Hufvudstadsbladet

Oliver Stone forskar vidare i mordmyster­iet

- GUNNAR REHLIN/TT

För tjugo år sedan kom JFK, där Oliver Stone ville slå fast att krafter inom CIA och FBI låg bakom mordet på president Kennedy. Med sin nya dokumentär följer han upp alla spår. – Det är en vidrig röra av borttrolla­de vittnesmål, säger regissören.

Med dokumentär­filmen JFK revisited: through the looking glass försöker Oliver Stone än en gång bevisa att mordet på John F Kennedy 1963 var beordrat av höga krafter och politiker.

– När spelfilmen JFK kom blev den en oväntad framgång. Det innebar att frågorna kring mordmyster­iet blev djupare. Därför forskade jag vidare, säger Oliver Stone när TT möter honom i Cannes.

Oliver Stone hävdar i sin film, med hjälp av en mängd intervjuer, att Lee Harvey Oswald tveklöst var oskyldig till mordet, och att han blev syndabocke­n som allt skylldes på.

– Alla bevis som jag fått fram visar på korruption inom Warren-kommission­en. Det är en vidrig röra av borttrolla­de och förstörda vittnesmål. Folk blev hotade, de förändrade sina vittnesmål.

Oliver Stone gör ofta kontrovers­iella och omdebatter­ade filmer. Har han aldrig själv känt sig rädd eller blivit dödshotad?

– Nej. Jag har aldrig känt att mitt liv varit i fara. Det finns å andra sidan väldigt många som inte tycker om mig. Men en av fördelarna med att vara en känd filmare, och därmed också en offentlig person, är att man känner sig mindre rädd.

"De var slarviga"

Oliver Stone säger att hans film antyder att CIA låg bakom mordet, men att det inte är bevisat.

– Men hur skulle en konspirati­on likt den som låg bakom mordet ha kunnat genomföras om man inte hade haft en stor och mäktig organisati­on bakom sig. Det var CIA som gjorde det, men de var slarviga. Det är därför vi har kunnat hitta skumma detaljer så här många år senare.

Oliver Stone säger att han älskar USA, men att han vill se landet förändrat och att det är därför som han fortsätter att göra politiska filmer. Han börjar tala om nutida politiker.

– Joe Biden är rätt bra, han bidrar till att kyla ned den upphettade världen. George W. Bush var en idiot, det var han som destabilis­erade hela Mellanöste­rn, men Donald Trump fick honom att se bra ut. Hillary Clinton är ett monster, hon bidrog till krigen i Syrien och i Libyen.

Vilket är då det största hotet i världen i dag? – Klimatkris­en. Den är viktigare än någonting annat.

❞ När spelfilmen JFK kom blev den en oväntad framgång. Det innebar att frågorna kring mordmyster­iet blev djupare.

Oliver Stone

 ?? FOTO: VADIM GHIRDA/AP-TT ?? Regissören Oliver Stone återvänder till Kennedy-mordet i en ny dokumentär.
FOTO: VADIM GHIRDA/AP-TT Regissören Oliver Stone återvänder till Kennedy-mordet i en ny dokumentär.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland