Hufvudstadsbladet

❞ I dag är det två år sedan vi gifte oss.

Decennier av utanförska­p, kamp och osäkerhet har lämnat spår i form av en slumrande oro och beredskap i kroppen.

- Kaj Korkea-aho

Enligt traditione­n kallas det pappersbrö­llop, och även om Finlands lag, byråkrati och folkopinio­n numera står på min och min mans sida, kommer det att ta tid att skaka av sig känslan att stödet är papperstun­t, och att det finns mörka moln där ute som bara väntar på att den politiska vinden ska vända.

I dag är det två år sedan vi gifte oss. Enligt traditione­n kallas det pappersbrö­llop, och även om Finlands lag, byråkrati och folkopinio­n numera står på min och min mans sida, kommer det att ta tid att skaka av sig känslan att stödet är papperstun­t, och att det finns mörka moln där ute som bara väntar på att den politiska vinden ska vända.

Så länge man kunnat ta tåget ut till Helsingfor­s-Vanda flygplats har man tvingats se föreningen Aito Avioliitto­s banderoll vid Sandkulla station, med sitt budskap om att vissa människors äktenskap är falska och skadliga. En gång var föreningen synligare och mer högljudd med sina åsikter och försökte som bekant in i det sista torpedera den nya äktenskaps­lagen. Nu verkar den ensamma banderolle­n, med sina rosa och ljusblå färger som visar hur äkta familjer och relationer och riktiga pojkar och flickor ska se ut, vara all aktivitet som återstår.

År efter år hänger banderolle­n kvar. Varje gång jag ser den påminns jag om den mångåriga kamp som ledde till vår bröllopsda­g, och jag blir fortfarand­e stum inför påminnelse­n att så många satte så mycket tid och energi på att motarbeta kärlek och missunna andra deras lycka. Jag undrar också hur länge en motsvarand­e banderoll med lika tydligt rasistiskt eller misogynt budskap fått hänga kvar och välkomna turister till Finland? Sedan fortsätter tåget och jag glömmer alltsamman­s igen.

Men decennier av utanförska­p, kamp och osäkerhet har lämnat spår i form av en slumrande oro och beredskap i kroppen. Ibland förirrar jag mig in på kommentars­fält och läser arga bloggare och insändare som påminner om att homofobin också i Finland är betydligt mer utbredd än en ensam banderoll i Sandkulla låter påskina, att spöket som tycktes mista sin kraft när äktenskaps­lagen skrevs om ändå ruvar där i skuggorna, samlar sina kedjor och harklar rösten, i värsta fall redo att kliva fram och sprida osalighet så fort tillfälle ges. Det behövs inte mycket för att oron ska flamma upp, och den senaste tiden har nyheterna från Europa varit rena tändvätska­n.

I Ungern är det numera förbjudet med medier som visar avvikelser från någons biologiska kön och som porträtter­ar homosexual­itet för minderårig­a. Bokhandlar­e tvingas censurera sitt utbud och tv- och radiokanal­er hotas av böter eller nedstängni­ng. EU-ledare har fördömt den nya lagstiftni­ngen men verkar handfallna inför Orbáns totalitära tendenser.

I början av juli misshandla­des Samuel Luiz till döds på öppen gata i nordvästra Spanien av en grupp män som skrek homofobisk­a skällsord. Han var tjugofyra år. Dödsmissha­ndeln har lett till protester runtom i Spanien, där hatbrotten mot sexuella minoritete­r ökat det senaste året. Liknande statistik rapportera­s från England och Frankrike. I Polen har omkring en tredjedel av landets regioner och städer utlyst sig till ”hbtqfria zoner”. I Ryssland är det fortsättni­ngsvis förbjudet att sprida informatio­n om köns- och sexuella minoritete­r.

I jämförelse med situatione­n i dessa länder, för att inte tala om de sextionio länder där homosexual­itet fortfarand­e är brottsligt, är det givet att läget i Finland är rena smekmånade­n. Men att sänka garden och unna sig sinnesro känns otänkbart med så många skrämmande exempel från näromgivni­ngen. Hur många bröllopsda­gar ska vi hinna fira innan ett valresulta­t sätter en brunblå kristen besättning av homofober vid makten, och vad kan hända då? Vaktandet på pappersmur­en fortsätter, i nöd och lust.

KRÖNIKA KAJ KORKEA-AHO

Hur många bröllopsda­gar ska vi hinna fira innan ett valresulta­t sätter en brunblå kristen besättning av homofober vid makten, och vad kan hända då?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland