Hufvudstadsbladet

Stigande dödssiffra i Tyskland aktualiser­ar klimatfråg­an

Regnet har bedarrat, men vattenstån­det är på många håll i Tyskland och Österrike fortsatt högt och risken för ras kvarstår. I Tyskland har dödssiffra­n stigit till 165 och omkring 170 saknas.

- MARTIN YNGVE/TT

Det regnoväder som har orsakat översvämni­ngar, stor förödelse och minst 190 människors död i framför allt västra Tyskland och Belgien rör sig sakta österut och har bedarrat något. Under måndagen väntas betydligt bättre väderförhå­llanden i de värst drabbade områdena i västra Tyskland.

Dödssiffra­n i Tyskland steg dock på måndagen till 165, då räddningst­jänst letat igenom drabbade städer i jakt på de dussintals människor som ännu saknas, enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Många av dödsoffren har hittats i översvämma­de källare där de försökt hämta sina värdesaker, medan andra dragits med av de kraftfulla vattenströ­mmarna.

Dykare letar

Räddningsa­rbetare har varit ute i stora antal för att utvärdera skador på byggnader, städa undan bråte och återställa gas-, el- och telefonnät. På några platser har polisen använt motorbåtar och dykare för att bärga lik.

I södra Bayern avtog regnet i går och under resten av veckan väntas uppehållsv­äder.

– Jag hoppas att vi har lämnat det värsta bakom oss, säger den bayerska inrikesmin­istern Joachim Herrmann (CSU) till Bayerische Rundfunk (BR) och utlovar hjälp till de drabbade.

Hur hjälpen ska se ut och hur mycket den kan komma att kosta ska den bayerska delstatsre­geringen diskutera på tisdagen. Men Herrmann lovar snabb hjälp för att bygga upp förstörd infrastruk­tur.

– Vi kommer inte att lämna dessa människor i sticket, säger Herrmann.

Förbundska­nsler Angela Merkel kallade förödelsen "chockerand­e" när hon besökte den översvämni­ngsdrabbad­e staden Schuld i västra Tyskland på söndagen. Hon uppmanade samtidigt omvärlden att snabba upp arbetet med att möta klimatkris­en.

Selfieturi­ster

Katastrofe­n har knuffat upp klimatfråg­an på agendan i Tyskland inför parlaments­valet den 26 september, som markerar slutet på Merkels 16 år vid makten.

Klimatförä­ndringar ökar risken för översvämni­ngar och gör dem kraftfulla­re, enligt experter.

Den höga dödssiffra­n har också väckt en debatt om Tysklands system för vädervarni­ngar samt huruvida människor i riskzoner informerad­es i tillräckli­gt god tid.

Vattenstån­det är fortsatt högt på många ställen. Inne i München har floden Isar stigit med flera meter och myndighete­rna larmar om översvämni­ngsrisk. Det gäller även sjön Königsee allra längst ner i sydöstra Tyskland, där ett antal hundra personer har evakuerats men inga personskad­or har rapportera­ts.

I området har flera turister fått räddas undan vattnet i helgen och polisen har enligt Bayerische Rundfunk även tvingats lägga resurser på att hindra folk från att ta sig till de värst drabbade områdena för att ta selfies vid översvämma­de vägar och hus.

Högsta på 50 år

De höga vattenstån­den oroar även i Österrike.

I Salzburg har floden Salzach stigit och vattenstån­det var på sina håll i staden nära åtta meter över det normala på söndagen, enligt ORF. I Zell am See uppmanas allmänhete­n att hålla sig inomhus och att inte gå ner i källare eller garage under jorden. I Mittersill, mellan Innsbruck och Salzburg, är vattennivå­erna högre än de har varit på över 50 år och varningarn­a för rasrisk finns kvar.

Även här hoppas man att det värsta är över. Förbundska­nsler Sebastian Kurz och hans vicekansle­r Werner Kogler har utlovat ekonomisk katastrofh­jälp till de drabbade områdena.

– Bilderna från delar av Österrike och framför allt Hallein och Tyrolen är chockerand­e. Den federala regeringen kommer att göra allt i vår makt för att hjälpa de drabbade, sade Kurz på söndagen enligt nyhetsbyrå­n APA.

 ?? FOTO: BORIS ROESSLER/TT-AP ?? Husvagnar, träd och bråte i västtyska Altenahr strax söder om Bonn, där mängder av hus förstörts i översvämni­ngarna.
FOTO: BORIS ROESSLER/TT-AP Husvagnar, träd och bråte i västtyska Altenahr strax söder om Bonn, där mängder av hus förstörts i översvämni­ngarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland