Hufvudstadsbladet

Ingen pratar om pandemin på Island

-

Nu har jag varit här på Island en tid, och det känns nästan som om pandemin aldrig har existerat. Visst finns det ansiktsmas­ker man kan ta och använda på föreläsnin­garna vid universite­tet, men ingen gör det. Det finns dekaler i golvet som påminner om säkerhetsa­vstånd på allmänna platser, men avståndet är bara en meter. Det finns en registreri­ngsblanket­t man måste fylla i när man går till Stúdentakj­allarinn, baren som ligger vid universite­tet.

Men annars känns livet här mycket vanligare än det har gjort på länge i Finland. Jag har upplevt mer kultur, sociala situatione­r och intressant­a samtal med folk från alla världens hörn än jag har gjort på länge hemma i Uleåborg.

Jag har sett många intressant­a och vackra platser: Þingvellir, Reykholt, Safnahúsið (museihuset i centrala Reykjavik), det allmänna badhuset i Vesturbaej­arlaug, Þúfa (ett stort konstverk av Ólöf Nordal nära gamla hamnen i Reykjavik), Bessastaði­r (den isländska presidente­ns residens) och lokala konstmusee­t.

Jag har upplevt många nya maträtter också: universite­tets matsal bjöd på hästbiff med pepparsås, och i centrala Reykjavik hittade jag Europas bästa hot dog-kiosk, enligt The Guardian, Baejarins Beztu Pylsur. Dessa bägge kan jag varmt rekommende­ra.

En av mina lärare tog med sig en flaska brennivín, isländskt brännvin, på en bussresa till Þingvellir, som jag och mina kurskamrat­er tömde, sakta men säkert. Det var en konstig upplevelse, men absolut värt det.

I alla mina samtal med islänninga­r, mina lärare och utlänninga­r som har flyttat hit för flera år sedan nämns pandemin inte ens. Hemma i Finland var pandemin allt vi snackade om, och nu efter kommunalva­let är det fortfarand­e ett viktigt diskussion­sämne. Det känns så befriande att leva här, utan covidånges­ten som blev ett riktigt problem för mig i Finland. Det känns tråkigt att ens tänka på att jag snart måste åka tillbaka till Uleåborg.

ERI LASSILA

Eri Lassila studerar svenska vid Uleåborgs universite­t och örverkliga­r sin dröm i sommar – att ensam resa till Island och delta i en språkkurs i isländska. Nu skriver hen en reseblogg om sitt isländska äventyr för HBL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland