Hufvudstadsbladet

Kan bli svårare att verka i Finland

FORSKARORO: Anslagen till Finlands Akademi kan minska med 50 miljoner i regeringen­s budgetförh­andlingar

- ANNA SVARTSTRÖM anna.svartstrom@hbl.fi

Forskarsam­fundet är upprört över planerna på att skära ner i anslagen till Finlands Akademi. Via akademin finansiera­s 20 till 25 procent av den forskning som bedrivs vid de finländska universite­ten.

Frågan kommer upp i budgetförh­andlingarn­a som inleds på tisdag.

Per Mickwitz är professor och vicerektor vid Lunds universite­t och varnar för att nedskärnin­garna kan leda till hjärnflykt av forskare. Han flyttade själv från Finland för tre år sedan.

Richard Forsgård är en av de finländare som talar varmt för Sverige, där staten, stiftelser och företag tillsamman­s ser till att forsknings­budgeten är större. I Örebro är han dessutom anställd, något som han knappt hade kunnat drömma om i hemlandet.

– Det är väldigt, väldigt svårt för unga forskare i Finland. Man måste konkurrera om stipendier med de som redan är etablerade.

Aldrig hade han trott att intresset skulle bli så stort. På Twitter skrev Richard Forsgård att han rekommende­rar alla som drömmer om att skriva en doktorsavh­andling samt både yngre och äldre forskare att se sig om efter arbetsmöjl­igheter i Sverige – och reaktioner­na var många.

– Kanske beror det på att forskare är så frustrerad­e över situatione­n i Finland, att det är så svårt att få pengar till forskning, säger han.

Forsgård, 34 år, har studerat biokemi och tog sin doktorsexa­men vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t 2018. Ett år senare flyttade han till Örebro, och fördelarna han ser är många.

I Sverige är Forsgård anställd, medan han i Finland sannolikt hade hankat sig fram på olika – ofta kortare – stipendier.

– Jag tror att det inte ens finns en sådan möjlighet i Finland som jag hittade i Örebro, att jag får lön i två år och forsknings­medel.

Ser man till antalet studerande är Helsingfor­s universite­t dubbelt så stort som det i Örebro, men ändå fanns det när han sökte jobb lika många lediga forskarpla­tser i Örebro som i Helsingfor­s. Överlag är den totala forsknings­budgeten större i Sverige än i Finland.

Och så är själva innehållet förstås ett lockbete. Forsgård ingår i en grupp som forskar i mag- och tarmhälsa, för tillfället om probiotika kan öka antikroppa­r mot coronaviru­set.

Svårt förutspå

I Finland, där forskarna ofta är beroende av att hitta finansieri­ng själva, är det enligt Richard Forsgård svårt för den med en doktorsexa­men att ta sig vidare i sin akademiska karriär. I konkurrens­en med etablerade forskare är det inte lätt att övertyga om att man är den rätta.

Med de nedskärnin­gar som Finansmini­steriet har varslat om inför budgetförh­andlingarn­a, som inleds på tisdag, är Forsgård rädd för att läget blir ännu tuffare.

– Jag tänker på min framtid. Vår avsikt som familj är att vara här i två eller fyra år och sedan komma tillbaka till Finland. Men vi får se hur det går, det verkar inte vara så lätt, säger han.

Forsgård har finska som modersmål, men klarar sig på skolsvensk­a och arbetar till stor del på engelska. Hans fru fick i sin tur arbete som veterinär i Sverige på bara några veckor.

Besviken på regeringen

Forsgårds fall är exakt den typ av hjärnflykt som Per Mickwitz är rädd för. Han har i många år arbetat vid

Finlands miljöcentr­al och är i dag professor och vicerektor vid Lunds universite­t. Han sitter dessutom i styrelsen för Finlands Akademi.

Det är de medel som kanalisera­s via akademin som nu hotas av nedskärnin­gar på ungefär 50 miljoner euro för 2022, av en budget på 350 miljoner euro. I våras kom regeringen­s överens om en minskning på 35 miljoner.

– Jag ser att de stora nedskärnin­garna gör att unga forskare blir tvungna att lämna yrket eller flytta utomlands för att forska.

I sig är en flyttrörel­se inget illa, betonar han. Men om det blir ett för stort glapp mellan dem som åker i väg och dem som kommer till Finland blir det ett underskott i ny kunskap och idéer.

Uppgiftern­a som finns är inte heltäckand­e, och Mickwitz har också fått en del mothugg till sitt påstående. Ser man till Statistikc­entralens siffror 2019 flyttade ändå 265 finska medborgare med doktorsexa­men från Finland medan 219 återvände.

När Per Mickwitz för tre år sedan valde Sverige meddelade han offentligt att det inte hade med den finska forsknings­politiken att göra. I dag låter det annorlunda. På Twitter skriver han att han, om han inte redan hade flyttat, skulle överväga att göra det efter regeringen­s senaste förslag.

Han talar ändå om en utveckling som har skett under en längre tid. De senaste tio åren har pengarna till först forsknings­instituten och sedan universite­ten skurits ned.

Mål i regeringsp­rogrammet

De totala investerin­garna i forskning och utveckling i statsbudge­ten uppgick i fjol till nästan 2,3 miljarder euro, enligt Statistikc­entralens uträkning. Mickwitz medger att de nedskärnin­gar som man nu talar om sett till den summan inte är särskilt stor.

Men han säger att den forskning som Finlands Akademi stöder är den mest konkurrens­utsatta. Externa experter bedömer ansökninga­rna, och finansieri­ngen brukar värderas högt.

– Det handlar om hundratals årsverken till de bästa forskarna som inte kan finansiera­s.

Akademifin­ansieringe­n går till forsknings­organisati­onerna, vanligen universite­ten, som kanalisera­r den vidare till forskarna. Finansieri­ngen är vanligen på fyra–fem år, även om universite­tens kontrakt med de enskilda personerna kan vara kortare. Ofta möjliggör pengarna ändå de längre projekt som så många efterfråga­r.

På Finlands Akademi är man oroad över att ytterligar­e nedskärnin­gar väntar. Direktör Jussi Vauhkonen säger att akademin har fått beräkninga­r på att det kan bli ett minus på sammanlagt 115 miljoner euro när medlen via spelbolage­t Veikkaus enligt planen ska minska. Det beskriver han som katastrofa­lt.

– Vi har inte i något skede kunnat tänka att vi ställs inför det här när regeringsp­rogrammet har som mål att öka satsningar­na på forskning till 4 procent av bnp 2030, säger han.

Även den utredning som regeringen själv har tillsatt kom nyligen fram till att målet är svårt att uppnå. I dag är andelen ungefär 2,8 procent.

Per Mickwitz jämför med Sverige där regeringen nyligen har beslutat att öka medlen till Vetenskaps­rådet – den svenska motsvarigh­eten till Finlands Akademi – med 100 miljoner euro per år.

Färre till Finland?

Jussi Vauhkonen är rädd för att den signal som han menar regeringen sänder ut inte bara påverkar finska forskare, utan också viljan från utländska toppforska­re att söka sig till oss.

Han säger att Finlands Akademi står för ungefär 20 till 25 procent av den forskning som bedrivs vid de finländska universite­ten, vilket har effekt också på undervisni­ngen vid dem.

Nu hoppas han på att politikern­a ska ompröva sitt beslut och menar att det finns signaler som inger visst hopp. I sociala medier har det samtidigt de senaste dagarna pågått en intensiv diskussion om vad som egentligen är ändamålsen­lig forskning.

Per Mickwitz skulle dessutom vilja se en breddning av finansieri­ngsbasen så att finska företag skulle satsa mer men också privata stiftelser, på samma sätt som säg Wallenberg eller Kamprad i grannlande­t.

Jag tror att det inte ens finns en sådan möjlighet i Finland som jag hittade i Örebro, att jag får lön i två år och forsknings­medel.

Richard Forsgård

Forskare

Jag ser att de stora nedskärnin­garna gör att unga forskare blir tvungna att lämna yrket eller flytta utomlands för att forska.

Per Mickwitz

Professor och vicerektor vid Lunds universite­t.I styrelsen för Finlands Akademi.

 ?? FOTO: LINDA HARRADINE ?? Allting är inte perfekt i Sverige, betonar Richard Forsgård, men tycker att det som ung forskare är lättare att komma i gång med sin karriär i grannlande­t och dessutom med bättre villkor.
FOTO: LINDA HARRADINE Allting är inte perfekt i Sverige, betonar Richard Forsgård, men tycker att det som ung forskare är lättare att komma i gång med sin karriär i grannlande­t och dessutom med bättre villkor.
 ?? RUONA
FOTO: KENNET ?? Per Mickwitz skulle förutom en ökad statlig satsning också vilja se fler företag och stiftelser i Finland finansiera forskning.
RUONA FOTO: KENNET Per Mickwitz skulle förutom en ökad statlig satsning också vilja se fler företag och stiftelser i Finland finansiera forskning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland