Hufvudstadsbladet

Abbas hologramtu­rné ger hopp i klimatkris­ens tid

-

Den senaste tidens väderkatas­trofer och dystra klimatrapp­orter har fått många att oroa sig över klimatförä­ndringarna. Abba ser samtidigt chansen att tjäna pengar.

Sommarens extremväde­r och IPCC:s nya klimatrapp­ort har fått mig, liksom många andra, att få allt mer påtaglig klimatånge­st.

Jag känner inte bara oro över den ekologiska katastrof som mitt barn kommer behöva reda upp. Jag har även ångest över att så mycket som jag tidigare njutit av i livet inte längre är njutbart, hur privilegie­rat det än låter.

Jag kan inte längre få respit från mörker och stress genom att boka en resa eller konsumera. Och även om jag säkert kommer att fortsätta flyga ibland kan jag inte längre göra det utan att må dåligt.

Samtidigt har jag upptäckt att också konserter och festivaler – två av mina stora intressen – är klimatbova­r. En artikel i The Guardian påpekade i våras att koldioxida­vtrycket av världsturn­éer är enormt, med dj:ar som under en helg flyger mellan flera europeiska städer och med festivaler som orsakar mängder av avfall.

Frågan är hur vi ska motivera att inte bara artister, utan också deras turnéarbet­are och fans, reser över hela världen för konserter? Och hur ska en industri som lever på att banden turnerar ställa om?

”Jag skrattade först till när jag läste nyheten. Abba har alltid varit bra på att mjölka pengar ur sin musik, men detta är på en ny nivå. Efter närmare åtanke insåg jag dock att hologramsh­ower kan vara precis vad vi behöver.”

ANNA LILLKUNG

Alltfler i musikbrans­chen verkar ha insett problemati­ken. Svenska artisten Linnea Henriksson valde för ett par år sedan att åka tåg i stället för turnébuss och flyg, av klimatskäl. Och SJ, Sveriges motsvarigh­et till VR, kör för tillfället en tv-reklamkamp­anj där Veronica Maggio åker tåg medan hennes låt Nu stannar vi på marken spelas i bakgrunden.

I USA har kända musiker som Billie Eilish och Maroon 5 förbundit sig till ”ekovänliga turnéer”. Detta kan innebära att plastprodu­kter förbjuds på konsertomr­ådet, att det bara säljs vegetarisk mat och att evenemange­t använder hållbara energikäll­or.

Coronapand­emin har också visat att det går att ordna digitala livespelni­ngar, både i form av gratiskons­erter på Instagram och mer satsade evenemang som kräver biljetter.

Men samtidigt har både artister och publik varit överens om att digitala spelningar inte ersätter upplevelse­n av att se en konsert fysiskt på plats. Och vi är många som vill fortsätta kunna se artister från olika världsdela­r i våra hemtrakter.

Det var i ljuset av denna tudelade känsla gentemot digitala spelningar – och klimatstre­ss – som jag nyligen läste att Abba planerar en hologramtu­rné.

Gruppen, som 2018 gick in i studion för att spela in ny musik efter en paus på flera årtionden, lanserade förra veckan en ”Abba Voyage”webb, med löfte om mer informatio­n inom kort.

Enligt flera källor handlar det alltså om en ny, Londonbase­rad Abbashow. Men i stället för att ha de numera sjuttioåri­ga Abba-medlemmarn­a på scen kommer publiken se ”Abba-tars” -hologram av de fyra stjärnorna när de var yngre. Dessa kommer få sällskap av dansare och sångare som gör upplevelse­n mer komplett.

Jag skrattade först till när jag läste nyheten. Abba har alltid varit bra på att mjölka pengar ur sin musik, men detta är på en ny nivå. Efter närmare åtanke insåg jag dock att hologramsh­ower kan vara precis vad vi behöver.

Jag tror inte att Abbas show kommer vara så miljövänli­g. Den kräver sannolikt stora mängder energi samtidigt som folk kommer att flyga till London för att se den. Men konceptet visar att vi kan komma på nya sätt att göra livespelni­ngar på, där en lokal publik kan uppleva en show fysiskt, tillsamman­s, utan att stjärnorna och deras crew måste resa.

Ekovänliga turnéer, klimatkomp­ensering och tåg i stället för flyg och buss är viktiga steg för att kulturbran­schen ska bli mer hållbar. En annan pusselbit är att musiker ska kunna tjäna pengar på andra sätt än genom turnerande, exempelvis genom större utbetalnin­gar från strömnings­tjänster som lyssnarna i sin tur betalar mer för.

Men vi konsumente­r måste kanske också vänja oss vid att inte kunna se världsstjä­rnor i våra städer lika ofta – eller utveckla mer hållbara sätt att göra det på. I detta framtida scenario låter hologramtu­rnéer plötsligt inte så illa, utan till och med lite hoppingiva­nde.

Jag skulle inte betala för att se Abba-tars, men om någon slänger in ett Billie Eilish-hologram är jag definitivt med på tåget, både bokstavlig­t och bildligt talat.

 ?? FOTO: TORBJÖRN CALVERO/POLAR ?? Enligt flera källor planerar Abba en hologramsh­ow. I stället för de numera sjuttioåri­ga Abba-medlemmarn­a skulle publiken se hologram av de fyra stjärnorna när de var yngre.
FOTO: TORBJÖRN CALVERO/POLAR Enligt flera källor planerar Abba en hologramsh­ow. I stället för de numera sjuttioåri­ga Abba-medlemmarn­a skulle publiken se hologram av de fyra stjärnorna när de var yngre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland