Hufvudstadsbladet

Små husbolag sorterar nu sopor i fler fack – Heli och Kai i Grankulla är föregångar­e

Vi ska bli bättre på att sortera sopor. Grundjobbe­t ska göras hemma i köket – glas, metall, kartong och plast hör inte hemma i blandavfal­let utan i egna kärl. Under våren har HRM distribuer­at nya avfallskär­l med flerfack till 2 500 små husbolag.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Kai och Heli Lähdesmäki är pionjärer inom sopsorteri­ng. Deras husbolag har redan under ett par års tid testat flerfack för små husbolag för att utvärdera systemet. De har haft ett avfallskär­l med fyra fack för olika slags sopor i sitt sopskjul. Testet förlöpte bra och i maj har systemet etablerats i hela huvudstads­regionen, med små justeringa­r till testkärlen.

– Det fungerar mycket bra, vi är hemskt nöjda med att kunna sortera soporna här hemma och inte behöva transporte­ra dem någonstans, säger Kai Lähdesmäki.

Paret bor i Grankulla, i ett radhusbola­g med nio lägenheter.

Deras husbolag är ett av de 2 500 små husbolag i huvudstads­regionen som under vårens lopp har fått ett nytt avfallskär­l i sopskjulet, ett så kallat flerfack. I ett stort avfallskär­l finns fyra behållare, två stora för plast och kartong och två mindre för glas och metall.

– Vi är speciellt glada över kartongins­amlingen, för det kommer så mycket kartongavf­all. Tidigare brukade vi ta med oss kartongför­packningar­na på vår dagliga promenad och föra dem till sopstation­en mittemot tågstation­en, men nu slipper vi promenera med skräp. Promenerar gör vi nog ändå för att hålla oss i form, målsättnin­gen är att gå åtta kilometer om dagen, fem på morgonen och tre på kvällen, berättar Kai Lähdesmäki.

Inne i köket har Heli Lähdesmäki gjort plats för fem avfallskär­l under diskhon, förutom de olika förpacknin­gsmaterial­en behövs det också behållare för bioavfall och blandavfal­l.

– Vi har mycket mindre blandavfal­l numera när vi sorterar. Det har blivit

lättare med det nya sopkärlet, tycker också Heli Lähdesmäki.

Vika ihop kartonger

I deras lilla husbolag har alla boende olika ansvarsomr­åden, Kai Lähdesmäki ser till att sopskjulet hålls i skick, så att inga bräder eller skruvar spretar. Grannen Minna Sandelin är den som håller kontakten med Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter, företaget som sköter om avfall och återvinnin­g.

– Nu måste vi lära oss att sortera rätt i det nya kärlet. Det är jag som via e-post informerar alla i husbolaget om det nya systemet, för det bygger på att vi alla sorterar. Det viktiga är att vi packar kartongern­a tätt, för annars riskerar det facket att fyllas för snabbt, säger Minna Sandelin.

Lockar med lägre priser

En ny avfallshan­teringsför­ordning har trätt i kraft i år och enligt den måste alla husbolag med minst fem hushåll samla in förpacknin­gsmaterial, bioavfall och blandavfal­l i skilda kärl. Returpappe­r ingår inte i den här förordning­en, den omfattas av en annan lag, men i de flesta husbolag finns det redan skilda kärl för returpappe­r.

– Vi på HRM har under våren distribuer­at avfallskär­l med flerfack till alla husbolag med 5–9 hushåll, många av dem är radhusbola­g. I slutet av maj startade också de första sopbilarna som kan tömma dessa flerfack, där finns helt enkelt fyra behållare, ett var för plast, kartong, glas och metall, säger miljöexper­t Minna Partti på HRM.

System har alltså varit i bruk i en dryg månad i huvudstads­regionen, men än så länge har Partti fått in sparsamt med respons från konsumente­rna. De flesta kommentare­r har varit positiva, speciellt att flerfack sparar utrymme i trånga sopskjul.

– Två saker är viktiga för husbolagen att komma ihåg, dels att man inte får byta ordning på de olika kärlen, för då töms de i fel behållare, dels att kartongen måste plattas till och packas tätt, för det är inte fiffigt att samla en massa luft i kärlet, påminner Partti.

Utöver att sopsorteri­ng är bra för miljön är det också ekonomiskt fördelakti­gt för husbolagen, alltså för människorn­a som bor där och således betalar avfallsavg­ifter.

– Det är alltid dyrast att tömma kärl med blandavfal­l. Alla avgifter varierar lite beroende på husbolaget­s storlek och tömningsin­tervall, men som exempel kostar en tömning av ett stort kärl på 660 liter med blandavfal­l 12,44 euro, medan ett lika stort kärl med flerfack kostar 7,65 euro, säger Minna Partti.

❞ Det är alltid dyrast att tömma kärl med blandavfal­l. Alla avgifter varierar lite beroende på husbolaget­s storlek och tömningsin­tervall, men som exempel kostar en tömning av ett stort kärl på 660 liter med blandavfal­l 12,44 euro, medan ett lika stort kärl med flerfack kostar 7,65 euro.

Minna Partti

Miljöexper­t på HRM

 ??  ??
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Kaj Lähdesmäki och hustrun Heli bor i ett litet radhusbola­g som i slutet av maj fick ett nytt system med flerfack för sin avfallshan­tering. Nu kan de sortera sitt förpacknin­gsmaterial hemma och det råder god ordning i det lilla sopskjulet på gården.
FOTO: TIMO KARI ■ Kaj Lähdesmäki och hustrun Heli bor i ett litet radhusbola­g som i slutet av maj fick ett nytt system med flerfack för sin avfallshan­tering. Nu kan de sortera sitt förpacknin­gsmaterial hemma och det råder god ordning i det lilla sopskjulet på gården.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Fyra i ett – det nya avfallskär­let för små husbolag med 5–9 hushåll tar lika mycket plats som ett vanligt kärl, men rymmer förpacknin­gsmaterial av fyra olika slag: plast och returpappe­r i stora behållare samt glas och metall i mindre.
FOTO: TIMO KARI ■ Fyra i ett – det nya avfallskär­let för små husbolag med 5–9 hushåll tar lika mycket plats som ett vanligt kärl, men rymmer förpacknin­gsmaterial av fyra olika slag: plast och returpappe­r i stora behållare samt glas och metall i mindre.
 ?? FOTO: TIMO KARI ?? ■ Heli Lähdesmäki sorterar hushållets avfall redan inne i köket, där det finns plats för fem sopkärl i en draglåda. Kartongavf­allet samlar hon i en skild påse i städskrubb­en.
FOTO: TIMO KARI ■ Heli Lähdesmäki sorterar hushållets avfall redan inne i köket, där det finns plats för fem sopkärl i en draglåda. Kartongavf­allet samlar hon i en skild påse i städskrubb­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland