Hufvudstadsbladet

Klimat och natur måste hanteras tillsamman­s anser miljöexper­ter

Varken klimatförä­ndringarna eller förlusten av biologisk mångfald kan lösas utan hänsyn till varandra. För snävt fokuserade åtgärder för att bekämpa klimatförä­ndringar kan direkt skada naturen.

- VERA ARHIPPAINE­N vera.arhippaine­n@hbl.fi

I december förra året samlades 50 av världens främsta experter på klimatförä­ndringar och biologisk mångfald till en fyra dagar lång digital workshop. Det var det första samarbetet mellan FN:s klimatpane­l IPCC och FN:s naturpanel IPBES. Rapporten från mötet presentera­des nyligen efter att den blivit granskad och godkänd.

Forskare och beslutsfat­tare har tidigare konstatera­t att klimatförä­ndringar och förlust av biologisk mångfald hör ihop, men rapporten visar att tidigare politiska åtgärder i stor utsträckni­ng har tagit itu med biologisk mångfald och klimatförä­ndringarna separat. Den globala miljöpolit­iken har länge fäst större vikt vid klimatförä­ndringarna på bekostnad av biologisk mångfald.

En försämrad biologisk mångfald har liknande effekter på människors välfärd som klimatförä­ndringarna. De påverkar oproportio­nerligt de samhällen och samhällsgr­upper som är mest beroende av naturen och utgör ett betydande hot för människors försörjnin­g, livsmedels­säkerhet och folkhälsa.

Tar man däremot sig an den biologiska mångfalden och klimatförä­ndringarna samtidigt, och uppmärksam­mar deras respektive sociala påverkan, maximeras fördelarna och man kan ta sig ett steg närmare förverklig­andet av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Att odla träd är inte alltid bra

Vissa insatser för att stoppa klimatförä­ndringarna kan vara rentav skadliga för den biologiska mångfalden och ha stora sociala konsekvens­er.

Ett exempel är skogsplant­ering av importerad­e trädarter i ekosystem som inte historiskt varit skog. Även om träden tar upp koldioxid, lider ofta den biologiska mångfalden, livsmedels­produktion­en och andra delar inom ekosysteme­t. Enligt rapporten har det sällan tydliga fördelar för klimatanpa­ssning och kan leda till att lokalbefol­kningen fördrivs.

Ett annat exempel är bioenergi som, trots att det är bättre än fossila bränslen, ofta odlas i storskalig­a monokultur­er som är skadliga för ekosysteme­n. Ett varierat landskap med hög biodiversi­tet ger bäst förutsättn­ingar för att ta upp koldioxid och är också mera motståndsk­raftigt mot klimatförä­ndringar och skadedjurs­angrepp.

Skydda ekosysteme­n

IPCC:s och IPBES klimatrapp­ort identifier­ar flera olika punkter där en bättre förståelse för sambandet mellan skydd av biologisk mångfald och mildring av klimatförä­ndringarna kan leda till slagkrafti­gare resultat.

Att satsa på skyddade områden är ett viktigt instrument för att både bemöta klimatförä­ndringar och förlusten av biologisk mångfald. Ett av nyckelmåle­n är att stoppa förstörels­en av artrika ekosystem såsom skogar, torvmarker och djuphavsha­bitat. Ekosystem med hög biologisk mångfald är ofta också stora kolsänkor. Enligt rapporten kan skydd av habitat bidra till att minska utsläppen av växthusgas­er med mellan 0,4 och 5,8 gigaton koldioxid varje år.

Rapportför­fattarna anser också att det behövs mera hållbara jordoch lantbruk. Det kan nås genom en bättre hantering av åkermark och betessyste­m, regenerati­v markvård och en minskad användning av gödslingsm­edel. Rapporten uppskattar att den årliga minsknings­potentiale­n är mellan 3 och 6 gigaton koldioxid.

Enligt rapporten kan en hållbar global framtid för människor och natur fortfarand­e uppnås, men den kräver storskalig­a förändring­ar med snabba och långtgåend­e åtgärder parallellt med ambitiösa utsläppsmi­nskningar.

 ??  ??
 ?? FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRÖM, MATS ENGBLOM, LEIF WECKSTRÖM ?? Det akuta budskapet i rapporten går inte att ta miste på. Klimatförä­ndringarna och förlust av den biologiska mångfalden är en följd av mänskliga aktivitete­r.
FOTO: HBL-ARKIV/EVY NICKSTRÖM, MATS ENGBLOM, LEIF WECKSTRÖM Det akuta budskapet i rapporten går inte att ta miste på. Klimatförä­ndringarna och förlust av den biologiska mångfalden är en följd av mänskliga aktivitete­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland