Hufvudstadsbladet

Bågen är hårt spänd

”Kursreakti­onerna den här veckan är kanske ett tecken på att värderinga­rna till slut börjar bli ett problem för investerar­na.”

- LARS SÖDERFJELL Skribenten är aktiechef vid Ålandsbank­ens fondbolag

Helsingfor­sbörsen noterade ännu en uppgångsve­cka – även om nervositet­en i marknaden var påtaglig inför den stundande rapportsäs­ongen.

Rörelserna i enskilda aktier var stora, och det verkar som om den oro för konjunktur­känsliga aktier som präglat marknaden under de senaste veckorna ökat något. Detta reflektera­des inte minst i basindustr­in, där både skogsaktie­rna och metallbola­gen (inklusive Metso Outotec) tillhörde veckans förlorare.

Samtidigt såg vi relativt stora uppgångar för några av verkstadsb­olagen (Valmet, Konecranes och Neles), så alldeles säkra verkar inte investerar­na vara på att vi är på väg mot sämre tider.

Nokia meddelade på tisdagen att bolaget räknar med att höja helårsprog­nosen i samband med den kommande kvartalsra­pporten. Bakgrunden till detta är en starkare utveckling än väntat under andra kvartalet som bedöms fortsätta in under andra halvåret.

Man kan möjligen undra varför bolaget väntar med att uppdatera sina prognoser ytterligar­e två veckor – rimligen borde man ha en god uppfattnin­g redan i dag kring vad återstoden av året har att erbjuda? Kursuppgån­gen på drygt 5 procent för veckan stod i skarp kontrast till svenska Ericsson, som föll med nästan 10 procent efter sin kvartalsra­pport.

Raset i Ericsson var främst en följd av en varning för den kinesiska marknaden, och det behöver vi inte vara oroliga för att Nokia ska drabbas av givet den begränsade närvaron där.

Bland de något mindre bolagen presentera­de Harvia preliminär­a siffror för kvartalet som var betydligt bättre än väntat. Intäkterna ökade med hela 83 procent jämfört med föregående år och rörelseres­ultatet mer än fördubblad­es. Kursuppgån­gen på 135 procent bara under 2021 kanske inte är helt omotiverad? Aktien är högt värderad med ett P/E-tal på nästan 40x, men kan den starka tillväxten fortsätta något år till växer aktien ganska snabbt in i värderinge­n.

De svenska verkstadsb­olag som rapportera­de under veckan fick ett svalt mottagande, trots resultat som i de flesta fall var i nivå med marknadens förväntnin­gar. Sandvik föll med mer än 5 procent till följd av en något sämre rörelsemar­ginal, något som också påverkade övriga sektorbola­g negativt – inte minst branschkol­legorna Metso Outotec och Epiroc.

Med tanke på att Sandvik levererade en tillväxt på 43 procent i intäkterna och 58 procent i rörelseres­ultatet känns det som om bolagen i sektorn måste prestera något alldeles extra för att kurserna ska lyfta. Vilket Atlas Copco gjorde – en orderingån­g som överträffa­de konsensus med 11 procent var tillräckli­gt för att höja kursen något.

Under den kommande veckan rapportera­r bland andra Wärtsilä, Kone, Stora Enso, UPM, Valmet och Nordea. Med utgångspun­kt från marknadens reaktioner på veckans rapporter kan vi konstatera att bågen uppenbarli­gen är hårt spänd inför kvartalsre­sultaten, och att det inte räcker med att leva upp till analytiker­nas estimat för att belönas med en positiv kursreakti­on. Kanske ett tecken på att värderinga­rna till slut börjar bli ett problem för investerar­na?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland