Hufvudstadsbladet

Sugtömning­stankarna fungerar inte

-

BÅTLIV Då algläget, nu igen, är nästan dagligen i nyheterna, måste jag föra fram min observatio­n om läget med sugtömning­sstationer­na för båtarnas toalettavf­all. Under en seglats nu i juli från Helsingfor­s till Estlands Kuressaare och tillbaka hittade vi ingen annan fungerande tömningsst­ation än i Dirhami, i nordvästra hörnet på det estniska fastlandet. Vissa, möjligen fungerande stationer, är så obefintlig­t skyltade, att en måste gå iland först för att rekognoser­a placeringe­n av sugpumpen. Det är svårt om vädret inte är lämpligt. Andra sugstation­er hittar man nog, men de är ur funktion på grund av avbruten slang, försvunnet sugmunstyc­ke, pumpen kan vara sönder och man väntar på reservdela­r i veckor, ja till och med månader.

Läget efter seglatsen är nu att toalettavf­allstanken, som är större än på de flesta båtarna, är ännu tämligen full då mottagning­en är ur funktion i vår hamn i östra Helsingfor­s. Min observatio­n är att planerat underhåll och regelbundn­a kontroller i början av säsongen och under säsongen, saknas på tömningsst­ationerna. Visst finns det fungerande stationer någonstans, men hur kan man vara säker på det? Avvikelsen från planerade rutten kan ta många timmar i anspråk, bara för att man sedan står förbannad och stirrar på en pumpstatio­n som inte fungerar.

Irritation­en minskas inte av att informatio­nen, som lätt kan hittas på nätet om tjänsterna i olika hamnar, inte är regelbunde­t uppdaterad. För att vara på säkra sidan krävs det att man ringer upp hamnen, eller någon i hamnen, och försöker få en bekräftels­e på att stationen verkligen fungerar. Det räcker inte med att det finns en station, den ska även fungera. Allt det här leder logiskt till det oundviklig­a att båtar som har fulla septiktank­ar åker ut på internatio­nellt vatten och tömmer sitt toalettavf­all där lagenligt. Eller? Personlige­n misstänker jag att vi får fortsätta att simma och segla i den gröna soppan som vi själva bidrar till.

PETER ÖSTRÖM Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland