Hufvudstadsbladet

Nu har kubanerna fått nog av den kommunisti­ska salsan: det går inte att äta en ideologi.

Torsten Fagerholm, i ledaren på sidan

- HEIDI SCHAUMAN är nationalek­onom.

Kommunikat­ion har blivit en av vår tids vattendela­re. Bra kommunikat­ion kan leda långt, dålig kommunikat­ion kan krossa goda initiativ, karriärer och drömmar. Ofta är det människor vars formella kompetens ligger helt någon annanstans som skall kommunicer­a klart och tydligt, och inte så överraskan­de blir det ibland fel.

Kommunikat­ionen har också tagit en allt större roll i penningpol­itiken under de senaste 15 åren. Vi har gått från en penningpol­itik som var fast i nuet till en framåtblic­kande politik. Jean-Claude Trichet, ECB:s ordförande 2003–2011, upprepade ofta “we never pre-commit”, vi förbinder oss inte till något på förhand. Man ville hålla alla kort på hand. Det här var i tidens anda och det fungerade länge, men tiderna, och ekonomin, förändras.

På många sätt var det Mario Draghi, Trichets efterträda­re, Italiens nuvarande statsminis­ter, som ändrade den penningpol­itiska kommunikat­ionen som en reaktion på förändrade omständigh­eter. Draghi höll ett tal i London i slutet av juli 2012. Då var ekonomin i Europa tumultarta­d och det fanns en genuin rädsla att euroområde­t och euron kan kollapsa. Mycket stod på spel.

I detta utmärka tal jämförde Draghi bland annat euron med humlan som i teorin inte borde kunna flyga, men kan det ändå. Det här var en liknelse som var vanlig i början av eurons existens, men som sedan dog ut då humlan bara flög och flög. Men det är inte humlelikne­lsen som gick till historien. Det som tog Draghi till historiebö­ckerna är att han sade att ECB är redo att göra “whatever it takes”, vad som än behövs, för att rädda euron. Med denna lilla fras, uppbackad av fyndiga penningpol­itiska lösningar, lyckades Draghi lugna marknadern­a, kanske rädda euron, och samtidigt ändra penningpol­itikens utformning. Man började lova att göra saker för att uppnå ett visst mål i framtiden.

Ungefär ett år efter whatever it takes-ögonblicke­t började ECB med något som kallas forward guidance, framåtguid­ning, då man sade att man förväntade sig att räntorna kommer att hållas låga under en längre period. Och på den här vägen är vi.

Just nu står ECB inför stora utmaningar än en gång. Räntan är negativ, stödköpen är massiva och inflations­trycket är osäkert. Mitt i detta kaos lanserade ECB sin nya penningpol­itiska strategi, i vilken man går från att inflatione­n på medellång sikt skall vara ”nära men under 2 procent” till ett symmetrisk­t mål där inflatione­n också kan överskrida 2 procent. Positivt är att denna förändring kommer att vara mera lättkommun­icerad än den förändring den amerikansk­a centralban­ken genomförde förra hösten. Samtidigt bakar man nu in både bostadspri­ser och miljöaspek­ter i helhetsbed­ömningen av prisstabil­iteten, mycket bra i sig, men svårighets­graden tilltar.

Euroområde­t och ECB har mycket extra bagage som har samlats upp under tiden under och efter finanskris­en, eurokrisen och nu pandemin. Det finns ingen återgång till de lätta gamla tiderna. Vi kommer även framöver att behöva innovativa och välkommuni­cerande centralban­kirer för att se till att humlan fortsätter att flyga.

 ?? FOTO: YAMIL LAGE/LEHTIKUVA ??
FOTO: YAMIL LAGE/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland