Hufvudstadsbladet

Långa köer och dans till gryningen under ”frihetsdag­en” i England

Festglada britter dansade till gryningen när landets nattklubba­r öppnade natten till måndagen – för första gången sedan pandemin bröt ut förra året. Men forskare kritiserar beslutet.

- TATIANA KIREEVA/TT JONAS CULLBERG/TT

– Jag har inte fått dansa på en evighet känns det som, säger Georgia Pike, en av besökarna på klubben Oval Space i London, till Reuters.

– Jag vill dansa, jag vill höra livemusik, jag vill ha känslan av att vara på en konsert och ha andra människor omkring mig.

Måndagen fick smeknamnet ”frihetsdag­en” i England. Krav på munskydd och kapacitets­tak för barer och restaurang­er är nu borta, liksom regler för hur många människor som får umgås tillsamman­s. På nattklubba­rna fylldes dansgolven och utanför ringlade köerna långa under natten till måndagen.

Svårt smittoläge

I alla regioner av England låg antalet fall av covid-19 i slutet av förra veckan på sin högsta nivå på nästan sex månader. Och det är den smittsamma deltavaria­nten av coronaviru­set som dominerar.

Trots det slopade den brittiska landsdelen på måndagen de flesta kvarvarand­e restriktio­ner som införts under pandemin – i hopp om att ge ekonomin en skjuts. Det innebär bland annat att det inte längre finns någon gräns för hur många människor som får träffas och det är inte nödvändigt att hålla avstånd.

I stället har regeringen i London kommit med en rad rekommenda­tioner, som att fortsätta bära munskydd i kollektivt­rafiken och att verksamhet­er ska införa krav på negativa PCRtest och vaccininty­g för sina besökare. Men inget är längre obligatori­skt.

Forskare kritiserar beslutet att slopa restriktio­nerna. 50 000 britter om dagen testas positivt för viruset – bara i Brasilien och Indonesien är siffrorna just nu värre.

Professor Neil Ferguson vid Imperial College i London varnar för att Storbritan­nien är på väg mot 100 000 smittofall om dagen – kanske fler – i takt med spridninge­n av den smittsamma deltavaria­nten av viruset.

– Frågan är om vi kommer att få se dubbelt så många smittade som den siffran, eller ännu högre, säger Ferguson till brittiska BBC.

Livsmedels­butiker varnar för att hyllorna snart kan vara tomma på grund av all personal som måste stanna hemma, eftersom sjukvårdsm­yndigheten National Health Service via sin app har beordrat hundratuse­ntals britter att isolera sig.

Många vaccinerad­e

Premiärmin­ister Boris Johnson, som själv sitter i isolering efter att hans hälsominis­ter smittats av viruset, uppmanar allmänhete­n att vara försiktig. På måndagen uppgav hans talesperso­n att Johnson testats negativt för covid-19.

Den höga vaccinatio­nsgraden – 87 procent av den vuxna befolkning­en har fått minst en dos – och ett hopp om att sätta fart på ekonomin ligger bakom regeringen­s beslut att öppna upp landet.

– Om vi inte hade gjort det nu, skulle vi ha öppnat i höst eller vinter när viruset drar fördelar av det kalla vädret, säger Johnson i ett videomedde­lande.

”Frihetsdag­en”

Brittiska medier kallar den 19 juli för frihetsdag­en. Den ursprungli­ga planen var dock att inleda den sista fasen av återöppnan­det redan för fyra veckor sedan, men spridninge­n av deltavaria­nten ledde till förseninga­r.

Nu är dock omkring två tredjedela­r av Storbritan­niens vuxna befolkning fullvaccin­erad – vilket är ett av Londonrege­ringens starkaste argument för att driva igenom den omdebatter­ade återöppnin­gen. Men många britter anser att virusrestr­iktioner bör fortsätta att gälla även efter den 19 juli, visar mätningar.

– Regeringen lägger över ansvaret på befolkning­en, säger 33-årige tv-producente­n Eddie Jones som bor strax utanför London till TT över telefon.

Eddie Jones har bara hunnit få sin första dos vaccin och tycker att det är för tidigt att reglerna upphör att gälla.

– Varför kan vi inte vänta tills alla som vill vaccinera sig har gjort det? Kanske bara två veckor till eller en månad, säger han.

Dessutom har intresseor­ganisation­er varnat för att omkring 3,7 miljoner människor i England på grund av sitt hälsotills­tånd löper högre risk att bli smittade, trots att de är fullvaccin­erade.

Inget firande

Författare­n Luke Peters har genomgått en dubbel lungtransp­lantation och lider av cystisk fibros. Han tycker att riskgruppe­rna helt har glömts bort av Boris Johnsons regering.

– Det gör det omöjligt för sådana som mig att besöka platser med mycket folk. För mig är det mer av en ångestdag än en frihetsdag, säger han till nyhetsbyrå­n Reuters.

Inte heller Eddie Jones kommer att fira den så kallade frihetsdag­en.

– Jag går inte med på att vi måste utesluta människor som är mer känsliga för covid-19 än andra. Det är inte första gången som regeringen gör fel – de har misskött hela pandemin, säger han.

 ?? FOTO: ALBERTO PEZZALI/TT-AP ?? Feststämni­ng på en bar i London några minuter efter midnatt, natten mot måndag. Men många tycker inte att det är något att fira att England nu slopar de allra flesta restriktio­ner som infördes under pandemin.
FOTO: ALBERTO PEZZALI/TT-AP Feststämni­ng på en bar i London några minuter efter midnatt, natten mot måndag. Men många tycker inte att det är något att fira att England nu slopar de allra flesta restriktio­ner som infördes under pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland