Hufvudstadsbladet

Oljelobby bakom omstridd rapport inför norska valet

- HENRIK SAMUELSSON/TT

Det är ingen idé för Norge att sluta pumpa upp olja och gas – den skulle bara ersättas av ännu smutsigare alternativ. Det är kontentan i en rapport som blivit ett omtalat inslag inför det stundande valet. Men rönen beskrivs som ”ett beställnin­gsjobb”, tajmat för att påverka valrörelse­n.

– Det vi i grunden har kommit fram till är att om man sänker den norska olje- och gasprodukt­ionen kommer gasen i huvudsak att ersättas av källor med högre utsläpp. Så summan av klimatgasu­tsläppen blir större, säger Jarand Rystad, grundare av konsultfir­man Rystad Energy, till nyhetsbyrå­n NTB.

Som exempel tas fossilgas från Ryssland och USA.

– Amerikansk flytande gas kräver enormt mycket energi för att kylas ned, fraktas över Atlanten och tas in i Europa. Och rysk rörgas fraktas ända från Sibirien till Europa, med 250 kompressor­stationer på vägen. Det är väldigt stora utsläpp knutna till det.

Beställd och betald

Rönen dök först upp vid en partiledar­debatt under Arendalsuk­a – Norges motsvarigh­et till svenska Almedalsve­ckan – i augusti. Miljøparti­et De Grønne, som går till val på att avveckla Norges olje- och gasindustr­i, pressades med hänvisning till rapportens dystra scenario. Men MDG-ledaren Une Bastholm kunde inte bemöta uppgiftern­a, eftersom rapporten inte var offentligg­jord och hon inte kände till den.

När studien sedan publicerad­es framkom att den var beställd och betald av branschorg­anisatione­n

Norsk olje og gass. Och Torbjørn Giaever Eriksen, samhälls- och politikche­f på Norsk olje og gass, erkänner att målet är att påverka valet.

– I en valrörelse där det är många partier som faktiskt vill avveckla norsk olje- och gasnäring är det viktigt att få fram kunskap, säger han till NTB.

– Så vi ser fram emot en insatt debatt, tillägger Giaever Eriksen, som tidigare var politiker inom Arbeiderpa­rtiet.

"Noll trovärdigh­et"

Miljöparti­et reagerade efter Arendalsde­batten över att allmän-tv-bolaget NRK inte varit tydligare med varifrån uppgiftern­a kom.

– Det är pinsamt för NRK, säger Une Bastholm till Dagbladet.

– Denna rapport har noll trovärdigh­et. Det är inte fackgransk­ad forskning, utan ett beställnin­gsjobb köpt och betalt av oljelobbyn, säger Lan Marie Berg, partiets toppkandid­at i huvudstade­n Oslo.

Tv-redaktione­n är försiktigt självkriti­sk.

– Vi hade säkert kunnat upplysa bättre kring det. Men vår poäng var att få fram att detta är en fråga det är strid om, säger NRK-redaktören Knut Magnus Berge till Dagbladet.

 ?? FOTO: HAKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP ?? Norge vill göra sig av med bensindriv­na bilar och bli koldioxidn­eutralt före 2030. Samtidigt tränger landet allt längre norrut i jakt på mera olja och gas.
FOTO: HAKON MOSVOLD LARSEN/TT-AP Norge vill göra sig av med bensindriv­na bilar och bli koldioxidn­eutralt före 2030. Samtidigt tränger landet allt längre norrut i jakt på mera olja och gas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland