Hufvudstadsbladet

Medlemskap i nation

-

● De svenska nationerna vid Helsingfor­s universite­t äger bostäder som medlemmarn­a kan ansöka om.

● För att bli medlem i en nation räcker det i allmänhet inte med att betala medlemsavg­iften utan dessutom måste man skriva in sig varefter medlemskap­et officiellt godkänns på styrelsens möte.

● I vissa undantagsf­all kan man i sin bostadsans­ökan använda kvittot på betald medlemsavg­ift och senare kompletter­a sin ansökan med det officiella intyget.

● I specialfal­l lönar det sig att vara direkt i kontakt med disponente­n för att veta hurdana krav som finns för ansökan.

● I Nylands Nation kan man bli medlem så fort man blivit student, men kansliet är stängt under sommaren vilket betyder att nästa möjlighet att skriva in sig är i höst.

● För att bli medlem i Åbo Nation krävs att man har en studieplat­s vid ett universite­t, högskola eller yrkeshögsk­ola i Helsingfor­sregionen. Åbo Nations kansli har också stängt under sommaren.

● Man kan bli medlem i Östra Finlands Nation redan innan man fått studieplat­s på en högskola och vilken tid på året som helst, förutsatt att man är student.

● Förutom nationerna vid Helsingfor­s universite­t finns dessutom till exempel Teknologfö­reningen som är till för svensksprå­kiga studerande vid Aaltounive­rsitetet.

● I Teknologfö­reningen blir man medlem genom att fylla i en nätblanket­t och delta i ett nationsmöt­e som man blir inbjuden till efter sin ansökan. Medlemskap­et är gratis.

● När man planerar att ansöka om en studentbos­tad via sin nation är det viktigt att bekanta sig med hur och vart man ska skicka sin ansökan. Trots att nationerna äger bostäder och gör samarbete med olika instanser som erbjuder boende ska ansökan i de flesta fall ändå skickas separat till disponente­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland