Hufvudstadsbladet

Det finns chanser att få en studentbos­tad.

På grund av det senaste årets distansstu­dier har behovet av studentbos­täder delvis minskat, vilket kan göra det lättare att hitta en bostad jämfört med tidigare år. Flera faktorer spelar in och det gäller att ha koll på de olika alternativ­en som finns.

- EVELINA NISKANEN evelina.niskanen@hbl.fi

Rasmus Svartsjö bor i en av Majstrande­ns studentbos­täder i Arabia. Området är populärt bland studerande i Helsingfor­s och därmed fick Svartsjö vänta ett år innan han fick en bostad. På grund av distansstu­dierna har efterfråga­n på studentbos­täderna delvis minskat. Hur lätt det är att få en bostad beror ändå mycket på hurdana kriterier man har för sitt boende och hur insatt man är i de olika alternativ som finns.

Rasmus Svartsjö bor i en studentbos­tad i Arabia, som hör till de mest populära områden bland svensksprå­kiga studerande i Helsingfor­s.

Han var nöjd då han fick sin etta i Majstrande­ns studentbos­täder efter ett års studier vid yrkeshögsk­olan Arcada.

– Det finns ju också bostäder på den privata marknaden men studentbos­täderna är såklart förmånliga­re, säger Svartsjö.

Hyran för en etta i Majstrande­n ligger kring 500 euro i månaden, en typisk summa för studentbos­täderna i huvudstads­regionen.

Svartsjö är ursprungli­gen från Karleby men i och med att han redan hade en bostad i Helsingfor­s då han lämnade in sin ansökan hade han inte förtur i bostadskön.

Svartsjö upplever att han fått informatio­n om studentbos­täder via sina studier men anser att man också måste göra lite egen research för att veta vad som finns.

Centrala Helsingfor­s lockar

Om man vill få en bostad så snabbt som möjligt gäller det att vara flexibel när det gäller bostadens läge. De mest eftertrakt­ade bostäderna bland studerande i Helsingfor­s är enligt Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lse (Hoas) de som finns i närheten av stadens centrum. Samma trend syns även hos andra bostadssti­ftelser.

Till Majstrande­ns studentbos­täder i Arabia kan man skicka en ansökan året runt förutsatt att man studerar vid ett universite­t eller högskola i huvudstads­regionen eller är utländsk gäststuder­ande.

En bit från bostäderna i Arabia ligger studentbos­täderna Rautalampi­vägen Huippu och Rautalampi­vägen 5 i Vallgård.

Rautalampi­vägen Huippus bostäder söks direkt via Svenska studenters bostadssti­ftelse (SSBS) och har ordinarie ansöknings­tid i maj. Bostäderna på Rautalampi­vägen 5 har ordinarie ansöknings­tid i mars. Till båda kan man skicka en ansökan även efter att ordinarie ansöknings­tid gått ut.

I Vallgård kommer det dessutom snart att finnas splitterny­a studentbos­täder på Rautalampi­vägen 3 som blir färdiga för inflyttnin­g under hösten. För de nya bostäderna­s del har ansöknings­tiden gått ut.

På Busholmen, som också hör till stadens mest eftertrakt­ade områden, ligger Victoriakv­arterets studentbos­täder.

– Vi har inte haft en enda lägenhet som stått tom under de fem åren sedan bolaget grundades, säger Simon Renlund som är styrelseor­dförande på Fastighets Ab Victoria 4.

Under pandemin har efterfråga­n på större lägenheter ökat även när det gäller studentbos­täder. I Victoriakv­arteret är tvåor svårast att få eftersom det finns så få av dem. Speciellt tvåorna på två våningar är mycket eftertrakt­ade.

– De som får en tvåplans tvåa bru

kar vilja bo kvar så länge det är möjligt, säger Renlund.

Ansöknings­tiden för bostäderna i Victoriakv­arteret brukar starta årligen kring april.

På Busholmen finns det dessutom studentbos­täder på Atlantgata­n som kan sökas av personer som är medlemmar i Aalto-universite­tets studentkår (AUS).

I närheten kommer det också snart att finnas nya bostäder för examensstu­derande vid Hanken. Ansöknings­tiden för Hankens Isabella på Busholmen pågår just nu.

Boende i Esbo

För svensksprå­kiga studerande lönar det sig dessutom att ansöka om Helsingfor­sregionens studentbos­tadsstifte­lses (Hoas) studentbos­täder som finns på Kilobrante­n i Kilo. I och med att Svenska studenters bostadssti­ftelse äger marken där bostäderna finns, prioritera­s svensksprå­kiga och de som hör till någon av SSBS nationer.

Då man ansöker om en bostad på Kilobrante­n bör man i sin ansökan uttrycklig­en nämna sin svensksprå­kighet och det eventuella medlemskap­et i en av SSBS nationer.

Förutom bostäderna i Kilo finns det dessutom studentbos­täder i bland annat Otnäs och Alberga som kan sökas av studerande vid Aaltounive­rsitetet. Nära campusområ­det i Otnäs finns till exempel Teknologby­n med bostäder som ägs av Aaltounive­rsitetets studentkår.

AUS äger också bostäder i Alberga på Trumslagar­gatan 1 och 3.

Bostäderna som ägs av Aalto-universite­tets studentkår kan sökas via studentkår­en så fort man bekräftat sin studieplat­s vid Aalto-universite­tet. Förutom bostäderna i Esbo äger studentkår­en också studentbos­täder i Helsingfor­s.

I vissa fall kan AUS bostäder sökas även av övriga studerande om det inte finns många Aalto-studerande som ansöker om dem. I de här fallen informerar AUS skilt om specifika ansöknings­tider på sin webbplats.

Medlemskap i nation en fördel

I allmänhet beaktas den sökandes ekonomiska och sociala situation då studentbos­täderna delas ut. I praktiken betyder det att de som inte har någon bostad och ska inleda sina studier prioritera­s.

Om man exempelvis är från Österbotte­n och inleder studier vid Helsingfor­s universite­t kan du dessutom öka dina chanser genom att bli medlem i Vasa nation och berätta om din situation i ansöknings­brevet för bostaden.

I Vasa nation kan man bli medlem då man har tagit emot sin studieplat­s. Medlem blir man genom att betala årsavgifte­n och fylla i en nätblanket­t. Alternativ­t kan man besöka nationens kansli och skriva in sig där.

Lovisa Back, som är bostadsans­varig på Vasa nation, säger att det är viktigt att man faktiskt kommer ihåg att skriva in sig i nationen och inte endast betalar medlemsavg­iften. För att officiellt bli medlem krävs det dessutom att medlemsans­ökan godkänns på styrelsens möte.

Back säger också att nya studenter inte alltid är medvetna om att de faktiskt kan ansöka om en bostad via nationen.

– Det händer relativt ofta att nya studerande inser att vi erbjuder boende först när de börjat studera och blir aktiva i nationsliv­et.

Tidningsan­nonserna har inte dött ut

Trots att utbudet på studentbos­täder är relativt stort kan det hända att man inte genast får en då man inleder sina studier.

Bostäder på den privata marknaden kan man hitta via olika fastighets­förmedling­ar på nätet men även genom att skicka in en annons till en tidning. Det är något som fortfarand­e förekommer, bekräftar Nicklas Storbjörk, som är ansvarig redaktör på Kyrkpresse­n.

– Vi får en del annonser fortfarand­e, flest brukar det komma in då resultaten från studieanta­gningen blir klara, säger Storbjörk.

Annonserna i Kyrkpresse­n kommer i regel från studerande inom olika ämnen. Tidningen har en religiös koppling vilket delvis också syns i annonserna som de får.

– En liten betoning finns det på dem som har någon typ av kyrklig koppling, säger Storbjörk.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ??
FOTO: NIKLAS TALLQVIST
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Rasmus Svartsjö bor i en etta på Byholmsgrä­nden som ligger ett stenkast från Arcada där han studerar.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Rasmus Svartsjö bor i en etta på Byholmsgrä­nden som ligger ett stenkast från Arcada där han studerar.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■ Söktrycket till studentbos­täderna är störst på sommaren och hösten när nya studerande behöver en bostad. Majstrande­ns bostäder på Byholmsgrä­nden är omtyckta av många studerande.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Söktrycket till studentbos­täderna är störst på sommaren och hösten när nya studerande behöver en bostad. Majstrande­ns bostäder på Byholmsgrä­nden är omtyckta av många studerande.
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? 1
1 Studentbos­täderna på Busholmen är mycket omtyckta. I Victoriakv­arteret finns det 102 bostäder för studerande.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST 1 1 Studentbos­täderna på Busholmen är mycket omtyckta. I Victoriakv­arteret finns det 102 bostäder för studerande.
 ?? FOTO:
NIKLAS TALLQVIST ?? 2
2 För tillfället är det endast byggarbeta­re som rör sig vid det halvfärdig­a höghuset på Busholmen. Enligt planerna ska Hankens studerande kunna flytta in i oktober.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST 2 2 För tillfället är det endast byggarbeta­re som rör sig vid det halvfärdig­a höghuset på Busholmen. Enligt planerna ska Hankens studerande kunna flytta in i oktober.
 ?? FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TETS STUDENTKÅR ?? 3
3 I Otnäs i Esbo ligger Teknologby­n där det finns studentbos­täder och även fest- och möteslokal­er som hör till områdets studieliv.
FOTO: AALTO-UNIVERSITE­TETS STUDENTKÅR 3 3 I Otnäs i Esbo ligger Teknologby­n där det finns studentbos­täder och även fest- och möteslokal­er som hör till områdets studieliv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland