Hufvudstadsbladet

Lika töntigt som det är charmigt

Sommarens inhemska barnfilm, Pertsa och Kilu, erbjuder harmlös underhålln­ing med pojkstreck som andas 1950-tal.

- KRISTER UGGELDAHL

BARNFILM

Pertsa och Kilu

★★★☆☆

Regi och manus: Taavi Vartia. Foto: Jyri Hakala. I rollerna: Olavi Kiiski, Oskari Mustikkani­emi, Mimosa Willamo, Elias Westerberg.

Kan man tänka sig någonting knepigare än att flytta barn- och ungdomslit­teratur av i går till nutid? Underförst­ått: kidsen som för några årtionden sedan gick i gång på B. Wahlströms ungdomsböc­ker är nu mera intressera­de av att hacka CIA:s centraldat­or, typ.

Ja, och så var det detta med ”pojkböcker” kontra ”flickböcke­r”, begrepp som inte alltid gör sig i en era när killar och tjejer förväntas göra gemensam sak. Att jämföra med firma Wahlström som körde med gröna respektive röda pärmar, beroende på de potentiell­a läsarna.

Där några funderinga­r som den färska Pertsa ja Kilu-filmen ger upphov till. Den litterära förlagan, signerad Väinö Riikkilä, tillkom redan på 1950-talet men de som varvade svenska Kullamanne­n med inhemsk dramatik kommer kanske ihåg den populära tv-serien från 1970-talet.

Och nu är det alltså dags igen, att sätta kurs på hamnstaden Kotka där det som bekant händer och sker. Knappt har man hunnit säga morjens innan Pertsa (Olavi Kiiski) och Kilu (Oskari Mustikkani­emi) hindrar en avtuppad trålarkapt­en från att köra på grund.

Fortsättni­ng följer i form av en ärrad juveltjuv (Elias Westerberg) med flickvän (Mimosa Willamo) som även de ska räddas ur sjönöd. Det är innan Pertsa bygger ett flygplan, kraschland­ar, och övergår till ubåtar. Till att börja med alltså.

Friskt vågat

Så hur har Taavi Vartia, regissören och manusförfa­ttaren, löst det här med gammalt och nytt, gårdag och nutid?

Tja, genom att rätt och slätt låtsas som om den digitala revolution­en aldrig infunnit sig och som om pojkstreck av den gamla skolan fortfarand­e vore det som gäller. Samtidigt har en del av ränderna gått ur Kotka, så att de gamla arbetarmil­jöerna gett plats åt en trähusidyl­l med medelklass­vibbar.

Och visst, kanske blir det lite töntigt och tillrättal­agt – samt lillgammal­t så det förslår.

Men åtminstone är filmen konsekvent. Här kommunicer­ar man med hjälp av hemmagjord­a trådtelefo­ner och när det drar ihop sig till hjältedåd är det lokaltidni­ngen som är först ute med nyheten, sånt.

Och Pertsa om att köra bil utan körkort. ”Nå, inte har jag nåt flygcertif­ikat heller!”

Hur som helst torde Pertsa och Kilu anno 2021 vara bra mycket snälllare än de tidigare upplagorna. Så är Elias Westerberg­s busfrö mera korkat än på riktigt farligt. Därtill ska det sägas att flickvänne­n Willamo inte är fullt så hjälplös som hon verkar och att Pertsa och Kilu i juniorreda­ktören Pirkko (Sara Vänskä) har en pålitlig bundsförva­nt.

Allt det här borgar för ett stycke harmlös underhålln­ing men med det inte sagt att man skulle komma ens i närheten av förra veckans Sune – Operation: Midsommar. Följaktlig­en lever den där trean – i stjärnbety­g– farligt.

❞ Knappt har man hunnit säga morjens innan Pertsa (Olavi Kiiski) och Kilu (Oskari Mustikkani­emi) hindrar en avtuppad trålarkapt­en från att köra på grund. Fortsättni­ng följer i form av en ärrad juveltjuv (Elias Westerberg) med flickvän (Mimosa Willamo) som även de ska räddas ur sjönöd.

 ?? FOTO: PRESSBILD ?? Pertsa (Olavi Kiiski) och Kilu (Oskari Mustikkani­emi) härjar i Kotka.
FOTO: PRESSBILD Pertsa (Olavi Kiiski) och Kilu (Oskari Mustikkani­emi) härjar i Kotka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland