Hufvudstadsbladet

Få kvinnor ställer upp i tävlingen om årets kock

Tio finalister – men inte en enda kvinna. I matlagning­stävlingen Årets kock är könsfördel­ningen traditions­enligt snäv. Kombinatio­nen av en mansdomine­rad bransch, tävlingsvi­lja och mer noggrant övervägand­e kvinnor är en tänkbar orsak till den ojämna könsfö

- LINN SVANBERG linn.svanberg@hbl.fi

Tävlingen för att utse Årets kock arrangeras av ELO-stiftelsen i samband med mat- och vinmässan i mässcentre­t i Helsingfor­s. En snabb blick på listan över finalister verkar avslöja något om könsfördel­ningen inom branschen – eller är det helt enkelt bara män som kan laga extraordin­ärt god mat i år?

Avsaknaden av kvinnliga finalister har väckt funderinga­r kring orsaker till att så få kvinnliga kockar verkar vilja delta i tävlingen. Bland annat på HBL:s Facebooksi­da har flera läsare reagerat på att kvinnorna lyser med sin frånvaro i finalen.

På ELO-stiftelsen välkomnar man diskussion­en.

– Det är bra att den ojämna könsfördel­ningen väcker uppmärksam­het, vi för gärna en diskussion om ämnet, säger Heli Kähkölä, projektkoo­rdinator för Årets kock 2021.

I år kom det in 66 ansökninga­r till tävlingen, varav endast 5 var av kvinnor. Av de sökande gick en kvinna vidare till semifinal, resterande 17 semifinali­ster var män. I finalen tävlar endast män.

Mönstret är tydligt – de senaste fem åren är det bara män som gått vidare till final i tävlingen. Att finalen i år saknar kvinnor är således regel snarare än undantag.

Enligt Kähkölä är det ocskå mest kvinnor som hör av sig med frågor under ansöknings­tiden.

– Man märker nog att kvinnor är intressera­de av tävlingen, de ställer mer frågor om den, säger Kähkölä.

Ofta verkar de kvinnliga kockarna fundera mera på vad de får ut ur tävlingen ifall de deltar just i år, och noggrannar­e överväga hur det lönar sig att agera.

– De funderar på om nu är rätt tid att delta, och kommer ibland fram till att nästa år är lämpligare.

Mansdomine­rad bransch

Inom många yrkesområd­en i Finland råder det en snäv könsfördel­ning. Bland annat vårdbransc­hen är kvinnodomi­nerad.

– Kockbransc­hen är mer mansdomine­rad, då syns det också i tävlingen, säger Kähkölä.

Hon betonar att det ändå finns många framgångsr­ika kvinnliga kockar i Finland. Som exempel nämner hon det finländska kocklandsl­aget, där Katja Tuomainen fungerar som lagets kapten. Kocklandsl­aget består av elva kockar. Tre av dem är kvinnor.

Kähkölä poängterar också att Årets kock är en tävling. Även om det finns andra orsaker till att delta i tävlingen än att få tävla mot andra – som ett stipendium på 10 000 euro för att utveckla sina egna yrkeskunsk­aper – så är det sannolikt de kockar som känner ett intresse för att tävla inom matlagning som skickar in en ansökan. Dessa råkar vara män.

– Vi får ändå alltid in bra bidrag av kvinnor, och hoppas att det nästa år kommer in ännu fler.

 ?? FOTO: SANTERI STENVALL/ELO-STIFTELSEN ?? ■ I år ville 66 kockar tävla om titeln Årets kock. Av dem var endast 5 kvinnor. ELO-stiftelsen, det vill säga stiftelsen för befrämjand­et av finländsk matkultur, hoppas att fler kvinnor ska gå med i tävlingen. Bilden är från finalen i fjolårets Årets kock-tävling.
FOTO: SANTERI STENVALL/ELO-STIFTELSEN ■ I år ville 66 kockar tävla om titeln Årets kock. Av dem var endast 5 kvinnor. ELO-stiftelsen, det vill säga stiftelsen för befrämjand­et av finländsk matkultur, hoppas att fler kvinnor ska gå med i tävlingen. Bilden är från finalen i fjolårets Årets kock-tävling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland