Hufvudstadsbladet

Wilma Murto: Vi går ut för att vinna

Statistisk­t sett är det ytterst jämnt mellan Finlands och Sveriges damer i Sverigekam­pen. – Men det är på stadion – och på gatorna i Stockholm som Sverigkamp­en avgörs, säger elittränin­gschefen Tuomo Salonen.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@hbl.fi Sverigekam­pen, Stockholm 4–5.9

Wilma Murto tror att Finlands idrottare kan överträffa sig själva i Sverigekam­pen.

– Vi har haft en bra drive hela sommaren, säger hon.

Finlands herrar slår ur underläge i Sverigekam­pen i Stockholm. Svenska friidrotts­förbundets statistika­nsvarige räknade ut att de svenska herrarna vinner på pappret med poängen 230,5–201,5.

Bland damerna är det jämnare. Enligt statistike­n vinner Finland med 216,5–215,5. Men bland annat Kristiina Mäkelä har tvingats lämna återbud på grund av en förkylning. Hon hade varit klar favorit i tresteg tillsamman­s med Senni Salminen.

– Vi har haft en positiv drive hela sommaren. Alla har överträffa­t sig själva i mästerskap­en, och gjort bättre resultat än statistike­n förebådat, och nu gäller det bara att fortsätta på samma sätt i Sverigekam­pen, säger stavhoppar­en Wilma Murto, damernas lagkapten tillsamman­s med Sara Kuivisto.

Murto är själv etta i statistike­n inför Sverigekam­pen med det pinfärska finska rekordet 472 cm. Men i Sverigekam­pen blir det ofta en kamp kvinna mot kvinna och man mot man. Statistike­n har mindre betydelse.

– Vi går alltid ut för att vinna i en landskamp. I tävlingen kan det gå hur som helst, fast man är utmanare i statistike­n.

Topi Raitanen och Elmo Lakka är lagkaptene­r för herrarna. Sveriges herrar har vunnit de två senaste landskampe­rna, medan de svenska damerna vunnit fem år i följd.

Förra året vann de svenska herrarna med 206–201. Sveriges damer vann med 221–186.

– Det finns många på förhand jämna grenar i herrarnas och damernas kamp. Det är ute på stadion och, då det gäller damernas 10 km, på Stockholms gator som landskampe­n slutligen avgörs, säger friidrotts­förbundet SUL:s elittränin­gschef Tuomo Salonen.

Som ofta förut är det de längre löpsträcko­rna, 400 m och uppåt, som är Sveriges trumfkort. Sprintsträ­ckorna är jämnare – i damernas 100 m häck borde Finland kunna ta en trippelseg­er.

År 2018 lyckades Finlands herrar överraska i Tammerfors. Då tog bland annat Samuel Purola, Samuli Samuelsson och Oskari Lehtonen en oväntad trippelseg­er i 200 m. Likadana stordåd behövs igen.

– I sprintsträ­ckorna hänger det mycket på dem som springer flera sträckor, som Samuel Purola och Samuli Samuelsson. Frågan är vem som är i bäst form för tillfället, säger Salonen.

– Det finns klara favoriter på distansstr­äckorna, men det blir en tuff kamp om de andra placeringa­rna. Båda länderna funderar säkert också hurdant taktiskt upplägg som lönar sig. Man kan ta flest poäng i en gren utan att vinna.

I stället för 10 000 meter springer damerna i år 10 km som gatlopp i samband med Tjejmilen. En annan nyhet är trekampern­a. Förut har mångkamper­na avgjorts utanför själva Sverigekam­pen.

Stadion i Stockholm är slutsåld under helgen. Det innebär 4 500 åskådare per dag under coronabegr­änsningarn­a.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA ??
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA ?? ■ Wilma Murto är favorit i damernas stavhopp i Sverigekam­pen.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/LEHTIKUVA ■ Wilma Murto är favorit i damernas stavhopp i Sverigekam­pen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland