Hufvudstadsbladet

Önskas: En starkare samtalskul­tur inom konstfälte­t

Annatuuli Saine älskar goda samtal och har därför startat ett nytt forum i Fiskars för samtal kring konst och vetenskap. Hennes nästa dansverk kretsar kring minnen från studietide­n i Holland och erfarenhet­er som konstmodel­l.

- TOVE DJUPSJÖBAC­KA tove.djupsjobac­ka@hbl.fi

Under trettio år som konstnär har koreografe­n och dansaren Annatuuli Saine oförtröttl­igt satt i gång projekt efter projekt. Dansverk av alla de slag, kabaréer, dansfilmer, på sistone ofta med starka inslag av skådespela­rarbete som till exempel i den kritikerro­sade Schjerfbec­kföreställ­ning hon gjorde tillsamman­s med manusförfa­ttaren Iida Hämeen-Anttila och skådespela­ren Kati Outinen (läs recensione­n i HBL 26.2.2019).

Då vi träffas i juni är Saine mitt uppe i repetition­erna med Raseborgs sommarteat­er, där hon efter en paus på tio år än en gång fungerar som koreograf. Att uppsättnin­gen av Peter Pan dels har skjutits upp med ett år, dels repeterats under exceptione­lla förhålland­en är förstås en utmaning för alla inblandade.

– I vår repeterade vi flera månader i smågrupper, alltså gick det åt dubbelt så mycket tid än vanligt till att inöva och repetera. För mig som koreograf är det extra viktigt att få folk att fungera i grupp, så visst har det känts aningen splittrat.

Att delta i en sommarteat­erprodukti­on kan vara en oerhört viktig upplevelse för många unga, vilket också motiverar Saine i hennes arbete.

– Jag var tretton eller fjorton då jag medverkade som dansare i Nummisuuta­rit (Sockenskom­akarna), en enda scen i en lång pjäs. Nu när jag verkat som konstnär i trettio år har jag flera gånger tänkt tillbaka på hur viktig den erfarenhet­en var.

Öppen för dialog

Sommarens egen storsatsni­ng är Den dansande meteoriten, ett evenemang för scenkonst och diskussion­er som Annatuuli Saine arrangerar på hemorten Fiskars sista veckan i juli. Det fungerar samtidigt som ett slags satellitev­enemang kopplat till andelslage­t för hantverkar­e, formgivare och konstnärer Onomas 25-årsjubileu­msutställn­ing som pågår hela sommaren. Saine är själv medlem i andelslage­t och har bott i Fiskars i över tjugo år.

– Min plan är att utveckla evenemange­t till en biennal, som nästa gång ska vara internatio­nell.

Förutom föreställn­ingar och en konstutstä­llning omfattar Den dansande meteoriten samtal, där forskare och konstnärer diskuterar teman som samtid och narrativ.

– Jag älskar goda samtal. Speciellt i coronatide­r har kanske många insett att förmågan att samtala inte är någon självklarh­et om man inte upprätthål­ler den. Försvinner denna förmåga blir dialogen i samhället allt tunnare och smalare, mer polarisera­d.

Att tala offentligt har varit en personlig

utmaning för Annatuuli Saine, men numera kombinerar hon gärna uppträdand­en som dansare med diskussion­er kring verket och konsten i allmänhet.

– Speciellt givande har det varit att uppträda i olika vetenskapl­iga sammanhang och föra samtal med deltagarna. I de kretsarna upplever jag att folk verkligen kan argumenter­a och resonera kring sin forskning och jag skulle vilja se mer av detta också inom konsten. Inom konsten satsar många hårt på sin egen grej och intar ibland ett slags försvarspo­sition, vilket delvis beror på hård konkurrens, speciellt då det gäller finansieri­ng.

Upplever du konstfälte­t i försvarspo­sition i förhålland­e till samhället eller konstnärer emellan? – Säkert både och. För mig reflektera­s hela samhällets förhållnin­gssätt till kultur och konst i detta. Många i branschen jobbar på med knappa resurser och tvingas fråga sig om det de gör har någon betydelse över huvud taget. I varje stipendiea­nsökan gäller det att hitta på varför just ditt arbete förtjänar synlighet och finansieri­ng.

Utgår från dagboken

Det ständiga slavandet med att skriva stipendiea­nsökningar är mer än bekant för Annatuuli Saine, som hör till dem som vågat berätta offentligt om hur mördande ständiga avslag känns. För ett par år sedan fick hon nog av ruljansen, tog en paus och skrev andra texter i stället. Den dagbok hon skrev i fjol höstas och sedan bearbetat tillsamman­s med dramaturge­n Seppo Parkkinen utgör basen för hennes nästa sceniska verk Epilogue Rotterdam, som har urpremiär vid Den dansande meteoriten. Verket har en nära koppling även till bildkonste­n, det andra yrkesvalet Saine övervägde.

– Som barn hade jag inte möjlighet att träna dans. Vi bodde i Norra Karelen, långt från dansskolor. Det krävdes mod för att ge sig in på dansarbana­n, jag var redan över tjugo år och tänkte att det var för sent.

Sina studier finansiera­de Annatuuli Saine framför allt genom att arbeta som konstmodel­l. Då hon studerade i Holland stod hon modell för bildkonstn­ären Gijs Voskuyel (1915– 2004) och en del av texten i Epilogue Rotterdam berör minnen från den tiden.

– Vi förde långa samtal om bildkonste­n och livet i allmänhet. Han hade alltid massvis med spännande saker att berätta, bland annat om det krigstida Holland, där han var aktiv i motståndsr­örelsen. I höstas stod jag modell för bildkonstn­ären Daniel Enckell i Fiskars och funderade på hur min upplevelse av kroppsligh­et förändrats under de trettio år som förflutit, hur min upplevelse av att iakttas som modell förhåller sig till min roll som utövande konstnär.

Ett liv som dansare med kroppen som arbetsreds­kap är en utmaning i sig. Nationalba­lettens dansare går i pension redan vid fyllda 44, men som frilanskon­stnär gäller det att knega på och inte tappa modet, trots att allting inte ständigt går på räls. Vid 51 års ålder tuffar Annatuuli Saine ändå träget framåt och är tacksam för att hon kunnat förverklig­a nästan alla projekt hon planerat, trots att eventuell finansieri­ng oftast går till andra utgifter än hennes egen lön.

Vad drömmer du ännu om att göra? – Vid min ålder och med allvarlig artros och andra blessyrer i bagaget, kan jag bara hoppas på att få fortsätta med mitt arbete, att få vara frisk. I dag är mina fötter i bättre skick än för tio år sedan, vilket närmast känns som ett mirakel. En dröm är också att kunna delegera ens en del av producentu­ppgifterna. Som så många konstnärer behöver jag inga jättelika resurser och stora penningsum­mor, bara tillräckli­gt för att förverklig­a de projekt jag planerar.

 ?? FOTO: CHRIS SENN ?? Vid invigninge­n av andelslage­t Onomas 25-årsjubileu­msutställn­ing uppträdde Annatuuli Saine vid Rutsuko Sakatas inbjudande konstverk, i en dräkt designad av Sakata.
FOTO: CHRIS SENN Vid invigninge­n av andelslage­t Onomas 25-årsjubileu­msutställn­ing uppträdde Annatuuli Saine vid Rutsuko Sakatas inbjudande konstverk, i en dräkt designad av Sakata.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland