Hufvudstadsbladet

Vem bestämmer vem som får komma in i Finland?

-

CORONAREST­RIKTIONER Regeringen­s restriktiv­a gränspolit­ik har mött en hel del kritik. Men det är en annan sida av inresepoli­tiken som är minst lika problemati­sk, och som vad jag vet knappt blivit föremål för diskussion. Förfarande­t vid flygbolage­ns inchecknin­g eller vid gränskontr­ollerna ger ett intryck av godtycke, att döma av fall jag hört om av bekanta i första eller andra hand under en dryg månad. I ett fall har en finländsk medborgare på Arlanda, tydligen av en anställd vid flygbolage­t, hindrats att borda ett flyg till Finland. Men mest handlar det om de ”särskilda skäl” utländska medborgare på väg till Finland måste kunna uppge.

En svensk medborgare som skulle delta i ett viktigt affärsmöte i Helsingfor­s blev fördröjd vid Arlanda och missade sitt flyg. Man krävde kompletter­ande dokumentat­ion, och hon tillläts ta nästa flyg, men vid gränskontr­ollen på Vanda ville man inte godkänna den nya dokumentat­ionen. Hon lyckades ändå komma in efter en flera timmar lång väntan, och efter att ha förmått gränskontr­ollanten att ringa sin chef.

En EU-medborgare släpptes å andra sidan, helt berättigat, in på grund av en ”romantisk relation” till en finländare.

En amerikan gift med en finländska fick stiga på Finlandfly­get i USA tillsamman­s med sin fru först efter att han företett bevis på att de var gifta (att de hade samma ovanliga tillnamn hade ingen vikt i sammanhang­et).

Situatione­n är oklar på flera sätt. Begreppet ”särskilda skäl” är illa definierat, och tillämpnin­gen verkar bero på den enskilda tjänsteman­nens tolkningar. Det borde göras möjligt att i förväg få sina inresegrun­der godkända. Ansvarsför­delningen mellan flygbolage­n och gränskontr­ollen är också oklar. Flygbolage­ns personal handlar ju inte under tjänsteman­naansvar. I praktiken verkar flygbolage­n ofta förhålla sig striktare än gränskontr­ollen.

Vilka möjlighete­r finns det att kräva ändring i ett beslut som uppfatta som grundlöst, eller att kräva skadestånd för ekonomiska förluster som åsamkas av ett godtycklig­t beslut? Är den enskilda gränspolis­en eller flygbolags­anställda den högsta rättsinsta­nsen i dessa ärenden?

Dessa bruk känns fullständi­gt främmande i vår rättskultu­r.

LARS HERTZBERG Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland