Hufvudstadsbladet

❞ Entusiaste­r i Finland sitter och skissar på både tunnlar till Estland och broar över Kvarken.

Mera tåg och spårtrafik är ett viktigt grepp för att få ner trafikens och resandets tryck på miljö och klimat. Men hur ska det ske i Finland? VR-monopolet är passivt och snart inte ens tillåtet.

- Jan-Erik Andelin i dagens ledare

Ändå är en av våra mest självklara infrastruk­turer mellan två EU-länder den under många år nästan döda, hoprostade järnvägsfö­rbindelsen mellan Finland och Sverige i norr.

Entusiaste­r i Finland sitter och skissar på både tunnlar till Estland och broar över Kvarken. Ändå är en av våra mest självklara infrastruk­turer mellan två EU-länder den under många år nästan döda, hoprostade järnvägsfö­rbindelsen mellan Finland och Sverige i norr, mellan Torneå och Haparanda.

För ett europeiskt öga är det besynnerli­gt att det är så. Också i sommar prioritera­de EU-parlamente­t med sitt TEN-T-program den järnvägsfö­rbindelsen som – trots olika spårvidd och elsystem – i förlängnin­gen är en länk i en fraktled mellan Atlanten och Asien. Och nu kan det bli eltåg och ökad trafik där om tre år.

I ett gammalt perspektiv är Haparanda för oss mest kodordet för ”en långsam väg till Stockholm”. Men vi missar att det kunde vara en livlina för livet inom de tre länderna i Nordkalott­en, fyra med Ryssland. Eller att Haparanda inte bara är en utfart för oss, utan också en inkörsport för närturiste­r till finländska Lappland.

På den svenska sidan ser man just nu raska grepp i att söka framtidens klimatsmar­tare transporte­r med järnväg. Norrbotten- och Botniabano­rna bildar tillsamman­s en kedja moderna, medium-höghastigh­etsbanor utmed kusten. Där är något av det nya svenska tänk som har gett järnvägen ett bättre underlag över hela landet.

Den nyöppnade banan från Haparanda mot Luleå är byggd av staten, men själva trafiken drivs av olika bolag. De nya passagerar­tågen från Haparanda ända ner till Umeå upphandlas av ett regionalt tågbolag gemensamt för fyra län, medan själva tågen körs av ett norskt bolag.

I Finland har trafikmini­ster Timo Harakka (SDP) varit med och fört järnvägsby­ggen framåt, kring Helsingfor­s, mot Åbo, Tammerfors och

Borgå. Men det är fortfarand­e oroväckand­e oklart om hur den övriga väven på järnvägen ska se ut framöver. Vem ska bygga koncepten och driva tågen?

Det kan nämligen inte vara enbart VR. År 2023 träder ett EUjärnvägs­direktiv i kraft som kräver mångfald, marknad och konkurrens på gamla statsjärnv­ägar. Medan Finland vanligen ofta vill höra till dem som är ”bäst i klassen” när det gäller nya EU-regler, så är det nu ovanligt lamt.

Regeringen kommer tvärtom att strax innan direktivet träder i kraft, och i strid med dess anda, att binda upp en stor del av den köpta tågtrafike­n i landet till ett tio års kontrakt med VR.

Nu krigar ”tågaktivis­ter” och VR allt mera högljutt. Aktivister­na anser att våra tåg i Finland borde överföras mycket mera från VR till större stadsregio­ner och regionförv­altningar. Det skulle bli närmare folket, skapa ett ”vi” kring resebehov, biljetter och tidtabelle­r och ge rakare utdelning på samhälleli­g subvention­ering.

VR kritiseras för att vara ett statsbolag som förväntas göra vinst och därför också lägger ner trafik som är olönsam – kanske just för att den är så centralt planerad. Blir det vinst får ledningen bonus, sägs det. Också järnvägsfa­cket tror sig förlora på att konkurrens­en pressar lönerna.

I den vevan anklagar aktivister­na också VR för att aktivt skrota överskotts­materiel, Intercityv­agnar eller äldre pendeltåg, som fortfarand­e kunde vara kurant vara för en konkurrent.

Samtidigt ska man också se att tågaktivis­terna i sin tur i många fall är proffs i branschen, som själva bäddar för egna konsultjob­b i regioner och städer som i dag saknar det kunnande VR har. Och som själva ligger bra till den dag en stor internatio­nell tågkoncern stiger i land här och söker folk som kan räls och tåg i Finland.

Klimatomst­ällningen tycks vara effektivas­t inom trafik och transport om samhället upphandlar den. Exakt så håller tågets hårdaste konkurrent, bussen, på att snabbt bli eldriven i så gott som alla våra stora stadsregio­ner.

Men på järnvägen är frågan vem som ska vara motor för utveckling­en mot ett populärare tågresande. Är det regionerna som är snabba och lyhörda? Rätt och slätt marknaden? Eller ska staten till sist ålägga VR att lägga vinstmålen åt sidan för att se det som en allmän infrastruk­tur att det finns ett brett grönt nätverk av bra tåg.

Här väntar en politisk diskussion om hur det här ska gå till.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland