Hufvudstadsbladet

Uteblivna Veikkausin­täkter skapar luckor i statsstöde­n

Regeringen har lovat att ersätta det bortfall som uppkommit i samband med spelbolage­t Veikkaus minskade intäkter. Än så länge saknas ändå både beslut om en bestående finansieri­ngsmodell och en lösning för det kommande året.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Statsrådet har tillsatt en ny projektarb­etsgrupp vars uppgift är att ta fram ett förslag till ny modell för hur de uteblivna Veikkausin­täkterna i framtiden kunde ersättas.

Behovet har uppstått efter att spelbolage­t Veikkaus intäkter minskat kraftigt under coronaepid­emin. Att bolaget dessutom samtidigt strävar efter att på olika vis minska skadeeffek­terna av penningspe­l leder till ytterligar­e inkomstbor­tfall.

Det är då inte bara spelbolage­t som blir utan pengar. Största delen av statens utgifter inom kulturen, idrotten och ungdomsarb­etet ersätts exempelvis med intäkter från Veikkaus.

Tanken är att en ny finansieri­ngsmodell ska införas från och med 2024. Exakt hur den kommer att se ut är ännu oklart. Det blir nu den nya projektarb­etsgruppen­s uppgift att reda ut det innan årets slut.

Men tomrummet behöver också fyllas fram till 2024. Regeringen har tidigare lovat att ersätta bortfallet från Veikkausin­täkterna. Det är ändå ett faktum att uteblivna intäkter leder till nedskärnin­gar. I Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets budgetförs­lag för nästa år ingår bland annat en minskning på 40 miljoner euro jämfört med 2021 till Finlands Akademi på grund av Veikkausbo­rtfallet.

Vilka områden som slutligen drabbas av nedskärnin­gar nästa år och i vilken omfattning det sker klarnar under regeringen­s budgetförh­andlingar nästa vecka.

Överföra till statsbudge­ten

Till grund för projektarb­etsgruppen­s arbete ligger den rapport som en arbetsgrup­p ledd av Erkki Liikanen färdigstäl­lde i februari. I rapporten ”Det finländska penningspe­lssystemet i förändring – Framtida alternativ” har arbetsgrup­pen lagt fram fyra alternativ för hur penningspe­lsverksamh­eten kunde omorganise­ras i Finland.

Ett av förslagen var att Veikkaus avkastning i sin helhet överförs till de allmänna inkomstpos­terna i statsbudge­ten. Utgifterna skulle då också årligen ingå i regeringen­s normala budgetbeha­ndling.

Förslaget har fått brett stöd från såväl fältet som beslutsfat­tare. Bland annat sade Finlands Friidrotts­förbunds ordförande Sami Itani under årets Finlandsar­ena att det för idrottens del är klart att finansieri­ngen borde överföras till statsbudge­ten.

Stor påverkan ute på fältet

Om de statliga stöden skulle utebli hotas många föreningar och organisati­oners framtid.

En av de största stödmottag­arna i Svenskfinl­and, Folkhälsan­s förbund, har tidigare fått över 10 procent av hela sin budget i stöd från Social- och hälsoorgan­isationern­as understöds­central (STEA) tack vare intäkterna från Veikkaus. Det motsvarar omkring 1,2 miljoner euro.

– Stödet är otroligt viktigt för oss. Pengarna används väldigt brett. De går bland annat till närstående­vård, mobbningsf­örebyggand­e arbete i skolorna, arbete för ett mer jämställt föräldrask­ap och vägledning för personer med särskilda genetiska sjukdomar, säger direktör Viveca Hagmark.

Hagmark säger att det visst råder osäkerhet kring de kommande årens finansieri­ng, men hon tycker samtidigt det är bra att man ser över systemet grundligt för att hitta en bestående modell. Det är enligt henne viktigt att arbetet med att minimera spelmissbr­uk och spelberoen­de går vidare.

– Jag litar på att regeringen håller sitt löfte att stödet inte abrupt försvinner nu under de närmaste åren trots att en bestående modell saknas.

En fråga för budgetförh­andlingarn­a

I takt med att budgetförh­andlingarn­a närmat sig har frågan om de uteblivna intäkterna under nästa år börjat väcka känslor inom regeringen. För ett par veckor sedan då Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets budgetförs­lag publicerad­es hettade det till då De Gröna och Centern drabbade samman i frågan.

De Gröna riktade då kritik mot forsknings- och kulturmini­ster Antti Kurvinen (C) på grund av de planerade nedskärnin­garna i statens stöd till Finlands Akademi. Kurvinen kontrade med att påminna De Gröna om att de själva satt med och godkände budgetrama­rna under regeringen­s ramförhand­lingar i våras, medan han själv inte ens var minister då.

På tisdag samlas nu regeringen till förhandlin­gar om budgeten för 2022, och förhandlin­garna har på flera håll på förhand förutspått­s bli svåra.

Utöver att det råder meningsski­ljaktighet­er inom regeringen beträffand­e huruvida förhandlin­garna i första hand ska fokusera på klimatet eller på sysselsätt­ningen, så behöver frågan om Veikkausin­täkterna lösas. Speciellt de planerade nedskärnin­garna i stödet till forskninge­n skapar oro över partigräns­erna, trots att alla regeringsp­artier skrev under besluten om budgetrama­rna i våras.

Exempelvis sade Vänsterför­bundets ordförande Li Andersson i samband med partiets ministergr­upps sommarmöte i augusti att Vänsterför­bundet nu vill dra tillbaka planerna på att skära ner i stödet till forskninge­n.

De Grönas riksdagsgr­upp avslutade sitt sommarmöte i onsdags med att konstatera att det är av central vikt att regeringen i samband med budgetförh­andlingarn­a hittar en lösning på frågan.

– Även om man ännu inte har en bestående lösning för hur Veikkausin­täkterna ersätts så har regeringen alltid makt att besluta om budgeten. I stället för att munhuggas måste man nu korrigera det här problemet som skapat utbredd oro på forsknings­fältet, sade riksdagsgr­uppens ordförande Saara Hyrkkö.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? Veikkaus intäkter minskade med omkring en tredjedel under 2020.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT Veikkaus intäkter minskade med omkring en tredjedel under 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland