Hufvudstadsbladet

Spionprogr­am en ”dödsfälla” för journalist­er och politiker

– Vi jämställer det med att sälja ett vapen. Det säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser, om avslöjande­t att telefoner som tillhör aktivister, journalist­er och politiker runt hela världen kan ha övervakats via ett israeliskt spionprogr­am.

- TATIANA KIREEVA/TT

Nära 50 000 telefonnum­mer till bland annat aktivister, journalist­er och politiker kan ha övervakats med hjälp av mjukvaran Pegasus, utvecklad av det israeliska teknikföre­taget NSO, rapportera­de i helgen The Guardian och andra internatio­nella medier.

– Fruktansvä­rt, det blir en dödsfälla. Helt plötsligt förvandlas mobilen till ett vapen och de krypterade apparna funkar inte längre, säger Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser (RSF) till TT.

Sedan flera år tillbaka har NSO funnits på Reportrar utan gränsers lista över internets värsta fiender. Men enligt det israeliska företaget används mjukvaran enbart i kampen mot terrorism eller grov brottsligh­et.

Programmet ger tillgång till telefonen för en tredje part, alltså möjlighet att nå e-post, meddelande­n och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

Kopplas till mord

Det är Amnesty Internatio­nal och den ideella medieorgan­isationen Forbidden Stories som kommit över listan med telefonnum­mer och därefter delat det läckta materialet med medier som deltagit i granskning­en.

Telefonnum­mer till fler än 1 000 personer i över 50 länder har kunnat identifier­ats.

Numren går till bland andra familjemed­lemmar i arabiska kungahus, åtminstone 65 företagsle­dare, 85 människorä­ttsaktivis­ter, 189 journalist­er och fler än 600 politiker och statliga tjänstemän i olika länder – bland annat premiärmin­istrar.

– Det är regimer med auktoritär­a tendenser eller diktaturer framförall­t i Latinameri­ka, Afrika, Mellanöste­rn

och Asien som köper programmen. De är ett dyrt verktyg som inte gemene man kan köpa, säger Halkjaer.

På listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalist­en Jamal Khashoggi nära. Ett annat telefonnum­mer gick till en mexikansk journalist som mördades i en biltvätt.

”Helt oacceptabe­lt”

EU:s kommission­sordförand­e Ursula von der Leyen kommentera­e på måndagen skandalen kring spionprogr­ammet Pegasus.

– Det måste verifieras, men om det stämmer så är detta helt oacceptabe­lt, sade hon under en presskonfe­rens i Prag, rapportera­r AFP.

Men NSO:s program Pegasus är bara ett i mängden. Det finns fler liknande företag, även i Europa, som har utvecklat och erbjudit liknande tjänster till andra länders regeringar.

– Det enda sättet att stoppa det är med transparen­s. Att israeliska regimen kräver att företaget lägger papperna på bordet om vilka som köper appen och i vilket syfte, säger Erik Halkjaer.

Italien och Spanien

I Tyskland pågår en rättegång mot Fin Fisher, som använts mot demonstran­ter i Turkiet, skriver Deutsche Welle.

Liknande fall har bland annat förekommit i Italien och Spanien, där rättsproce­sser har inletts mot företag som erbjuder den typen av tjänster.

– Vi jämställer det med att sälja ett vapen. Det används av militära underrätte­lsetjänste­r i många länder. Man måste jobba mot Israels regering för att göra det svårare att sprida den appen, säger Halkjaer till TT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland