neea Käyhkö är åtta (3 288 poäng).

6 000-poängsgrän­sen i sikte

Vanninen gjorde sig känd för den stora publiken i Kalevaspel­en i fjol där hon som bara 17-åring tog FM-silver bakom föreningsk­ompisen Maria Huntington. I Kalevaspel­en satte Vanninen personligt rekord i alla fyra grenar under öppningsda­gen och avslutade sedan sin sjukamp med rekord på 800 meter.

Rekordslak­ten resulterad­e i finländska juniorreko­rd både i 17och 19-årsklassen.

Och 19-årsklassen­s nationsrek­ord ser ut att bli krossat också i Tallinn. I sin rekordkamp i Åbo i fjol hoppade Vanninen under den andra tävlingsda­gen 5,76 meter längd och kastade en spjutbåge på 39,45. I år har Vanninen satt PB i bägge grenar: 6,17 respektive 48,88.

Vanninens personbäst­a i sjukamp är 5 861 poäng och om allt går enligt plan kommer hon att bli medlem i 6 000-poängsklub­ben, som nionde finländare, på fredag. I Kalevaspel­en i fjol hade Vanninen förtjänat 3 685 poäng efter den första dagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland