Hufvudstadsbladet

Andreas Rönnberg lägger av – fortsätter som chefsträna­re

BK:s spelande tränare Andreas Rönnberg säger att han inte längre försöker återvända till spelplanen. Nästa säsong är han endast tränare.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@vastranyla­nd.fi

Andreas Rönnberg tog över som tränare tillsamman­s med Timo Oksanen när Mikael Källman lämnade BK-46 våren 2019 och då blev det även klart att Rönnberg kommer att vara spelande tränare för herrligala­get. Däremot har rutinerade Rönnberg inte haft möjlighet att spela mycket och till exempel blev det inte en enda match den senaste säsongen.

Nu har 37-åringen också bestämt sig för att spelarkarr­iären är över och nästa säsong fokuserar han endast på att träna BK.

– Tanken är att jag bara är tränare. Jag har kämpat länge med mitt knä och nu är förhoppnin­gen att få det i ett sådant skick att jag kan motionera i framtiden. Något handbollsk­nä lär det däremot inte bli igen, säger Rönnberg.

Med andra ord blev moderklubb­en BK hans sista anhalt som spelare. Under karriären har han också spelat profession­ell handboll i Norge, Tyskland och Spanien. När han väl återvände till Finland spelade han två säsonger i Cocks innan han kom till BK.

Fullt fokus

Rönnberg har också spelat flera landskampe­r och utsetts till Fin

Tanken är att jag bara är tränare. Jag har kämpat länge med mitt knä och nu är förhoppnin­gen att få det i ett sådant skick att jag kan motionera i framtiden. Något handbollsk­nä lär det däremot inte bli igen.

lands bästa handbollss­pelare.

– Det är inte ett större problem att spelarkarr­iären tar slut, men däremot har det varit trist att jag inte har kunnat hålla i gång eller träna som jag vill, säger Rönnberg.

Det faktum att Rönnberg har störts av sitt knä de senaste åren och i princip ändå inte har varit spelande tränare gör förstås att övergången varken är lika dramatisk eller uppseendev­äckande som om han hade spelat regelbunde­t.

– Jag tycker det är jättekul att vara tränare och det blir också enklare när jag nu kan fokusera på det till 100 procent, säger han.

För tillfället har BK sommarpaus, men laget återupptar träningarn­a i slutet av juli. Då börjar också det hårda arbetet med tanke på den stundande säsongen.

– Däremot kommer vi endast att spela träningsma­tcher mot finländska lag den här försäsonge­n. Vi ska spela en turnering i Sjundeå och även möta GrIFK. Det hade så klart varit roligare att möta andra lag än dem vi spelar mot i serien, och vi har också blivit inbjudna till utländska turneringa­r, men på grund av coronan har vi valt att endast spela i Finland, säger Rönnberg.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV ?? Andreas Rönnberg kommer inte att vara på spelplanen i framtiden.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV Andreas Rönnberg kommer inte att vara på spelplanen i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland