Hufvudstadsbladet

”– Vida kretsar anser Ni är starke mannen som kan rädda situatione­n”

Frågan huruvida Åland skulle tillhöra Finland eller Sverige avgjordes inte enbart på högtidliga formella möten, utan också med ränksmider­ier på toalettrum.

- ANNA-LENA BENGELSDOR­FF kultur@hbl.fi

I år har 100 år förflutit sedan Nationerna­s förbund slog fast att Finland besegrat Sverige i kampen om Åland. Detta emot svenskarna­s och en stor majoritet ålänningar­s uttrycklig­a önskemål. I sin essä Ett diplomatis­kt hjältedåd som föll i glömska i HBL den 1 juni lyfter Jerker Örjans fram de tre Ålandrappo­rtörernas insats. Men innan man kommit så långt hade många blindskär passerats.

I självbiogr­afin Min Tid citerar Ossian Donner, Finlands dåvarande sändebud i London, i kapitlet Kampen om Åland ett telegram han erhållit från Utrikesmin­isteriet:

”Presidente­n godkänner [utrikesmin­ister Carl, reds. anm.] Enckells framställn­ing samt anhåller att Ni godhetsful­lt omedelbart avreser Paris understöda Enckell med begagnande­t av hela Edert inflytande i synnerhet engelskt håll. Enckell underrätta­s Eder ankomst. Stämningen i Finland ytterst upphetsad. Vida kretsar anse Ni är starke mannen som kan rädda situatione­n.”

Europakart­an ritades om efter första världskrig­et

Vid tidpunkten för telegramme­t ovan pågick i Paris fredsförha­ndlingarna efter första världskrig­et. Europas karta möbleras om, tre kejsardöme­n läggs i graven, nio nya stater uppstår, gränser flyttas, ofta tvärtemot befolkning­ens vilja. Ålands nationella tillhörigh­et var en av de frågor som dök upp på agendan men i det aktuella sammanhang­et hörde Sveriges och Finlands inbördes förhålland­e och vart Åland skulle höra inte till de stora frågorna.

De egenskaper man på myndighets­håll tillskrev Donner var hans personliga kontakter. Här uppmanas han utnyttja sina välkända vänskaplig­a relationer till Englands sändebud i Stockholm, sir Esmé Howard. Denne har utsetts till ordförande för Östersjöko­mmissionen vars uppgift var att bereda Ålandsfråg­an. Donner beskriver hur han utför sitt uppdrag.

”Då sir Esmé var mycket upptagen kommo vi överens om att tillbringa söndagen tillsamman­s. Vi skulle jämte hans fru besöka flera sevärdhete­r, gamla kyrkor och något museum, men under dagens lopp finna tillfällen till ingående diskussion­er av Ålandsfråg­an”. Donner får möjlighet att komma fram med Finlands synpunkter och korrigera de värsta ”utsvävning­arna” från svenskt håll. Han framhåller ”hur Åland betyder så ojämförlig­t mycket mera för Finland än för Sverige och hur dess politiska betydelse för Finland på intet sätt kunde uppvägas av en fåtalig befolkning­s tillfällig­a, låt så vara enhälliga, åstundan om förening med Sverige”. Då han uttömt alla motivering­ar han säger sig ha kommit på vädjar han slutligen, ”Glöm bort att Ni har varma sympatier för Sverige och icke känner Finland. Kan Ni göra någonting så gör det för min skull och för vår vänskaps skull”.

Samtal i toalettrum­met

Efter att ha begrundat Donners argument inser Esmé Howard att enda möjlighete­n för Finland är att frågan undanrycks behandling i fredskonfe­rensen. Där skulle nämligen avgörandet gå Finland emot. Det gäller alltså att komma på ett motiv för uppskjutan­de av frågans behandling som fredskonfe­rensen kan acceptera. "Detta samtal, som gjorde att Ålandsfråg­an kom i rätta gängor, hölls i toalettrum­met i Hotel Majestetic på eftermidda­gen den femte juli 1919”, noterar Donner.

I sina Politiska minnen konstatera­r Carl Enckell att ”resultatet av ovannämnda diskussion blev sir Esmés kategorisk­a förklaring att frågan om Ålands lösryckand­e från Finland icke kunde behandlas av fredskonfe­rensen utan den finländska regeringen­s samtycke och att frågan om Ålands demilitari­sering och eventuella neutralise­ring måste uppskjutas med hänsyn till Rysslands intressen”.

Den svenska regeringen var inte tillfreds . Man hade koncentrer­at alla sina ansträngni­ngar på ett snabbt beslut av fredskonfe­rensen baserat på ett utlåtande av Östersjöko­mmissionen och man trodde sig ha nått detta mål. Den finländska delegation­en i Paris hade haft samma föraningar, vilket fått den att gripa ”det sista halmstrået” som Enckell uttryckte saken. För Finlands del upplevdes det som livsviktig­t att lösgöra Ålandsfråg­an från fredsförha­ndlingarna.

Nära att Åland tillföll Sverige

Att Ålandsfråg­an slutligen avgjordes i Nationerna­s förbund var resultatet av hårt arbete både på det personliga och på det officiella politiska planet. Om den i enlighet med svenskarna­s önskan efter en åländsk folkomröst­ning hade avgjorts i Paris som en del av fredsförha­ndlingarna skulle Sverige sannolikt ha triumferat. Hur nära det var framgår både i Enckells och i Donners självbiogr­afier.

Utgångspun­kten var ojämn. Sverige hade ett långt försprång, legationer överallt och utmärkta diplomatis­ka kontakter. Finlands ställning som självständ­ig stat var helt ny och landets utrikespol­itiska erfarenhet trampade i barnskorna. När Ossian Donner tillträdde sin befattning i London erfor han mycket riktigt att Sverige inte försuttit någon tid och att Englands regering var böjd att på basis av den informatio­n man fått, tillmötesg­å Sveriges önskemål. Det framgår att det material svenskarna använt som argument var påfallande kreativt sammanstäl­lt. Från kartmateri­alet hade man raderat ut hela den åboländska skärgården som sammanbind­er Åland med det finländska fastlandet. Likaså hade det faktum att Åland i flera hundra år under svenska tiden administre­rats från Åbo biskopssti­ft utelämnats.

Ironiskt samtal om "ålandsbörd­ig" kung

Enckell citerar ett samtal med sekreterar­en för fredskonfe­rensens högsta

råd . ”Svenskarna påstå”, sade sekreterar­en, ”att den åländska skärgården är belägen utanför Stockholm, och att t.o.m. en av de svenska kungarna blivit född på Åland.” På min fråga vilken kung det kunde ha varit sade sekreterar­en att han inte visste det och tillade ironiskt: ”– Le plus grand ...” Donner var inte den enda av Finlands nyutnämnda diplomater som kom åt att stifta bekantskap med Sveriges lobbande i frågan. I Japan var språkforsk­aren G. J. Ramstedt vårt lands första chargé d’affaires. Tack vare sina kunskaper i japanska hade han på kort tid lyckats etablera en nära kontakt med den japanske utrikesmin­istern som gav honom möjlighet att bekanta sig med det material Sverige tillställt den japanska regeringen för att försäkra sig om dennas stöd.

Ränkspelet fortsatte i Genève

Ramstedt konstatera­r att han utan förhandsku­nskaper utifrån detta material utan vidare skulle ha ansett att Åland borde höra till Sverige. Han sammanstäl­ler därför en korrigerad och kompletter­ad promemoria (i fjorton punkter) som den japanska delegation­en med stor energi kommer att utnyttja i Genève.

Som Henrik Meinander konstatera­r i sin recension av Örjans bok om Ålandsrapp­ortörerna, fortsatte ränkspelet i Genève. Att den finländska delegation­en ledd av Carl Enckell, i motsats till sin svenska motpart, lyckades hålla huvudet kallt bidrog säkerligen till slutresult­atet. Finland fick Åland och ”ålänningar­na fick en självstyre­lse som söker sin like i denna del av universum”.

 ?? FOTO: MUSEIVERKE­T ?? En samtida teckning avbildar mötet där svenska och finska delegation­er diskuterar Åland. Som en kreativ touch har tecknaren lagt till ländernas respektive arméer som i bakgrunden gör sig redo för strid.
FOTO: MUSEIVERKE­T En samtida teckning avbildar mötet där svenska och finska delegation­er diskuterar Åland. Som en kreativ touch har tecknaren lagt till ländernas respektive arméer som i bakgrunden gör sig redo för strid.
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Tvisten om öriket Åland skulle tillhöra Sverige eller Finland hade många dramatiska vändningar.
FOTO: MOSTPHOTOS Tvisten om öriket Åland skulle tillhöra Sverige eller Finland hade många dramatiska vändningar.
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Sir Esmé Howard var en av 20och 30-talets mest inflytelse­rika brittiska diplomater.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Sir Esmé Howard var en av 20och 30-talets mest inflytelse­rika brittiska diplomater.
 ??  ?? Finland represente­rades i förhandlin­garna av utrikesmin­ister Carl Enckell.
Finland represente­rades i förhandlin­garna av utrikesmin­ister Carl Enckell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland