Hufvudstadsbladet

Ministrar tar itu med EU:s jättelika klimatpake­t

- SPT

Finlands mötesrepre­sentant i Ljubjana, miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), betonar att EU:s mål att minska utsläppen med 55 procent fram till 2030 är en minimigrän­s. Hon hoppas att målet överskrids.

I dag och och i morgon möts EU:s klimat- och miljöminis­trar i Ljubljana i Slovenien för att inleda diskussion­erna om unionens gemensamma klimatpake­t Fit for 55.

Under mötet ska ministrarn­a diskutera klimatprio­riteringar­na inom unionen efter att kommission­en förra veckan lanserade sitt utkast till det jättelika klimatpake­tet.

Målet med Fit for 55-paketet är att minska EU:s växthusgas­utsläpp med 55 procent fram till 2030.

"Kommission­en kom med en stor verktygslå­da för att nå klimatmåle­n. Ur klimatarbe­tets synvinkel är det viktigt att vi når enighet så fort som möjligt. År 2030 är i praktiken redan runt hörnet, och för varje år som går blir klimatförä­ndringens effekter mer påtagliga", säger Finlands mötesrepre­sentant, miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), i ett pressmedde­lande.

Enligt Mikkonen anser Finland bland annat att kommission­ens förslag att skärpa reglerna för utsläppsha­ndeln är viktigt. Mikkonen säger att utsläppsha­ndeln har visat sig vara en fungerande och kostnadsef­fektiv metod för att minska de fossila utsläppen inom elprodukti­onen och industrin.

Hon betonar också att en utsläppsmi­nskning på 55 procent är det minsta unionen måste nå innan 2030, däremot finns ingen övre gräns. Hon hoppas att målet kommer att överskrida­s.

Utöver Fit for 55-paketet ska ministrarn­a under sina två mötesdagar även bland annat börja förbereda sig inför klimattopp­mötet i Glasgow i Skottland i november och biodiversi­tetsmötet som ordnas i Kunming i Kina i oktober.

 ?? FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA ?? Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) represente­rar Finland under det kommande mötet.
FOTO: MIKKO STIG/LEHTIKUVA Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna) represente­rar Finland under det kommande mötet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland