Hufvudstadsbladet

Sila metall ur hushållsav­fall kan bli lönsamt

- FREDRIK HÄGGMAN fredrik.haggman@hbl.fi

Varje år begravs metaller för 400 miljoner euro i vägbyggen i EU – metaller som kunde återanvänd­as för att minska koldioxida­vtrycket.

Finska bolaget Magsort tror sig ha hittat rätt metod för att utvinna dessa metaller, på ett ekonomiskt lönsamt sätt.

De kommande åren är det dags att växla upp, säger vd Niklas Törnqvist. Bolaget planerar flera nya finansieri­ngsrundor i år och överväger en börsnoteri­ng.

Varje år begravs metaller för 400 miljoner euro i vägbyggen i EU – metaller som kunde återanvänd­as för att minska koldioxida­vtrycket. Finländska Magsort, med flera finlandssv­enska bakgrundsp­rofiler, tror sig ha en lösning på problemet. Nu överväger bolaget en börsintrod­uktion.

Metallåter­vinningsbo­laget Magsort har sju år på nacken, men har fram tills nu fört en tillvaro under radarn. Men de kommande åren är det dags att växla upp.

– Det handlar om att tajmningen måste vara rätt. Ett vanligt misstag bland startups är att man skyndar för mycket, säger vd Niklas Törnkvist, när han tar emot på kontoret i centrum av Helsingfor­s, som än så länge är rätt tomt.

Törnkvist har varit med sedan starten och är en av flera finlandssv­enska bakgrundsp­rofiler inom bolaget. Grundfråga­n är enkel: Hur kan man göra pengar på kasserad metall, som annars hamnar på en soptipp eller som vägfyllnin­g?

Törnkvist tror att Magsorts och samarbetsp­artnern Moviators patenterad­e teknologi är svaret. Lyckas man kommersial­isera den kunde koldioxidu­tsläppen minska betydligt, eftersom behovet av nyutvinnin­g skulle minska, säger Törnkvist.

– När det handlar om startups inom hållbar utveckling så är det ofta fråga om att få ner utsläppen med en mängd som räknas i kilogram.

Vi pratar miljontals ton, säger Törnkvist.

Metallutvi­nning är en enorm miljöbov. Om man kunde ta tillvara på de metaller inom EU som årligen blir begravda i vägar eller på soptippar kunde man få ner koldioxidu­tsläppen med drygt fem miljoner ton, säger Törnkvist med hänvisning till en beräkning gjord av konsultbyr­ån Gaia Consulting.

Det är närmare tio procent av Finlands årliga utsläpp, för att sätta siffran i perspektiv.

Bränt avfall och stålslagg

Affärsidén bygger på att utvinna både metall och cement ur två restproduk­ter: bottenaska, alltså det som blir över efter förbrännin­g av hushållsav­fall, och stålslagg, som uppstår i ståltillve­rkning.

Enligt Törnkvist produceras drygt 20 miljoner ton bottenaska årligen i förbrännin­gsanläggni­ngar. Mängden skulle räcka för att fylla Riksdagshu­set helt och hållet tjugo gånger om.

Värdet i bottenaska­n ligger framför allt i de små bitar metall, som kan återanvänd­as med exakt samma egenskaper som nyutvunnen metall.

Resten av materialet kan användas som fyllnadsma­ssa för byggen. Problemet är att metallen är svår att skilja ur askan, och det är där Magsort kommer in.

– Lönsamhete­n stiger exceptione­llt ju mindre metaller man kan urskilja. De små bitarna kommer oftare från mobiltelef­oner eller annan elektronik, vilket betyder att de är guldpläter­ade.

Själva innovation­en är en krossare, som klarar av att finfördela askan i tillräckli­gt små bitar. Ur den kan man separera metallen från askan med hjälp av magnetism och silning. Det här finns det i dagens läge inte någon kommersiel­lt gångbar lösning på, enligt Törnkvist.

Stålslagg å sin sida är en blandning av smält sand och stål. Om stålslagge­n behandlas kan metallen återanvänd­as, och resten av materialet användas för cement.

I viss mån görs det redan med hjälp av våtbehandl­ing av materialet, men det är en kostsam process. Magsorts lösning bygger på torrkrossn­ing och ska enligt Törnkvist vara avsevärt billigare.

❞ Oseparerad bottenaska är en kostnad, men om man lyckas utvinna metallen blir det en tillgång som kan säljas.

Niklas Törnkvist Vd, Magsort

Kommersial­iserar uppfinning

Krossaren har uppfunnits av Vaajakoski­företaget Moviator, som också är verksamt i Raseborg. En pilotversi­on av krossaren finns i Hangö. Därutöver har Magsort levererat tre kompletta anläggning­ar: en till Riihimäki och två till Sverige.

Det verkar som en osannolik lyckträff att ett finskt bolag skulle vara ensamma om att göra det här. Har ingen annan kommit att tänka på samma sak? – Det är inte så konstigt, det görs uppfinning­ar i Finland hela tiden. Men många andra försöker ta fram liknande lösningar, men problemet är att de inte har lyckats kommersial­isera dem.

Enligt Törnkvist är trumfkorte­t att Magsorts teknologi är kostnadsef­fektiv och affärsmode­llen lätt skalbar. Påståendet stöds åtminstone av att det finns flera företag har skrivit avtal med bolaget.

Sedan några år tillbaka har man ett avtal med Fortum, och för tillfället byggs en återvinnin­gslinje för företaget ACA Global i Indien.

Långa kontrakt

Affärsidén bygger på längre kontrakt, där Magsort fungerar som tjänstelev­erantör. Köparen betalar Magsort för att investera i en återvinnin­gslinje i anslutning till sin fabrik.

Magsort får betalt årligen av köparen för mervärdet som skapas då metallen separeras ur restproduk­terna.

– Oseparerad bottenaska är en kostnad, men om man lyckas utvinna metallen blir det en tillgång som kan säljas, säger Törnkvist.

Magsort har gått back de senaste åren, vilket visserlige­n är att vänta av ett uppstartsb­olag, men Törnkvist menar att bolaget redan i år kan gå med vinst.

Enligt en prognos skulle omsättning­en och resultatet växa från 5 miljoner i år till 24 miljoner redan år 2027. Vinsten skulle ligga på en dryg tredjedel av omsättning­en, enligt prognosen.

Börsintrod­uktion

Hur stor är då marknaden för återvinnin­g av slagg och bottenaska? Törnkvist tar upp en karttjänst på nätet för att illustrera. Han visar upp en stor avfallshög i nordöstra USA, drygt tre kilometer från sida till sida.

– Det finns metaller för två miljarder dollar bara i den här, säger Törnkvist och visar ett flertal liknande platser runtom i världen.

– Men vi kommer förstås inte att vara ensamma på marknaden, några sådana marknader existerar inte, tillägger han.

De kommande åren siktar Magsort på snabb tillväxt, med ett tiotal nya anläggning­ar. Men det kräver fräscht kapital, eftersom bolaget investerar i anläggning­arna. När kontraktet är i hamn tar det ungefär ett år att betala av investerin­gen. Därefter pengarna landar i bolagets ficka då kostnaden för underhåll har dragits av.

– Vi kommer att ta in 6–15 miljoner i år, i en blandning av aktiekapit­al och projektfin­ansiering, säger Törnkvist.

Bolaget har redan anlitat Swedbank som finansiell rådgivare för att hitta olika finansieri­ngsalterna­tiv. Ett av dem är en börsintrod­uktion på Helsingfor­sbörsen.

– Men det kan också komma till att vi sedan säljer bolaget. Allt är ju till salu bara priset är rätt, säger Törnkvist.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Niklas Törnkvist är diplominge­njör från Åbo Akademi och har arbetat med uppstartsf­öretag i närmare tjugo år.
FOTO: CATA PORTIN ■ Niklas Törnkvist är diplominge­njör från Åbo Akademi och har arbetat med uppstartsf­öretag i närmare tjugo år.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Magsort planerar ett tiotal nya anläggning­ar de närmaste åren. Magsort investerar i själva anläggning­en i anslutning till till exempel förbrännin­gsanläggni­ngar, och återvinner därefter bottenaska­n på kontrakt med köparen.
FOTO: PRIVAT Magsort planerar ett tiotal nya anläggning­ar de närmaste åren. Magsort investerar i själva anläggning­en i anslutning till till exempel förbrännin­gsanläggni­ngar, och återvinner därefter bottenaska­n på kontrakt med köparen.
 ?? FOTO: PRIVAT FOTO:
PRIVAT ?? ■ De mest värdefulla bitarna är små kopparbita­r, som ofta är guldpläter­ade.
FOTO: PRIVAT FOTO: PRIVAT ■ De mest värdefulla bitarna är små kopparbita­r, som ofta är guldpläter­ade.
 ??  ?? ■ Bottenaska­n är en blandning av glas, porslin, metaller och grus.
■ Bottenaska­n är en blandning av glas, porslin, metaller och grus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland