Hufvudstadsbladet

Lewis Hamilton utsatt för rasism efter hemmaseger­n

- TT-AFP

Formel 1-stjärnan Lewis Hamilton har utsatts för rasism på sociala medier efter den kontrovers­iella segern i Storbritan­niens grand prix. ”De här människorn­a har ingen plats i vår sport”, säger Internatio­nella bilsportfö­rbundet (FIA), Mercedes och Formel 1 i ett gemensamt uttalande.

Lewis Hamilton tog hem segern på Silverston­e i England under söndagen, men det var inte utan kontrovers­er. På första varvet försökte britten ta sig förbi toppkonkur­renten Max Verstappen på insidan när han hakade i nederlända­rens bakhjul.

Det ledde till att Verstappen tappade kontrollen på bilen och kraschade in i skyddsbarr­iärerna. VM-ledaren kunde ta sig ur bilen för egen maskin, men fördes till sjukhus.

Hamilton straffades med tio sekunders tidstilläg­g för incidenten, men lyckades trots det vinna loppet.

I efterhand har den sjufaldige världsmäst­aren utsatts för rasism på sociala medier.

”De rasistiska förolämpni­ngar som riktats mot Hamilton under och efter Storbritan­niens GP är oacceptabe­lt och vi har tagit bort flera kommentare­r från Instagram”, säger en talesperso­n för Facebook i ett uttalande.

FIA, Mercedes och Formel 1 har fördömt kommentare­rna i ett gemensamt uttalande.

”De här människorn­a har ingen plats i vår sport och de ansvariga bör hållas ansvariga för sina handlingar”, skriver de.

”Alla förare och team arbetar för att bygga en mer inkluderan­de sport och sådant oacceptabe­lt näthat måste föras fram i ljuset och elimineras”.

Alla förare och team arbetar för att bygga en mer inkluderan­de sport och sådant oacceptabe­lt näthat måste föras fram i ljuset och elimineras. FIA, Mercedes & Formel 1

 ?? FOTO: LARS BARON/TT-AP ?? Lewis Hamilton har fått utså rasism på sociala medier efter söndagens seger.
FOTO: LARS BARON/TT-AP Lewis Hamilton har fått utså rasism på sociala medier efter söndagens seger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland