Hufvudstadsbladet

Dödstalet stiger i USA

Hundratuse­ntals hushåll saknar ström, gator har förvandlat­s till floder och räddningst­jänsten i New York har räddat hundratals människor.

- KATRI ARTTA SVARFVAR/TT

Över 40 personer har omkommit där ovädret Ida dragit fram längs med USA:s nordöstra kust tidigare i veckan.

– Jag är ledsen att behöva säga att minst 23 personer dött i New Jersey på grund av stormen, säger guvernör Phil Murphy.

Polisen i New York bekräftar att minst 15 personer dött, samt ytterligar­e personer i Westcheste­r och i Philadelph­ia. Det yngsta dödsoffret är ett barn på två år. Flera i New York miste livet i översvämma­de källare, rapportera­r NBC News.

"Som i djungeln"

Omkring 40 000 hushåll i New York saknade ström, 60 000 i New Jersey och 98 000 i Pennsylvan­ia. Hundratals flyg ställdes in på flygplatse­rna Laguardia och JFK, och flyg ställdes även in på Newarks flygplats i New Jersey.

Värst drabbade i New York är stadsdelar­na Brooklyn och Queens och Manhattan. I Central park på Manhattan föll 80 millimeter regn på en timme, mer än stormen Henris regnrekord förra månaden.

– Jag är 50 år och jag har aldrig sett så mycket regn. Det var som att vara i djungeln, som tropiskt regn, sade Metodija Mihajlov, vars restaurang på Manhattan fått källaren översvämma­d, till AFP.

De ekonomiska förlustern­a efter Ida beräknas bli rekordstor­a – till och med större än efter orkanen Katrina 2005. En rapport från FN:s meteorolog­iska världsorga­nisation konstatera­r att Ida har potential att bli den mest kostsamma väderkatas­trofen någonsin, rapportera­r Reuters.

 ?? FOTO: CRAIG RUTTLE/AP-TT ?? Times Square i New York efter stormen Ida.
FOTO: CRAIG RUTTLE/AP-TT Times Square i New York efter stormen Ida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland